Najboljši živalski vrtovi v Evropi

Najboljši živalski vrtovi v Evropi (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
29. 9. 2012

Mi predstavljamo najbolj zanimive in atraktivne živalske vrtove v Evropi, vi pa preverite še, zakaj ne smete zamuditi obiska.

Zolli – Basel

Neprofitni živalski vrt je najstarejši (od leta 1874) ter največji (po številu živali) živalski vrt v Švici. Z 1,7 milijona obiskovalcev letno je najbolj obiskana turistična točka v Švici, kjer je treba plačati vstopnino. Letošnja novost je pet ogromnih 'igrišč' za opice.

zoobasel.ch

Berlin

Najstarejši nemški živalski vrt (od leta 1844) je s približno tremi milijoni obiskovalcev letno najbolj obiskan v Evropi. Imajo več kot 1.500 vrst živali (skupaj 17.500), kar jih uvršča med najbolj impresivne živalske vrte na svetu. Njihova največja 'zvezda' je bila orjaška panda z imenom BaoBao, ki pa je na žalost umrla 22. avgusta letos.

zoo-berlin.de

Schönbrunn

Enega izmed najstarejših živalskih vrtov na svetu so odprli pred 260 leti (leta 1752) z donacijo Francisa I., moža tudi naše cesarice Marije Tereze. Med drugo svetovno vojno je bil bombardiran in delno uničen (umrlo je veliko živali). Baročne stavbe po versajskem modelu so obnovili in danes všečno sovpadajo z novozgrajenimi stavbami. Živalski vrt je tudi na UNESCO-vem seznamu.

zoovienna.at

London

Najstarejši živalski vrt na svetu, ki leži v Regents parku, so odprli leta 1828 v znanstvene namene, za obiskovalce pa leta 1847. Danes imajo 755 različnih vrst živali (skupno 16.802). Njihove najbolj izstopajoče živali so: štiri gorile, tri ogromne galapaške želve, komodoški varani ... 

zsl.org

Parco Natura Viva, Verona

Park med Verono in Gardskim jezerom je razdeljen na dva dela. Po prvem se popeljemo z lastnim avtom (safari park), po drugem pa se sprehodimo (Faunistico Park). Poleg je še park z maketami dinozavrov v naravni velikosti.

parconaturaviva.it

Zagreb

Zagrebški živalski vrt je bil ustanovljen leta 1928 in je najstarejši na področju nekdanje skupne države. Na dan odprtja so si obiskovalci lahko ogledali dve lisici in tri sove. Danes ima 275 različnih vrst živali (skupno 2 225) in leži v mestnem parku Maksimir.

zgzoo.com

Ljubljana

Živalski vrt Ljubljana je bil ustanovljen leta 1949. Prve kletke so bile nameščene v središču Ljubljane. Leta 1951 pa se je preselil na današnje območje – jugozahodni del Rožnika, kjer zavzema 19,6 hektara površine in ima 6,5 kilometra sprehajalnih poti.

Vsako leto ga obišče približno 200 tisoč obiskovalcev. V živalskem vrtu so zbrane živalske vrste z vseh kontinentov, ponaša pa se predvsem z vrstami, značilnimi za področje, kjer se stikajo alpski, panonski in sredozemski svet.

zoo-ljubljana.si

Praga

Enega najboljših živalskih vrtov na svetu so odprli leta 1931 v Pragi. Živalski vrt, ki je v severnem delu mesta, se razprostira na 41 hektarih in ima 670 vrst živali (skupno 4.400).

Ob velikih poplavah leta 2002 so morali evakuirati več kot tisoč živali (največja evakuacija živali vseh časov). Na žalost 134 živali ni preživelo (40 ptic je umrlo nekaj dni zatem zaradi stresa). Navkljub katastrofi so živalski vrt kmalu spet odprli za javnost.

zoopraha.cz

Beauval – Pariz

Park, ki so ga odprli leta 1980, je 200 kolometrov južno od Pariza. Najprej so imeli samo ptiče, danes pa imajo vse vrste živali. Glavni atrakciji parka sta dva bela tigra po imenu Gorby in Raisa.

zoobeauval.com

Dublin

Eden izmed najmodernejših živalskih vrtov na svetu je v parku Fenix (središče Dublina) in se razprostira na 28 hektarjih ter ima več kot 400 različnih vrst živali.

dublinzoo.ie

Barcelona

Živalski vrt bo 24. septembra praznoval 120 let delovanja. Letno ga obišče več kot milijon ljudi, ki si ogleda 315 vrst živali (skupno 2.200). Razprostira se na 13,5 hektara in je ob morju, v samem središču Barcelone.

zoobarcelona.cat

Budimpešta

Živalski vrt je v samem centru Budimpešte (ustanovljen leta 1866) v Városliget parku in ima nekaj prečudovitih stavb v slogu art nouveau. V njem stanuje 733 različnih vrst živali, ki jih vsako leto obišče več kot milijon obiskovalcev.

zoobudapest.com