Najboljši muzeji znanosti v Evropi

Najboljši muzeji znanosti v Evropi (foto: Jaka Hribar) Jaka Hribar
1. 3. 2019 Vir: liza.aktivni.si

Zanimivi muzeji.

Science Museum, London (Anglija)

Muzej naravoslovnih znanosti in tehnike so v Londonu odprli leta 1857. Danes ima več kot 300 tisoč eksponatov, najbolj znani pa so: Stephenson Rocket (ena prvih parnih lokomotiv), rekonstrukcija DNK-modela (Crick, Watson), diferencialni stroj (Charles Babbage), prvi reaktivni motor, Apollo 10 (lunarni model). Letno ga obišče več kot 3 milijone obiskovalcev. V Londonu je odličen in zelo vreden ogleda še Natural History Museum.

The Deutsches Museum, München (Nemčija)

Deutsches Museum von Meisterwerken der Naturwissenschaft und Technik (Nemški muzej mojstrovin znanosti in tehnologije) velja za največji (po prostornini) muzej znanosti in tehnologije na svetu. Odprli so ga leta 1903, imajo razstavljenih okoli 28 tisoč predmetov iz 50 različnih področij znanosti, letno pa ga obišče več kot 1,2 milijona obiskovalcev.

Cité des Sciences et de l'Industrie, Pariz (Francija)

Mesto znanosti in industrije je v parku La Villette, odprli pa so ga leta 1986. Najbolj obiskani deli muzeja, ki ga letno obišče 5 milijonov ljudi, so planetarij, podmornica, IMAX gledališče ter posebni oddelki za otroke in najstnike.

Verkehrshaus der Schweiz, Lucern (Švica)

Švicarski muzej transporta, ki so ga odprli leta 1959 ter velja za najpopularnejši muzej v Švici, ima na ogled vse oblike prevoza, vključno z avtomobili, letali, ladjami in lokomotivami. 

Science Centre NEMO, Amsterdam (Nizozemska)

Muzej ima svoje začetke v letu 1923, v današnjo stavbo, ki jo je narisal slavni arhitekt Renzo Piano, pa se je preselil leta 1997. Letno muzej, ki je namenjen predvsem otrokom in najstnikom, obišče okoli 700 tisoč obiskovalcev, kar ga uvršča na 8. mesto med nizozemskimi muzeji.

Camera Obscura and World of Illusions, Edinburg (Škotska)

Muzej iluzij in obskurne kamere je v starem delu mesta Edinburg, poleg slavnega gradu. Muzej je izjemno priljubljen pri otrocih in mladostnikih tako kot v Ljubljani, kjer je Muzej iluzij prav tako odlično obiskan.

Tehnični muzej, Dunaj (Avstrija)

Tehnični muzej, ki so ga odprli leta 1918, ima zelo veliko zbirko predmetov, med drugim tudi prvi šivalni stroj in prvo turbino na svetu.

Nobelmuseet, Stockholm (Švedska)

Nobelov muzej je seveda posvečen Nobelovi nagradi in njenim prejemnikom od leta 1901 pa do danes. Muzej so odprli leta 2001 ob stoletnici Nobelove nagrade in je v starem delu mesta Gamla Stan, v stavbi nekdanje borze, poleg muzeja pa sta švedska akademija in Nobelova knjižnica.

Národní technické muzeum, Praga (Češka)

Narodni tehnični muzej je največji češki muzej, namenjen shranjevanju in prikazovanju tehniške dediščine. Ustanovljen je bil leta 1908, na današnji lokaciji ob parku Letna pa je od leta 1941.

Tehniški muzej, Bistra pri Vrhniki (Slovenija)

Tehniški muzej Slovenije je bil ustanovljen leta 1951, namenjen pa je zbiranju, zaščiti in posredovanju slovenske tehniške dediščine. Sedež muzeja je v nekdanjem kartuzijanskem samostanu Bistra v Bistri pri Vrhniki, kjer so na nekaj več kot 6000 m2 razstavnih površin na ogled stalne zbirke s področij kmetijstva, prometa, gozdarstva, lesarstva, lovstva, ribištva, tekstila, tiskarstva in elektrotehnike.

Fotografije: Shutterstock, Jaka Hribar