Najbolj slavne in mogočne reke sveta

Najbolj slavne in mogočne reke sveta (foto: shutterstock) shutterstock
15. 11. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Reke so vedno bile del človeka in družbe, saj so se ob njihovih bregovih ustalile in razvile močne civilizacije. Še danes, ko imamo tehologijo, ki poskrbi za dotok vode do naših domov, si lahko priznamo dejstvo, da reka naredi vsako mesto in pokrajino bolj prijetno in zanimivo.

Nil – mati vseh rek

Dolžina celotnega Nilovega rečja je 6.695 km in velja za najdaljšo reko na svetu.

Reko Nil tvorita Modri in Beli Nil. Modri Nil izvira vzhodno od kraja Bahir Dar iz jezera Tana v Etiopskem višavju na nadmorski višini okoli 1.800 m. Beli Nil izvira iz največjega afriškega jezera – Viktorijinega jezera ali jezera Ukerewe, ki leži na tromeji med Tanzanijo, Ugando in Kenijo. Nila se združita v Kartumu v Sudanu, izliva pa se kot delta v Egiptu v Sredozemsko morje. Grški zgodovinar Herodot je zapisal, da je "Egipt dar Nila". Nil je imel ključno vlogo pri razvoju starodavne egiptovske civilizacije.

Velika Amazonka

Amazonka s 6.400 km dolžine velja za drugo najdaljšo reko, čeprav brazilski in perujski znanstveniki trdijo, da je dolga 6.800 km.

Amazonka ima med vsemi rekami na svetu največji pretok ter pokriva kar sedem milijonov km2, kar je približno ena petina celotnega rečnega sistema na svetu. Nastaja s stekanjem rek Marafion in Ucayali, ki izvirata visoko (5.597 m) v perujskih Andih.

Največji del njenega porečja zajema Brazilijo, Peru in Kolumbijo, del porečja sega tudi v Ekvador, Bolivijo in Venezuelo. Amazonka ima več kot 1.100 pritokov, 17 izmed njih je dolgih več kot 1.500 km, izliva pa se v Atlantski ocean. Za večje oceanske ladje je reka plovna do mesta manaus (to je 1.690 km od ustja).

Jangce (Dolga reka)

Jangce je najdaljša reka v Aziji in tretja najdaljša na svetu.

Dolga je okoli 6.300 km in tradicionalno predstavlja mejo med severno in južno Kitajsko. Izvira na nadmorski višini več kot 5.000 m, na ledenikih vzhodne Tibetanske planote, izliva pa se v vzhodno kitajsko morje pri Šanghaju.

Reka ima ogromno porečje in na ravninah ob njej živi 400 milijonov ljudi, pridelajo pa kar dve tretjini vsega kitajskega riža. Ime Jangce se uporablja samo v njenem spodnjem toku, naziv za celotno reko pa je Čang Jiang, kar v kitajščini pomeni Dolga reka.

Lepa modra Donava

Donava je druga najdaljša evropska reka (dolga 2.850 km) ter najdaljša reka v Evropski uniji.

Izvira v mestu Donaueschingen v pokrajini Schwarzwald na jugozahodu Nemčije, izliva pa se v severni del Črnega morja. Reka Donava prečka ozemlje desetih držav: Nemčija, Avstrija, Slovaška, Madžarska, Hrvaška, Srbija, Bolgarija, Romunija, Moldavija in Ukrajina.

Števila mesta in kar štiri evropske prestolnice se nahajajo ob reki Donavi: Dunaj, Bratislava, Budimpešta ter Beograd.

V njenem porečju živi okrog 81 milijonov ljudi, ki njene vode izkoriščajo za kmetijstvo in industrijo. Slavni Dunajski valček, imenovan na lepi modri Donavi (An der schönen blauen Donau), skladatelja Johanna Straussa mlajšega, je posvečen tej mogočni evropski reki.

Misisipi – reka Toma Sawyerja

Misisípi je 3.778 km dolga reka v ZDA ter se skupaj s svojim še daljšim pritokom Misurijem združi v Misuri-Misisipi, najdaljši vodotok v severni Ameriki.

Misisipi izvira kot pet metrov širok potok v jezeru Itasca na severu Minnesote. Reka se vije skozi ozemlja desetih ameriških zveznih držav: Minnesote, Wisconsina, Iowe, Illinoisa, Misurija, Kentuckyja, Arkansasa, Tennesseeja, Misisipija in Louisiane. Izliva se kot delta v Mehiški zaliv približno 160 km južno od New Orleansa. V svetovni literaturi je reko Misisipi proslavil pisatelj Mark Twain z zgodbami o Tomu Sawyerju in Huckleberryju Finnu.

Sveti Ganges

Ganges ali Ganga je azijska reka, ki teče po severni Indiji in Bangladešu.

Z združitvijo petih vodotokov v zahodnem delu Himalaje v indijski zvezni državi Uttarakhand mogočna reka začne svojo pot ter jo konča v Bangladešu kot delta, ki se izliva v Bengalski zaliv, katerise nahaja v Indijskem oceanu. Tok reke je dolg približno 2525 km.

Skupaj z drugo indijsko reko Jamuna Ganges sestavlja obsežno rodovitno območje, ki je hkrati tudi eno najbolj naseljenih na svetu (vsak dvanajsti človek na Zemlji živi na tem področju ali kar 8,5 % svetovnega prebivalstva). Hindujci verujejo, da kopanje v Gangesu ob posebnih priložnostih povzroči odpustitev grehov in jim pripomore pri 'odrešitvi'.

Mati Volga

Volga je s svojimi 3.534 km najdaljša reka v Evropi.

Njen tok pa v celoti poteka po Rusiji ter je vitalnega pomena za rusko gospodarstvo, predvsem zaradi pridobivanja električne energije, kmetijstva in vodnega prometa. Ob reki Volgi in njenem porečju živi približno polovica ruskega prebivalstva, zato ji tudi rečejo Mati Volga.

Izvira severno-zahodno od Moskve, v Valdajskem hribovju, na nadmorski višini 226 m, izliva pa se v Kaspijsko jezero. V Volgo se izliva približno 200 rek, celotno porečje pa obsega 151 tisoč rek, potokov in drugih vodotokov.

Najpomembnejši pritoki Volge so Oka, Sura, Vetluga, Kama in Samara. V času Sovjetske zveze je bilo zgrajenih tudi več prekopov, ki reko povezujejo z drugimi povodji. V porečju Volge stoji 11 od 20 največjih ruskih mest, vključno s prestolnico Moskvo (reka Oka), ki stoji ob enem od njenih pritokov. Pomembnejša mesta ob sami reki pa so Volgograd, Nižni Novgorod, Saratov, Kazan, Toljati in Samara.