Najlepše morske jame v Evropi

Najlepše morske jame v Evropi (foto: Shutterstock) Shutterstock
18. 6. 2019 Vir: liza.aktivni.si

Lepote sveta.

Modre jame, otok Zakintos (Grčija)

Otok Zakintos v Jonskem morju slovi po velikem številu lepih, razgibanih in zanimivih plaž. Najbolj znana je plaža Navagio z zapuščeno in nasedlo ladjo, slovijo pa tudi po Modrih jamah, ki so ena od glavnih turističnih znamenitosti na otoku. Do morskih jam je najbolje priti po vodi, za kar seveda za primerno plačilo poskrbijo lokalne turistične agencije.

Playa de las Catedrales, Ribadeo, Galicija (Španija)

Plaža Katedrala ob Atlantskem oceanu je znana po svojih naravnih skalnatih lokih in jamah. Ob oseki so jame in loki dostopni po suhem, ob plimi pa jih zalije morje, ko sicer velika plaža postane nenavadno majhna. Plaža zaradi svoje posebnosti (skoraj 10 metrske razlike med plimo in oseko) in naravnih znamenitosti privlači veliko turistov ter je tudi zaščitena kot naravni spomenik.

Papos, vas Payia (Ciper)

Morske jame Papos so v neposredni bližini vasi Payia ter so ena od največjih naravnih znamenitosti grškega dela Cipra poleg Afroditine skale poimenovane po grški boginji ljubezni.

Benagil v bližini mesta Faro (Južna Portugalska)

Več morskih jam je ob istoimenski ribiški vasici, ki pa se zaradi čudovitih naravnih znamenitosti zadnja leta bolj preživlja s turizmom kot ribištvom.

Fingal's Cave (Škotska)

Morska jama je na nenaseljenem majhnem otoku Staffa, ki leži v bližini škotske zahodne obale. Na otoku je več jam, največja med njimi (75 metrov dolga in 25 široka) pa je Fingalova jama. Še poseben je markanten vhod v jamo, ki je s šestkotnimi kamnitimi stebri videti kot moderno umetniško delo. Jama slovi tudi po odlični akustiki, imenovana pa je po epskem junaku Fingalu škotskega pesnika Jamesa McPhersona.

Grotte di Nettuno, Sardinija (Italija)

Morsko kraško jamo so odkrili lokalni ribiči v 18. stoletju in so od takrat priljubljena turistična znamenitost. Vhod v jamo, poimenovano po rimskem bogu morja Neptunu, je možen tako po strmih stopnicah (ob vznožju 110 m visoke pečine Capo Caccia) kot tudi po morju. V bližini sta še dve jami, in sicer Zelena jama in Grotta di Ricami. Prav tako je v bližini veliko podvodnih jam, ki so popoln raj za ljubitelje potapljanja, največja in najbolj znana med njimi je jama Nereo, ki jo vsako leto obišče na tisoče potapljačev.

Modra jama, Malta

Modra jama (malteško Taħt il-Ħnejja) je jama na jugozahodu otoka in je dostopna samo po morju. Sistem jam sestavlja šest dvoran, od katerih je Modra jama največja in najveličastnejša. Dolga je približno 90 m, visoka 40 m in ima dva vhoda. Voda je zelo jasna in se blešči v sončni svetlobi nebesno modro. To je posledica modrozelenih cepljivk (alge). Jame se zrcalijo oranžno, vijoličasto in zeleno glede na minerale in alge v skalah. Letno jame obišče več kot 100 tisoč turistov.

Modra špilja, otok Biševo, Hrvaška

Modra špilja se nahaja v majhnem zalivu Balun na vzhodni obali otoka. Jamo je prvi opisal in naslikal baron Eugen von Ransonet. Posebnost jame je, da se ob določenih urah sončna svetloba odbija od belega jamskega dna in obarva jamo v akvamarinski svetlobi, medtem ko so objekti v vodi videti srebrne barve. Na začetku je bila dostopna le prek naravnega vhoda, ki je okrog 10 metrov pod morsko gladino. Po baronovem predlogu je bil leta 1884 izkopan umetni vhod, ki je dovolj velik, da se v Modro špiljo pripeljejo manjša plovila. Skozi ta vhod obišče jamo več kot 10.000 turistov letno.

Grotta Azzurra, otok Capri (Italija)

Verjetno najslavnejšo morsko jamo na svetu je za svoje zasebno kopališče uporabljal že rimski cesar Tiberij, ki je vladal med letoma 14 in 37 našega štetja. Leta 1838 jo je javnosti prvi predstavil nemški pisatelj in poet August Kopisch. Pozneje so jo obiskali še številni umetniki in znani ljudje, med njimi tudi pisatelj Mark Twain. Modra jama je 60 metrov dolga in 25 široka, vanjo pa se da priti samo ob oseki z majhnim čolnom.

Grotta Palazzese, Polignano a Mare (Italija)

Morska jama, nad katero je 'suha' jama, v kateri je luksuzna restavracija, je približno 30 kilometrov južno od mesta Bari ob Jadranskem morju.

Fotografija: Shutterstock