Najlepše fontane Evrope

26. 1. 2013

Ena najlepših in najbolj prepoznavnih fontan na svetu je zaključek akvadukta Aqua Virgine, ki je bila zgrajena konec starega veka. A ta še zdaleč ni edina tako prepoznavna, izjemna in čarobna.

Fontana Di Trevi – Rim, Italija

Pred Fontano di Trevi so bile na tem mestu druge manjše fontane. Narisal jo je arhitekt Nicola Salvi in jo začel graditi leta 1732. Salvi je leta 1751 umrl in njegovo delo je nadaljeval Giuseppe Pannini, ki je mojstrovino dokončal leta 1763.

Fontana Di Trevi - Rim, Italija

V sredini fontane je kip boga morja Neptuna, s katerim je arhitekt hotel pokazati njegovo moč pa tudi nepredvidljivost morja. Legenda pravi, da če vržete kovanec v prečudovito baročno umetnino, se boste v Rim zagotovo vrnili. Komunalna služba vsak dan iz vodnjaka pobere povprečno 3.000 evrov, ki jih porabijo za vzdrževanje.

Fontani Place de la Concorde – Pariz, Francija

Dve izjemni fontani je na pariškem trgu Sloge postavil Jacques Ignace Hittorff leta 1840, še za časa kralja Louis-Philippa.

Fontani Place de la Concorde, Pariz

Južna fontana predstavlja morski duh Francije, severna pa reke Francije ter plovbo in trgovanje po njih. V vsaki fontani stoji po šest kipov grškega boga morja Tritona, ki ribi stiska vodo iz ust.

Jet d'Eau – Ženeva, Švica

Vodni jet so na Ženevskem jezeru postavili leta 1986 na mestu, kjer se jezero izteka v reko Rono. Ena največjih fontan na svetu in simbol mesta Ženeva dela vsak dan, poleti je osvetljena tudi zvečer. V eni sekundi brizgne 500 litrov vode, in sicer 140 metrov visoko.

Jet d'Eau, Ženeva, Švica

Manneken Pis – Bruselj, Belgija

Mali 'lulajoči' mož ali tudi Petit (mali) Julien je simbol belgijskega glavnega mesta Bruselj. 61 centimetrov visoki bronasti kip je naredil bruseljski kipar Hieronimus Duquesnoy leta 1619.

Manneken Pis - Bruselj, Belgija

Kip je bil večkrat ukraden, danes pa original počiva v muzeju, saj je od leta 1965 na njegovem mestu kopija. Dečka večkrat tedensko oblačijo v obleke, ki napovedujejo pomembne dogodke v mestu ali državi.

Fontana Prijateljskih narodov – Moskva, Rusija

Fontana ima 16 pozlačenih kipov, oblečenih v narodne noše, in predstavlja bratske narode nekdanje Sovjetske zveze. Fontana je postavljena v bližini Ruskega razstavnega centra, severno od strogega centra Moskve.

Fontana Prijateljskih narodov - Moskva, Rusija

Robbov vodnjak – Ljubljana, Slovenija

Vodnjak treh kranjskih rek je najznamenitejši ljubljanski vodnjak. S skulpturami iz belega marmorja ga je leta 1751 dokončal Francesco Robba, ki je zaradi dragega materiala ter dolgotrajnega postopka izdelave skoraj bankrotiral.

Robbov vodnjak - Ljubljana, Slovenija

V obliki personifikacij so upodobljene reke Sava, Krka in Ljubljanica. Stoji na Mestnem trgu pred ljubljansko Mestno hišo, na stičišču treh mestnih ulic, kjer je danes sicer postavljena replika. Original je od avgusta 2008 v Narodni galeriji.

Neptunova fontana – Firence, Italija

Fontano je leta 1565 zgradil Bartolomeo Ammannati v čast poroke med Francescom I. de' Medici in Johanno. Neptun (bog morja) predstavlja dominacijo Firenc na morju, okoli njega pa so mitološke figure iz zgodbe o Scili in Karibdi, morskih pošastih, ki prežita na pomorščake.

Neptunova fontana - Firence, Italija

Krizikova fontana – Praga, Češka

Leta 1891 je bila na svetovni razstavi v Pragi glavna zvezda električna fontana (25 x 40 m) z vodnim šovom, delo Františka Křižíka. Svetlobni šov so ji dodali ob stoletnici. Poleti so ob fontani, ki je svetlobno in vodno usklajena, koncerti klasične muzike, nastopajo pop zvezde ali pa se odvijajo različne umetniške prireditve.

Krizikova fontana - Praga, Češka

Font màgica na Montjuïc – Barcelona, Španija

Čarobno fontano na Židovski gori v Barceloni so postavili za svetovno razstavo leta 1929. Od leta 1980 so pred fontano, ki jo je naredil Carles Buigas, odvijajo glasbeni in drugi kulturno-umetniški dogodki.

Font magica na Montjuic - Barcelona, Španija

Fontana Cibeles na Plaza de Cibeles – Madrid, Španija

Fontano, poimenovano po rimski boginji narave Cibeli, je zgradil Ventura Rodríguez med letoma 1777 in 1782. Boginja in voz sta delo Francisco Gutiérrez, leva pa Roberta Michela. Trg Cibeles v neoklasicističnem slogu je s svojo prečudovito fontano ena od največjih ikon mesta Madrid.

Fontana Cibeles na Plaza de Cibeles - Madrid, Španija