Najlepše mestne četrti na svetu

12. 7. 2014 Vir: Lisa

Saj veste, vsako mesto ima svoj šarm in večina ima svojo staro četrt, kjer se je vse začelo in kjer lahko zgodovino kar vonjate. Mi smo malo pogledali, katere mestne četrti še posebno slovijo po svoji lepoti, zgodovini in pisanosti.

La Boca, Buenos Aires, Argentina. Čudovito mestno četrt v argentinskem glavnem mestu so večinsko poselili Italijanski priseljenci iz Ženove. Zato niti ni čudno, da ima La Boca veliko podobnosti z ženevsko četrtjo, imenovano Boccadasse. Tu je tudi slavna La Bombonera (Bombonjera), stadion še bolj slavnega nogometnega moštva Boca Juniors. Stadion je leta 1940 skupaj s še dvema arhitektoma zgradil Slovenec, rojen v zamejski vasi Križ pri Trstu, Viktor Sulčič.
Balat, Istanbul, Turčija. Balat je tradicionalna židovska četrt v starem evropskem delu Istanbula. V četrti stoji tudi ena najlepših židovskih sinagog, ki so jo zgradili grški Židje pred več kot 500 leti. Zgodovino lahko v Balatu prav vonjate in čutite.
Pelourinho, Salvador de Bahia, Brazilija. Zgodovinsko središče Salvadorja je edinstvena mešanica evropske, afriške in indijanske kulture. Slikovite zgradbe so bile večinoma zgrajene v 17. in 18 stoletju ter pričajo o tedanjem bogastvu kolonialnega (trgovina s sužnji) portugalskega Salvadorja.
Bryggen, Bergen, Norveška. Med fjordi ležeče mesto Bergen je bilo ustanovljeno leta 1070, četrt Bryggen pa je najstarejši del mesta. Današnje lesene stavbe v četrti so bile zgrajene na začetku 17. stoletja in so pod UNESCO-vo zaščito. V četrti so hoteli, trgovinice, pubi in restavracije.
Kitajska četrt, San Francisco. Najstarejša kitajska četrt v ZDA (leta 1848) in največja zunaj Azije. Četrt ohranja bogato zgodovinsko in kulturno tradicijo in je poleg mostu Golden Gate glavna turistična zanimivost v zalivu San Francisca. Več na www.sanfranciscochinatown.com.
Bairro Alto, Lizbona, Portugalska. Razgibana delavska četrt iz 16. stoletja je bila od nekdaj boemsko zbirališče slikarjev, pisateljev in drugih umetnikov. Četrt Bairo ponuja vse, je trendna, a hkrati konservativna, je gejevska, modna, a vendar tudi zelo tradicionalna. Več na www.ilovebairroalto.com.
Francoska četrt, New Orleans. To je najstarejša mestna četrt New Orleansa, ki so jo ustanovili Francozi leta 1718. Francoska četrt je ob reki Misisipi in je znana po svoji pestrosti, džezovski glasbi, katedrali ... Mesto je leta 2005 hudo opustošil orkan Katrina, vendar se vztrajno pobira. Več na www.frenchquarter.com.
Staro mesto, Jeruzalem, Izrael. Stari del Jeruzalema, obdan z zidom, je sveto mesto tako za jude, muslimane, katolike kot tudi za Armence pravoslavne veroizpovedi. Od 19. stoletja se Staro mesto deli na štiri enake dele po veroizpovedi. Čeprav mesto že stoletja buri zle duhove, je eno najpomembnejših stičišč človeške zgodovine in je pod UNESCO-vo zaščito.
Old San Juan, Puerto Rico. Stari del mesta San Juan je na majhnem otoku tik pred obalo in je zgodovinsko središče, kjer se edinstveno dopolnjujeta evropska vojaška arhitektura - trdnjava La Fortaleza (nekoč je bilo vojaško oporišče) ter arhitektura mesta.
Gamla stan, Stockholm, Švedska. Staro mesto je majhen a glavni otok (Stadsholmen) v Stockholmu, na katerem stojijo kraljeva palača, švedski parlament, katedrala in muzej Alfreda Nobela. Gamla Stan spada med najbolj ohranjena srednjeveška mestna jedra v Evropi.

Vabljeni k ogledu fotogalerije: