Najlepša srednjeveška mesta z obzidjem v Evropi

York, Anglija (foto: profimedia) profimedia
23. 6. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Srednjeveška mesta z ozkimi ulicami in mogočnimi obzidji, ki so jih gradili za obrambo, so še danes nekaj, kar vleče turiste po svetu oziroma - bolje povedano – kar jih pritegne v Evropo. Center dogajanja v mestu je bil vedo na glavnem trgu, kjer še dane stoji večina mestnih hiš, v bližini sta zagotovo glavna cerkev in mogočen vodnjak.

A obzidja so tista, ki jih danes praktično ne gradimo več, pa vendar dajejo mestom vseeno neko mogočnost in mističnost. Pojdimo pogledat, katera mesta so obdana z najbolj znamenitimi zidovi.

York, Anglija

York je obzidano mesto na sotočju rek Ouse in Foss v severnem Yorkshiru v Angliji. Mesto ima bogato dediščino, ki je nastala v dveh tisočletjih obstoja. Obzidje okoli mesta je dolgo približno štiri kilometre, ima štiri izhode ter 34 stražnih stolpov. V mestu najbolj izstopa gotska katedrala, ki je največja v severni Evropi. Več o mestu na www.york.gov.uk.

Avila, osrednja Španija

Mesto je na 1.200 metrih nadmorske višine in ima 60 tisoč prebivalcev. Stari del mesta z obzidjem iz 11. stoletja je na seznamu Unescove kulturne dediščine. Obzidje ima 9 vhodov ter 88 obrambnih stolpov, ki so odlično ohranjeni. V mestu sta največji znamenitosti katedrala, ki spominja na trdnjavo, in mavrski dvorec. Več na www.avila.es.

Rodos, otok Rodos, Grčija

V 14. stoletju je bil otok v oblasti viteškega reda Ivanovcev, ki so zgradili obzidje v mestu Rodos. Za obzidjem pa je tudi grad. Obzidje s sedmimi izhodi je obdajal vodni jarek. Danes za srednjeveškim mestnim obzidjem živi približno 6 tisoč ljudi, v samem mestu pa približno 50 tisoč. Več na http www.rhodes.gr

Toledo, osrednja Španija

Stari del mesta z obzidjem stoji na griču, s treh strani obdan z brežinami reke Tajo in ima mnogo zgodovinskih znamenitosti, med njimi Alcazar, katedrala (Catedral Primada Santa María de Toledo, Primas katedrala v Španiji) in Zocodover, osrednja tržnica.

Leta 1986 je bil zaradi svoje bogate kulturne in spomeniške dediščine ter zgodovinskega sobivanja krščanske, islamske in judovske kulture uvrščen na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Toledo velja za mesto, kjer se očarljivo meša več srednjeveških kultur (judovska, arabska, krščanska). Več na www.toledo-turismo.com

Aigues-Mortes, Provansa, Francija

Mesto z obzidjem Kraj leži v pokrajini Camargue ob vodnem kanalu Rona Sète, 35 km jugozahodno od Nîmesa. Od sredozemske obale ga ločuje več slanih jezer. 1.650 metrov dolgo mestno obzidje je bilo zgrajeno v 13. stoletju v dveh fazah, prvi v času vladavine Filipa III., drugi pa v času njegovega naslednika, Filipa IV. Več na www.ville-aigues-mortes.fr.

Dubrovnik, Hrvaška

Biser Jadrana in tudi Mediterana je bil ustanovljen v 7. stoletju, ko so se hrvaška plemena tam želela skriti pred barbari. Oblikovali so več manjših naselij, ki so se postopoma, skozi stoletja, združila v enotno mesto z obzidjem. Pozneje se je mesto razvilo v pomembno trgovsko silo in središče mestne državice, Dubrovniške republike, ki je obstajala do leta 1808. Najbolj znane stavbe v mestu so cerkev sv. Vlaha, Dubrovniška katedrala in Knežji dvorec. Več na experience.dubrovnik.hr.

Rothenburg, Bavarska, Nemčija

Idilično srednjeveško mestece z 11 tisoč prebivalci letno obišče približno 2 milijona turistov. Je eno od najstarejših nemških mest, ki so ga ustanovili že Rimljani. Danes je znan po odlično ohranjenih gotskih stavbah, obzidju ter kamnitem mostu. Skozi mesto, ki je pod zaščito Unesca, poteka tematska pot, imenovana Romantična pot. Več na www.rothenburg.de.

Obidos, Portugalska

Mesto z obzidjem na vzpetini ob atlantskem oceanu ima rimske korenine, zgradili so ga Arabci, kristjani pa preuredili. Kraljica Isabella se je leta 1228 tako zaljubila v to mesto, da ga je pozneje od kralja dobila za poročno darilo. Obidos zato velja za najbolj romantično mestece na Portugalskem. Več na www.obidos.pt.

Lucca, Toskana, Italija

Mesto slovi po nedotaknjenem renesančnem srednjeveškem delu centra mesta, ki se je urbanistično razvijal po ulični mreži še iz časa Rimljanov. Obzidje okoli mesta je dolgo 4,5 kilometra in je danes sprehajalna in kolesarska pot z izjemno srednjeveško panoramo. Več na www.comune.lucca.it.

Carcassonne, Francija

Na jugu Francije je mesto Carcassonne (47 tisoč prebivalcev), ki je znano po svojem obzidanem gradu ali delu mesta, ki je perfektno ohranjen ter je od leta 1997 na seznamu Unescove kulturne dediščine. Enega najlepše ohranjenih srednjeveških obzidanih mest letno obišče okoli 3 milijone turistov. Več na www.carcassonne.org