Najlepša mesta Afrike

Najlepša mesta Afrike (foto: Profimedia) Profimedia
19. 11. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Afrika je brez dvoma ena najlepših celin, a žal tudi najrevnejša in najbolj podcenjena. 

Evropejci so afriške države izropali in odšli. A Afrika skriva kup čudovitih mest, ki bodo s svojo eksotiko marsikoga bolj navdušila kot Pariz ali London. 

Nairobi, Kenija

Glavno mesto Kenije s tremi milijoni prebivalcev leži ob istoimenski reki 140 kilometrov južno od Ekvatorja na 1.660 metrih nadmorske višine. Nairobi, ki v masajskem jeziku pomeni mesto hladnih voda, so ustanovili britanski kolonialisti leta 1899. Danes je mesto, ki leži ob živalskem rezervatu, gospodarsko in politično najvplivnejše mesto v vzhodni Afriki ter eno najbogatejših na črni celini.

Essaouira, zahodni Maroko

Mesto ob Atlantskem oceanu ima 70 tisoč prebivalcev ter leži približno 150 kilometrov zahodno od bolj znanega Marakeša. Zaradi naravnega pristanišča je bil v zgodovini pomembna trgovska pot že od Feničanov dalje. Najbolj so ga poleg domačinov zaznamovali Portugalci, Francozi in Judi, tako da je zaradi svoje arhitekturne pestrosti od leta 2001 pod zaščito Unesca.

Cape Town, Južna Afrika

Cape Town slovi kot eno najlepših afriških mest ter velja za mesto, ki je obiskovalcem iz Evrope precej domače, saj slovi po lepih plažah in gorah tik ob morju (Mizasta gora) ter 'mediteranski klimi', kjer odlično uspevata vinska trta in oljka. Mesto, ki ima s širšo okolico okoli 3,5 milijona prebivalcev, ima za afriške razmere odlično razvito infrastrukturo ter je popularna turistična točka gostov z vsega sveta.

Luksor, Egipt

Mesto Luksor, ki ima okoli pol milijona prebivalcev, je najbolj znano po veličastnem starodavnemu templju, ki ga je začel graditi kralj Amenhotep III. Ta je vladal med letoma 1390 in 1353 pr. n. št., tempelj pa je bil dokončan za časa vladavine slovitega Tutankamona okoli leta 1330 pr. n. št. Mesto leži na desni strani reke Nil približno 650 kilometrov južno od Kaira.

Zanzibar, otok Zanzibar, Tanzanija

Mesto Zanzibar (200 tisoč prebivalcev) je nastalo okoli starega dela mesta, poimenovanega Mji Mkongwe (v svahiliju Kamniti grad). Ta je bil prestolnica nekdanjega zanzibarskega sultanata. Stari del mesta je od leta 2000 pod zaščito Unesca.

Windhoek, Namibija

Glavno in največje mesto (okoli 350 tisoč prebivalcev) republike Namibije leži v središču države na planoti na območju višavja Khomas na okoli 1.700 m nadmorske višine. Mesto se je razvilo ob stalnem izviru vode, ustanovila pa ga je nemška cesarska vojska leta 1890. Turisti, ki Namibijo obiščejo v glavnem zaradi živalskih rezervatov, so nad lepo prestolnico vedno nadvse navdušeni.

Lagos, Nigerija

Lagos, ki ima s širšo okolico 21 milijonov prebivalcev in velja za enega najnevarnejših velemest na svetu, je v marsičem srce črne celine tako v dobrem kot v slabem. Mesto se je razvilo iz naselbine ljudstva Jorubov. V 15. stoletju so prišli Evropejci, ki so tu začeli trgovati; Lagos je postal pomembno pristanišče v trgovini s sužnji. Po ukinitvi sužnjelastništva so se v Lagosu naselili osvobojeni črnci iz današnje Liberije, Sierre Leone in Južne Amerike. Od takrat ima mesto izrazito multikulturen značaj. Lagos velja tudi za eno izmed umetniško kulturnih prestolnic sveta, še zlasti pa sta razmahnjeni filmska industrija (Nollywood) ter glasbena industrija, v kateri poleg etno glasbe prednjači hiphop.

Port Louis, Mavricij

Čudoviti Port Luis, ki ima približno 150 tisoč prebivalcev, je glavno mesto afriške otoške države Mavricij, ki leži v jugozahodnem Indijskem oceanu ter je od afriške celine oddaljena 2 tisoč kilometrov. V 16. stoletju so si otok prilastili Portugalci, nato so vladali Nizozemci ter ga poimenovali po princu Mauriceu Nassauskem. V 18. stoletju sta bila otok in mesto v francoski lasti, v 19. stoletju pa so ga zasedli Britanci. Danes v neodvisni državi živijo večinoma potomci z indijske podceline.

Akra, Gana

Mesto leži v neposredni bližini 0-stopinjskega poldnevnika in 0-stopinjskega vzporednika ob obali Gvinejskega zaliva. Danes ima mesto 2,2 milijona prebivalcev, ustanovilo pa ga je ljudstvo Ga v 15. stoletju in je bilo središče trgovine s Portugalci, ki so v mestu zgradili trdnjavo. Jedro sedanjega mesta se je razvilo okoli angleške utrdbe Jamestown in nizozemske utrdbe Ussherstown. Gansko ljudstvo je neodvisnost razglasilo leta 1957.

Fotografije: Shutterstock, Profimedia