Najboljši moderni cirkusi na svetu

Najboljši moderni cirkusi na svetu (foto: Shutterstock, Productions Neuvart / Valerie Remise, Henri Brauner / Cirque Plume,  Profimedia, http://www.chinesestatecircus.com/, http://bigcirc.ru/) Shutterstock, Productions Neuvart / Valerie Remise, Henri Brauner / Cirque Plume, Profimedia, http://www.chinesestatecircus.com/, http://bigcirc.ru/
22. 4. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Beseda cirkus izvira iz rimskih časov in v latinščini pomeni krog ter je izvorno pomenila oder ali areno ovalne oblike, kjer so se odvijale konjske dirke, gladiatorske borbe, borbe živali, žonglerske in akrobatske predstave. V 18. stoletju je beseda cirkus dobila nov pomen, saj so se pojavili cirkusi, kakršne poznamo še danes. Predstavljamo vam nekaj najboljših cirkusov na svetu, izbrali pa smo samo tiste najboljše, ki v svojih šovih ne vključujejo živali – torej tako imenovane nove moderne cirkuse.

Cirque Du Soleil, Montreal, Kanada

Slavni Cirque Du Soleil je dramatična mešanica cirkuške umetnosti in umetnosti uličnega nastopanja, ki sta ga leta 1984 ustanovila ulična umetnika Guy Laliberté in Gilles Ste-Croix. Danes ima najslavnejši cirkus na svetu kar 19 različnih šovov. Nastopajo po vsem svetu, najbolj redno pa v Las Vegasu, kjer imajo predstave kar v nekaj hotelih.

Letos bodo s svojim šovom Quidam septembra in oktobra nastopili tudi v Avstriji in Nemčiji (Gradec, Dunaj, Salzburg, Innsbruck, tudi München). S šovom Dralion pa bodo 28. novembra nastopili v Milanu ter teden prej tudi v Torinu. Več na www.cirquedusoleil.com.

Cirkus Oz, Melbourne, Avstralija

Lastniki so leta 1977 združili dve že dobro znani avstralski cirkuški skupini z namenom narediti moderni cirkus brez živali, namesto njih pa so uvedli elemente rokenrola, modernega gledališča in satire. V šovu nastopa ducat multitalentiranih in vrhunsko spretnih cirkusantov, ki delajo vsega po malo.

Šov je običajno komičen in povezan v celoto. Cirkus je znan tudi po svoji humanitarni noti, saj se zavzema za pravice žensk, aboriginov ter za čistejši planet. Več na www.circusoz.com.

Cirkus Eloize, Quebec, Kanada

Eloize v stari kanadski francoščini pomeni nebesna strela. Cirkus, ustanovljen leta 1993, beleži že skoraj 4000 nastopov v 436 mestih 36 držav po vsem svetu.

S svojo predstavo Cirkopolis, ki je zmes cirkusa, plesa in gledališča, je v Ljubljani gostoval decembra lani, maja letos pa bodo gostovali v Nemčiji. Več na www.cirque-eloize.com.

Kitajski državni cirkus

Potujoči šov predstavlja evropskemu občinstvu (predvsem angleškemu) 2000 let staro kitajsko cirkusantsko umetnost.

Šov temelji na nepredstavljivih akrobatskih točkah, na kung fu točkah mojstrov iz šaolinskih templjev ter nastopi pevcev iz pekinške opere. Šov povezuje Opičji kralj, nastopajo pa še plesalci z znamenitim levjim plesom, žonglerji s krožniki in drugimi rekviziti ... Več na www.chinesestatecircus.com.

Bolšoj cirkus, Moskva, Rusija

Sloviti Bolšoj cirkus je danes moderen cirkus, brez živali s trapezi, akrobati, klovni, plesalci ... Je v bližini 'stalinove sestre', nebotičnika, v katerem je moskovska univerza. Cirkuška arena ima 3.400 sedišč ter pet aren, spravljenih 18 metrov pod odrom, ki se po potrebi menjajo (drsališče, bazen ...).

Cirkus pod imenom Veliki moskovski državni cirkus veliko nastopa tudi v tujini, predvsem v Angliji. Več na www.moscowstatecircus.com.

Šanghajski novi cirkus

Fantastični akrobatski šov vsak dan ob 19.30 uri uprizarjajo v Bai Yu Lan teatru v Šanghaju. Je tudi prvi kitajski cirkus, ki je nastopil na broadwajskih deskah v New Yorku.

Nastop energičnih, neustrašnih in atraktivnih akrobatov, žonglerjev ter drugih mojstrov je prava paša za oči, ki ga je vredno videti, če imate priložnost.

Cirque Plume, Besançon, Francija

Je najstarejši med novimi cirkusi v Evropi, leta 1984 ga je ustanovil Bernard Kudlak.

Cirkus je poleg akrobatskih, žonglerskih in drugih veščinah znan po tem, da je še posebej prijazen do otrok pa tudi zelo sproščujoč in nenaporen za odrasle. Več na www.cirqueplume.com.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri