Najbolj znane lesene strukture na svetu

Najbolj znane lesene strukture na svetu (foto: Profimedia) Profimedia
14. 12. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Slovenija je dežela gozdov.

Z njim je prekrite okoli 60 odstotkov površine, kar pomeni, da je skoraj vsak slovenski kraj v bližini gozda. Zato niti ni čudno, da imamo Slovenci radi les in lesne izdelke. A kljub temu, da imamo že svoja lesena očala, leseno kolo in leseno torbico, se nam še ni uspelo uvrstiti na sezname najbolj zanimivih struktur in stavb iz lesa. Pogledali smo, kje jim je lesena naselja in stavbe uspelo spremeniti v prave turistične znamenitosti.

Sakyamuni, Kitajska

Pagoda templja Fogong je kitajska lesena pagoda, ki je v okrožju Šansi na severno vzhodu centralne Kitajske. Zgrajena je bila leta 1056 za časa dinastije Liao. Sakyamuni je visoka 67 metrov ter velja za najstarejšo ohranjeno leseno pagoda na Kitajskem, ki je od 2013 pod UNESCOM.

Hopperstad Stavkyrkje, Norveška

Norveška je znana po svojih srednjeveških lesenih cerkvah (norveško stavkyrkje), ki zaradi edinstvenosti in lepote veljajo za enega pomembnejših spomenikov te vikinške dežele. Edinstvene so v tem, da so številne strehe cerkve brez enega samega žeblja in prav to jim poleg skandinavskega bora omogoča dolgo življenjsko dobo. Nekoč je bilo po vsej Norveški več kot 1.300 takih cerkev, danes pa jih je ohranjenih le nekaj čez 30. Ena najbolj znanih in obiskanih cerkva je 800 let stara Hopperstad, ki stoji pri vasi Vikoyri ob fjordu Sognefjorden v zahodni Norveški.

Tempelj Horyu, Japonska

Horyu je najstarejši leseni ohranjeni budistični hram na svetu, ki so ga zgradili v 7. stoletju. Je v bližini mesta Osaka, zgrajen pa je po kitajskem vzoru s petnadstropno pagodo, vhodnim nadstreškom ter zlato dvorano, imenovano Kondo. Leta 1993 je bil tempelj vpisan na seznam UNESCOVE kulturne dediščine.

Kennecott, Aljaska, ZDA

Kennecott je zapuščeno rudarsko naselje, zgrajeno iz lesa, ki leži poleg istoimenskega ledenika Kennecott ter v bližini mesta McCarthy. Zgradili so ga na začetku 20. stoletja, delo v rudnikih pa so opustili leta 1938. Od leta 1986 je naselje državni zgodovinski spomenik, preurejen v muzej. Še posebej izstopa 14-nadstropni leseni mlin, kjer so rudo predelali, večina takratne mehanizacije in strojev pa je ohranjena do današnjih dni.

Most U Bein, Mjanmar

Most U Bein je most za pešce, ki se razteza čez jezero Taungtaman v bližini Amarapure v Mjanmaru. Dolg je 1,2 kilometra, zgrajen pa je bil okoli leta 1850. Pri gradnji so uporabljali tradicionalne metode luščenja in merjenja. Zgrajen je bil iz lesa, predelanega iz nekdanje kraljeve palače v Invi. Most je bil postavljen na sredini v krivini, da bi se uprl navalu vetra in vode. V vodo je zabitih 1086 stebrov, nekateri so že nadomeščeni z betonskimi. Verjame se, da je U Bein, ki je dobil ime po takratnem županu, najstarejši in najdaljši most iz tikovine na svetu.

Pravoslavni kompleks Kiški pogost, Rusija

Kiški pogost je zgodovinsko mesto iz 17. stoletja na otoku Kiži. Otok je na Oneškem jezeru, ki leži približno 300 kilometrov severno vzhodno od Sankt Peterburga. V jezeru je približno 1650 otokov. Najbolj znan pa je prav Kiži, na katerem je zgrajen zgodovinski kompleks 89 pravoslavnih lesenih cerkva in drugih lesenih konstrukcij iz 15. do 20. stoletja. Najpomembnejša med vsemi stavbami je Kiški pogost, ki vključuje dve veliki leseni cerkvi (prenovljena cerkev z 22 kupolami in 9-kupolna priprošnja cerkev) in zvonik. Od leta 1990 je kompleks na seznamu UNESCOVE kulturne dediščine.

Metropol Parasol, Sevilla, Španija

Metropol Parasol je umetniška razgledna lesena struktura, ki stoji na trgu Le Encarnacion v stari četrti Seville. Načrt zanjo je narisal nemški arhitekt Jurgen Mayer, zgrajena pa je bila leta 2011. Struktura ima šest stebrov (dežnikov ali špansko parasolov), ki so med seboj povezani v enotno tvorbo v obliki ogromne gobe. Dimenzije Parasola so 150 x 70 metrov, maksimalna višina pa je 26 metrov ter velja za eno največjih lesenih struktur na svetu. Znana je pod imenom Las Setas de la Encarnación (utelešenje ali inkarnacija gobe).

Todai-ji – Veliki vzhodni tempelj, Japonska

Veliki vzhodni tempelj je kompleks budističnih templjev v mestu Nara (50 km vzhodno od Osake). Dvorana Velikega Bude, zgrajena na začetku 8. stoletja, velja za največjo leseno stavbo na svetu, v njej pa je velik bronasti kip Bude – Vairocana. V hramu deluje budistična šola Kegon. Skupaj s še sedmimi okoliškimi templji je na seznamu svetovne kulturne dediščine.

Fotografije: Shutterstock, Profimedia