Najboljši muzeji čokolade v Evropi

Najboljši muzeji čokolade v Evropi (foto: shutterstock) shutterstock
22. 5. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Praktično vsi imamo radi čokolado, tako da nas ne sme presenečati, da so tudi muzeji čokolade dobro obiskani. Mogoče za počitniško idejo ...

Malo smo pogledali, kateri so najboljši muzeji čokolade v Evropi. Odlične trgovine čokolade, ki so praktično muzeji, imajo številna evropska mesta - Bruselj, Pariz, Zürich, Barcelona, Firence, Perugia, Köln, Dunaj ... Čokoladni turizem je prav gotovo vzpenjajoča se veja turizma, saj se na zahodni polobli v zadnjih letih in desetletjih odpirajo tako novi muzeji kot tudi trgovine, specializirane za čokolado.

Les Secrets du Chocolat Musee, Geispolsheim (blizu Strasbourga), Francija

Majhen muzej, ki stoji ob alzaški čokoladni poti, je posvečen pisateljici markizi de Sévigné (1626 –1696) in njeni povezanosti s čokolado. Otroci, stari med 5 in 12 let, se lahko tudi udeležijo otroške delavnice. Več na https://musee-du-chocolat.com

Xocolate Museum, Barcelona, Španija

Barcelona ima dolgo tradicijo proizvajanja in uživanja čokolade. Navado so v Katalonijo prinesli francoski vojaki v 18. stoletju. Muzej, ki so ga odprli leta 2000, je v nekdanjem samostanu. Med drugim si v muzeju lahko ogledate miniature slavnih stavb Barcelone, ki so izdelane iz čokolade. Več na http://www.museuxocolata.cat/.

Muzej kakava in čokolade, Bruselj, Belgija

Muzej je leta 1998 odprla Gabriella Draps, žena enega najslavnejših belgijskih čokoladnih umetnikov Josepha "Jo" Drapsa, ki je tudi ustanovitelj in lastnik Godiva Chocolates. Čokolada in umetnost gresta skupaj, o tem bi nas prepričal tudi obisk muzeja. Zelo znan je tudi muzej čokolade v Bruggesu, imenovan Choco-Story. Več na http://www.mucc.be.

Museo Storico della Perugina, Perugia, Italija

SPerugia v Umbriji je prav zaradi čokoladnega podjetja Perugina ena od svetovnih prestolnic čokolade. Ob obisku si lahko ogledate zgodovinski muzej, tovarno čokolade in obiščete šolo čokolade. Najboljši del degustacije je, ko vam ponudijo sveže narejen njihov najbolj slavni izdelek – nebeško dober Bacci (poljub). Več na https://www.perugina.com

Schokoladen museum, Koln, Nemčija

Muzej je leta 1993 odprl izdelovalec čokoladnih slaščic Hans Imhoff. Muzej je ob reki Ren, obišče pa ga okoli 675 tisoč obiskovalcev letno, kar ga uvršča med deset najbolj obiskanih nemških muzejev. V njem si lahko ogledate celotno zgodovino čokolade od Majev, Aztekov, Olmekov pa do najmodernejših tehnologij izdelave in predelave te svete hrane. V Nemčiji je še odličen čokoladni muzej v Berlinu – Ritter Sport Choco World. Več na http://www.schokoladenmuseum.de.

Cadbury World, Birmingham, Anglija

Cadbury World, ki so ga odprli leta 1990, je neke vrste čokoladni zabaviščni park ter je v lasti znanega angleškega proizvajalca čokolade Cadburyja. Zabaviščni park je razdeljen na 14 različnih con in je postal ena največjih atrakcij mesta Birmingham, saj ga letno obišče več kot 500 tisoč obiskovalcev. Več na www.cadburyworld.co.uk.

Choco-Story Chocolate Museum, Praga, Češka

V glavnem mestu Češke so v starem mestnem jedru leta 2008 odprli muzej čokolade, ki je takoj postal uspešnica in je dobro obiskan. V muzeju vas popeljejo na 2600 let dolgo pot kakavovega zrna do današnje slastne dobrote. Več na http://www.choco-story-praha.cz.

Heindl Schokolademuseum, Dunaj, Avstrija

Nam najbližji čokoladni muzej je na Dunaju, kjer ima svoj muzej znani proizvajalec čokolade Heindl, ki vas popelje skozi zgodovino družine mojstra čokoladnih bombonov Walterja Heindla. Več na http://www.schokolademuseum.at.

Csokoládé-Múzeum, Budimpešta, Madžarska

Muzej čokolade v Budimpešti spada med deset najboljših muzejev tega glavnega mesta Madžarske. Muzej je na obrobju mesta v lovskem dvorcu družine plave krvi Wagner, kot muzej čokolade pa je odprt od leta 2008. Več na http://www.csokolade-muzeum.hu.