Najlepši božično-novoletni sejmi

10. 12. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Ja, res je, decembra je skoraj povsod lepo, morda lahko vzdušje še najbolj pokvarijo nadležen dež, nekontrolirano pokanje petard in tihi žepar. A vseeno smo malce pogledali po Evropi, v katerih mestih se v tem času najlepše blešče in kje mamljivo diši.

Za uvod naj vas spomnimo na Ljubljano, ki je brez najmanjšega dvoma ena izmed najlepše okrašenih evropskih prestolnic. Na ljubljanskem decembrskem sejmu kar mrgoli stojnic, diši po kuhanem vinu in kranjskih klobasah, ne manjka pa tudi kulturnih dogodkov.

Avstrija

V naši bližini je zagotovo eno najlepših božičnih mest – Dunaj, kjer vsako leto pripravijo več sejmov, ki trajajo vse od 15. novembra do 24. decembra. Osrednje prizorišče dunajskega klasičnega božičnega sejma je na glavnem trgu, nasproti mestne hiše.

Sredi novembra se je začel tudi božični sejem v Mozartovem Salzburgu, trajal pa bo do 26. decembra. Sejem je na osrednjem trgu, po mestu pa potekajo tudi številni koncerti.

Izredno simpatičen je v decembru tudi praznični Gradec.

Madžarska

Božični sejem se je v madžarski prestolnici Budimpešti začel okoli 20. novembra, trajal pa bo do konca decembra. Glavni dogodki se vsako leto zgodijo na trgu Vörösmarty v osrčju okrožja Pest, kjer je postavljeno tudi nepregledno število stojnic. Na trgu so vsak dan koncerti, plesne in lutkovne predstave.

Italija

Doživite nepozabni dogodek La citta' dei Balocchi v fantastični in fascinantni atmosferi, ki jo pričarajo božične luči v mestecu Como v Lombardiji. Dogodek popestrijo aktivnosti za vaše najmlajše in ulično gledališče. Prospekti pravijo, da je to eden najbolj spektakularnih krajev, kjer se lahko znajdete v decembru.

Nemčija

Po izrednih božičnih sejmih slovi tudi Nemčija. V Berlinu najdete v primerjavi z drugimi mesti bolj sodobno različico božičnih sejmov.

Slovenci imamo radi nekoliko bližnji München, kjer pripravijo simpatično dogajanje s stojnicami in kuhanim vinom na znanem Marienplatzu. Sejem je odprt do 24. decembra.

Največji in najbolj opevan sejem pa se v Nemčiji dogaja v mestu Nuremberg, kjer si morate kupiti ingverjev kruh in slavne klobase Nuremberger Bratwürste.

V Kölnu je kar šest božičnih sejmov, največji je na Neumarktu.

Slovaška

Božični sejem je eden izmed najbolj zanimivih in priljubljenih dogodkov v mestu. Trga Hlavné námestie in Františkánske námestie ter dvorišče stare mestne hiše zaživijo v soju tisočerih lučk. Na stojnicah lahko kupite vse – od kruha s svinjsko mastjo in čebulo, palačink z gosjimi jetrci, na žaru pečenih specialitet do palačink z makom, orehi in domačo jabolčno pito. Poskusite lokše, krompirjeve palačinke, in se pogrejte s kuhanim vinom, punčem ali medico.

Hrvaška

Advent v srcu Zagreba je tradicionalna predbožična prireditev, ki se dogaja na Trgu bana J. Jelačića. Na fontani Manduševac prižgejo prvo adventno svečko in s tem se uradno začne bogat predbožični program.