Najlepši akvariji v Evropi

Najlepši akvariji v Evropi (foto: Shutterstock) Shutterstock
12. 8. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Med potepanjem po svetu radi zavijemo v kakšen muzej, galerijo in cerkev. A za otroke, no, pa tudi za odrasle, bo veliko bolj zabavno, če se načudijo skrivnostnim živalim in rastlinam, ki jih gostijo najlepši akvariji v Evropi.

Moskvarium, Moskva, Rusija

Moskovski akvarij so odprli leta 2015 in je največji na stari celini. Ima kar 80 akvarijev z osem tisoč različnimi vodnimi živalmi, od tega 500 različnih vrst rib, kitov, delfinov ... Akvariji predstavljajo floro in favno od Bajkalskega jezera do Galapaških otokov.

Aquarium, Pulj, Hrvaška

Največji in najbolj obiskan akvarij na Hrvaškem je v avstro-ogrski trdnjavi Verudula iz 19. stoletja pri Pulju. Akvarij je znan tudi po tem, da je tam center za pomoč in okrevanje morskih želv.

Den Bla Planet, Köbehaven, Danska

Modri planet (Den Blå Planet) ali Narodni akvarij so odprli že davnega leta 1939. Na današnjo lokacijo se je preselil leta 2013, tako da se zdaj lahko pohvali z 12 tisoč kvadratnimi metri in 450 vrstami različnih morskih in sladkovodnih živali.

Oceanário de Lisboa, Portugalska

Akvarij so odprli leta 1998 med Expom v portugalskem glavnem mestu. Načrt zanj je narisal ameriški arhitekt Peter Chermayeff, ki je specializiran za izdelovanje različnih akvarijev. Ocenario lahko delimo na del s ptiči, sesalci, mehkužci, ribami, dvoživkami ter tudi na dele le z rastlinami in algami.

El Oceanográfico, Valencia, Španija

El Oceanográfico so zgradili leta 2003 po načrtih arhitekta Felixa Candele. Velja za drugi največji akvarij v Evropi (za Moskvo), saj meri 110 tisoč kvadratnih metrov ter ima več kot 45 tisoč rib in drugih živali. Park ima več bazenov z različnimi eko sistemi – mediteranski, arktični, tropski, rdečemorski ...

Tropicarium, Budimpešta, Madžarska

Akvarij v madžarski prestolnici se oglašuje kot živalski vrt za morske pse. Poleg njih lahko vidite še lene aligatorje, eksotične ptiče, zanimive plazilce, majhne opice, nenavadne insekte,
na stotine pisanih sladkovodnih in morskih rib ...

Acquario di Genova, Italija

Eden izmed najbolj atraktivnih akvarijev v Evropi je v največjem italijanskem pristanišču Genovi. Acquario di Genova je v starem pristanišču Porti Antico v središču mesta ter ima 27 tisoč kvadratnih metrov površine in 600 različnih vrst morskih živali. Akvarij so odprli leta 1992 ob 500-letnici odkritja Amerike, ki jo je našel seveda Genovčan Kristof Kolumb. Letno akvarij obišče več kot 1,2 milijona obiskovalcev.

TurkuaZoo, Istanbul, Turčija

Akvarij je v predmestju Istanbula, ki se imenuje Bayrampaşa. TurkuaZoo so odprli leta 2009 in velja za največji in najboljši tovrstni objekt v Turčiji, saj ima 55 tisoč kvadratnih metrov ter gosti več kot 10 tisoč vodnih živali.

Aquarium, Berlin, Nemčija

Berlinski akvarij so odprli davnega leta 1913, danes pa v njem lahko vidimo 800 različnih vrst živali. Akvarij je poleg še bolj slavnega živalskega vrta, ki so ga odprli leta 1844 in velja za enega od najboljših na svetu.

Cretaquarium, Kreta, Grčija

Akvarij je 15 kilometrov vzhodno od mesta Heraklion, odprli pa so ga leta 2005. V njem lahko vidita 250 različnih vrst živali, center pa se v osnovi fokusira na mediteranske morske živali.