Kje se bomo letos kopali? Med najlepše na svetu so se uvrstile številne plaže pri nas in sosedih

25. 3. 2024
Deli
Fotografija je simbolična. (foto: Profimedia)
Profimedia

Med najlepše na svetu so se uvrstile tudi plaže v Sloveniji in sosednjih državah.

Poletje že trka na vrata, s tem pa se bliža tudi kopanje, aktivnosti na vodi, sončenje in uživanje! Že veste, kje se boste kopali letos? 

Londonski portal Beachatlas, ki je javnosti znan kot vodnik po plažah, je sestavil seznam 100 najboljših plaž na svetu. Na seznamu sta se znašli tudi dve hrvaški plaži in celo ena slovenska.

Na portalu Metropolitan pojasnjujejo, da so najboljše plaže na svetu izbrali strokovnjaki in vplivneži z vsega sveta, na seznamu pa se niso znašle zgolj morske, temveč tudi rečne in jezerske plaže.

Katere plaže veljajo za najlepše na svetu?

Strokovnjake je najbolj prepričala plaža Bora Bora v Francoski Polineziji, drugo mesto je zasedla plaža Boulders v Južni Afriki, tretje pa plaža Waikiki na Havajih.  Sledi brazilska Copacabana, peto mesto pa si je prislužila tajska plaža Maya Bay.

Na seznamu tudi plaže naših sosedov

Strokovnjaki in vplivneži pa niso pozabili niti na številne evropske plaže. Na seznam so uvrstili plaže v Španiji, Franciji, Grčiji, Italiji, Hrvaški, Srbiji, Črni gori, Albaniji in celo Sloveniji.

Od sosednjih se je najvišje uvrstila hrvaška plaža Bačvice, ki so jo opisali kot "kulturni simbol in epicenter družabnega življenja". Zasedla je 21. mesto. Na 59. mestu je nekdanji vojaški predor na dalmatinskem otoku Vis.

Od italijanskih je strokovnjake najbolj očarala Spiaggia Rosa na Sardiniji, ki je dosegla 30. mesto. Plaža Mondello na Siciliji se je uvrstila na 42. mesto, na 97. mesto pa se je uvrstila plaža Bagno Antonio, ki se nahaja na otoku Ischia.

Spiaggia Rosa na Sardiniji je zasedla 30. mesto

Spiaggia Rosa na Sardiniji je zasedla 30. mesto

Profimedia

Na seznamu lahko najdemo tudi madžarsko plažo ob jezeru Balaton, ki se je uvrstila na 60. mesto, medtem ko je 94. mesto zasedla avstrijska plaža ob jezeru Zell am See.

Slovenska plaža na 75. mestu

Na 75. mestu pa se nahaja edina slovenska plaža, ki se je uvrstila na seznam najboljših plaž na svetu. Izbrana slovenska plaža ni obmorska, temveč objezerska - gre za plažo ob Blejskem jezeru.

Na 75. mestu se nahaja plaža ob Blejskem jezeru.

Na 75. mestu se nahaja plaža ob Blejskem jezeru.

Profimedia

"Blejsko jezero v Sloveniji je naravnost iz pravljice s svojim sanjskim gradom, mirnim jezerom in očarljivim otokom. Blejsko jezero, poznano zaradi dih jemajoče lepote, si je prislužilo priznanje kot eden najlepših krajev na svetu. Obiskovalce vabi tudi, da se potopijo v čisto vodo in zaplavajo, zaradi česar je popoln kraj tako za oglede kot za sprostitev," so zapisali. 

Preberite več na Metropolitan.si

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ