8 najbolj drznih letališč sveta

8 najbolj drznih letališč sveta (foto: profimedia) profimedia
13. 12. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Naredili smo nabor najbolj ekstremnih in nevarnih letališč sveta, kjer pristajalne steze letijo le nekaj metrov od stavb in glav obiskovalcev. Če boste kdaj leteli na te kraje vam želimo: Vso srečo!

Letališče princese Juliane, na otoku Sint Maarten na Karibih

Poleg sinjega morja in epskih peščenih palž je letališče neposredno ob plaži na otoku Sint Maarten glavna atrakcija tega malega karibskega otočka (fotografija zgoraj).

Mednarodno letališče v San Diegu, ZDA

Letališče, ki je praktično v središču mesta, velja za eno najbolj nevarnih letališč v ZDA, pa ne samo zato, ker leti praktično le nekaj metrov na hišami in stavbami, ampak tudi zaradi vetrov in zračnih tokov, ki so značilni za San Diego in lahko nepričakovan sunek vetra povzroči pravo katastrofo.

Letališče v Gibraltarju, Evropa

Mala deželica Gibraltar, ki stoji med Španijo in Marokom je med 2. svetovno vojno pridobila svoje letališče, ki zaradi omejenega prostora prečka glavno cesto, ki vodi na polotok. Po večini pa stezo obkroža morje.

Mednarodno letališče na Madeiri, Portugalska

Mali otok Madeira na sredini oceana, se lahko pohvali z eno najkrajših pristajalnih stez na svetu (1,5 km). Zaradi omejenega prostora na otoku, pa so morali letalsko stezo podaljšati še do morja, kar stezi doda še posebno strašljiv priokus, saj deluje, kot da stoji v zraku.

Letališče Juancho E. Yrausquin, Nizozemski karibi

Tale miniaturna letalska steza požene strah v kosti še najbolj izkušenim pilotom, kot tudi največjim ljubiteljem letenja. Otoček, ki je pravi raj na zelji je dostopen le z manjšimi letali, saj njegova steza meri le 400 metrov in predstavlja velik izziv tudi najboljšim, saj se le z eno napačno potezo vse konča tragično.

Letališče Courchevel, Francoske Alpe

Poleg spet predcej kratke pristajalne steze, se letališče Courchevel lahko pohvali s tem, da pristajalna steza gre po hribu navzgor, ko letala vzletajo pa po hribu navzol.

Letališče Kai Tak, Hong Kong, Kitajska

Nekoč edino letališče Hong Konga, je bilo zgrajeno leta 1925, na obrobju mesta, danes pa stoji v samem središču. Od svojega nastanka do danes je bilo letališče priča veliko nesrečam in smrtonosnim pristankom.

Letališče Lukla, Nepal

Eno najvišje ležečih letalič, je glavna postojanka za tiste, ki se odpravljajo na Everest, ter leži na 2860 metrih nadmorske višine. Kadar pristajajo letala se sproži sirena, da obvesti domačine, naj bodo pazljivi ob izhodu.

Značke: letališče