Najlepša mesteca na otokih

Najlepša mesteca na otokih (foto: profimedia) profimedia
25. 5. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Najbolj znani poseljeni otoki na svetu so Manhatthan (New York), Montreal v Kanadi, Stockholm (na 14 otokih), Tromsø na Norveškem in seveda slovite Benetke. Tukaj je še nekaj otokov mest, ki so manj znani, a izredno zanimivi in jah ... romantični ter slikoviti.

Trogir, Dalmacija, Hrvaška

Trogir je mestece in pristanišče na Hrvaškem, na koncu Kaštelanskega zaliva, v Trogirskem kanalu, 25 km zahodno od Splita. Trogir ima bogato zgodovino, saj so na ozemlju današnjega mesta v 3. stoletju pr. n. št. stari Grki ustanovili naselje Tragurion, ki se je v rimski dobi imenovalo Tragurium in se razvilo v močno pristanišče.

Danes velja Trogir, zgrajen v romansko-gotskem slogu, za eno od najbolj ohranjenih srednjeveških mest z obzidjem. Posebej izstopa trogirska katedrala sv. Lovre, ki je na seznamu Unescove kulturne dediščine za zaščito.

Nessebar, Bolgarija, Črno morje

Nessebar je starodavno antično mesto na otoku, ki se je v stari grščini imenoval Mesembria, danes pa je najbolj znano bolgarsko turistično središče, ki ga imenujejo tudi biser Črnega morja ali bolgarski Dubrovnik.

Otok je z nasipom povezan s celino ter ima bogato zgodovino, saj je bil zaradi svoje lege del različnih carstev in imperijev. Od leta 1983 je Nessebar (na otoku živi približno 13 tisoč prebivalcev) na seznamu Unescove kulturne dediščine.

Lindau, Bavarska, Nemčija

Lindau je mestece v najbogatejši nemški pokrajini Baden-Württemberg ob Bodenskem jezeru. Mestece je že zdavnaj preraslo mali otok (velik 0,68 kvadratnega kilometra), zato boste na njem našli le idilično, odlično ohranjeno staro mestno jedro s pristaniščem in železniško postajo.

Lindau je s celino povezan prek mostu in železniškega nasipa. Mestece - otok ima bogato zgodovino, saj je bilo poseljeno že v času rimskega imperija. Danes na otoku stalno prebiva približno tri tisoč otočanov. Več na www.lindau.de.

Malé, Maldivi, Indijski ocean

Male je glavno in največje mesto otoške republike Maldivi, ki je na atolu Kaafu. Mesto, ki so ga v 16. stoletju ustanovili portugalski kolonizatorji, je veliko šest kvadratnih kilometrov, na njem pa živi več kot 100 tisoč prebivalcev. Otok je poslovno in trgovinsko središče Maldivov. Mednarodno letališče je na sosednjem otoku.

Leta 2004 je ob katastrofalnem cunamiju dve tretjini mesta poplavilo. Danes mesto pred cunamiji varuje trimetrski zid, ki je zgrajen okoli celotnega mesta. Zaradi globalnih podnebnih sprememb se gladina oceana na območju države dviguje za 0,9 cm letno. Znanstveniki zaradi tega opozarjajo, da bo glede na višino otokov (ki v 80 % državnega ozemlja znaša približno 1 meter), v 100 letih to področje neprimerno za življenje.

Isola dei Pescatori, Lago di Magiorre, Severna Italija

Otok ribičev (Isola dei Pescatori) je danes bolj turističen otok kot ribiški, čeprav se prebivalci ukvarjajo tudi z ribolovom. Otok je dolg 375 metrov in širok 100 metrov. Otok, na katerem stalno prebiva 32 otočanov, slovi po svojih sladkovodnih ribjih specialitetah, prijetnih majhnih trgovinicah, ozkih uličicah, številnih stojnicah in restavracijah. Vsako hišo krasi balkonček. Na glavnem trgu otoka je cerkev San Vittore, ki so jo zgradili v 9. stoletju.

Santa Cruz del Islote, Kolumbija

Je na karibski obali (je del arhipelaga San Bernardo) pred Kolumbijo in velja za najbolj poseljen kraj in otok na svetu. Na 0,12 kvadratnega kilometra velikem otoku (dolg 200 metrov in širok 60 metrov) živi 1.247 prebivalcev.

Otok je tako gosto poseljen, da otroci obiskujejo šolo na sosednjem otoku. Prav tako so na drugih otokih pokopališče in rekreacijske površine (nogometno igrišče). Glavni trg v mestu je širok okoli 12 metrov.

Key West, Florida, ZDA

Key West je živahen karibski otoček (z mostom povezan s celino) s številnimi trgovinicami in lokali, ki vabijo turiste. Otok je velik 15 kvadratnih kilometrov in na njem živi približno 25 tisoč prebivalcev. Tu je svoj dom našel sloviti pisatelj Ernest Hemingway, čigar hiša je preurejena v muzej.

Zanimiva ulica je Mallory Square, večerno zbirališče uličnih umetnikov, ter tudi glavna ulica Duvall, kjer vsak najde lokal po svojem okusu z glasbo, ki mu ustreza, ter prijetne trgovinice, ki ponujajo vse.

Flores, jezero Petén Itzá, Gvatemala

Otok je bil poseljen že v 9. stoletju in se je imenoval Tayasal. Majevsko mesto so v 16. stoletju uničili španski osvajalci, saj se Maji niso hoteli prikloniti krščanstvu. Ljudje so ga ponovno naselili v 18. stoletju in ga poimenovali po Cirilu Floresu, prvem Gvatemalčanu, ki je razglasil neodvisnost in se uprl kolonizaciji. Danes turistični otok je velik približno tri kvadratne kilometre in je s kopnim povezan z nasipom.

Značke: mesto otok