Najlepši fjordi - oglejte si jih!

Najlepši fjordi - oglejte si jih! (foto: shutterstock) shutterstock
24. 5. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Fjord je potopljena ledeniška dolina, ki jo je zalilo morje. Značilna za fjord so strma pobočja, ki prepadno obrobljajo ozek, podolgovat zaliv in dno, ki je praviloma najplitvejše pred ustjem.

Na koncu fjorda je reka, ki v slapu ali kaskadah priteka s strmega pobočja. Takšni zalivi so lahko dolgi več 100 kilometrov in močno razvejani.

Ker fjordi nastajajo kot posledica ledeniškega delovanja, so najlepši primeri na subpolarnih območjih Zemlje, na primer na Norveškem, Grenlandiji, Islandiji, Novi Zelandiji, Aljaski, v Patagoniji, Kanadi ...

Kenai, Aljaska, ZDA

Narodni park Kenai leži v bližini mesteca Seward na Aljaski. Sestavljen je iz velike ledene plošče, ki se deli na 38 manjših ter številne fjorde, ki so nastali zaradi delovanja ledenika. Ta 4600 kvadratnih kilometrov velik park je od leta 1980 del naravne dediščine ZDA, v njem pa lahko občudujete kite grbavce in orke ter številne druge živali.

Ilulissat, Grenlandija

Ledeni fjord je na zahodu Grenlandije. Mestece Ilulissat z okoli pet tisoč prebivalci najdemo v ustju 40 kilometrov dolgega poledenelega fjorda, ki proizvaja kar 20 milijonov ton ledu na dan. Gmote ledu se lomijo in padajo v fjord, ki je poln plavajočih ledenih ledenih gmot. Ledeni fjord je od leta 2004 uvrščen na seznam svetovne dediščine Unesca.

Fjordi regije Aisen, Patagonija, južni Čile

V regiji je kar nekaj ledenikov, ki so ustvarili veliko jezer, kanalov in prelepih fjordov. Narodni park San Rafael je dostopen samo po vodi ali zraku ter je najbolj obiskana turistična točka v regiji. V okolici so nekatere najvišje gore v Patagoniji, ki se dvigajo tudi več kot tri tisoč metrov nad morjem.

Sognefjorden, severna Norveška

Poimenovali so ga tudi kralj fjordov, saj je najdaljši na Norveškem (205 kilometrov). Fjord se razdeli na 12 manjših fjordov, od katerih je najbolj znan Naeroyfjord, ki je na Unescovem seznamu. Sognefjorden je znan tudi po svoji globini, saj je skoraj polovica fjorda globoka več kot tisoč metrov. Prav tako se nad fjordom dvigajo mogočne gore, nekatere visoke tudi več kot dva tisoč metrov.

Geirangerfjorden, Norveška

Fjord, ki je v bližini mesta Alesund, je od leta 2005 na Unescovem seznamu. Pravzaprav je fjord 15 kilometrov dolg rokav velikega fjorda, imenovanega Stjorfjord. Geirangerfjorden oz. Geiranger, ki je ena od najbolj obiskanih turističnih atrakcij na Norveškem, obkrožajo strme stene, ki se dvignejo do 1400 metrov nad morjem.

Westfjords, Islandija

Westfjords je pravzaprav velik polotok (malenkost večji od Slovenije) na severozahodu Islandije, na katerem je ducat fjordov. Dežela je zelo gorata, pozimi tudi zelo neprijazna, tako da na polotoku stalno živi okoli sedem tisoč prebivalcev.

Howe Sound, Vancouver, Kanada

Howe je najjužnejši fjord v Severni Ameriki ter je pravzaprav poletni športno-rekreacijski park prebivalcev mesta Vancouver. Po 42 kilometrov dolgem fjordu ljudje jadrajo in lovijo ribe, potaplja, zelo priljubljeno je tudi taborjenje. Fjord ima veliko otokov, trije med njimi so veliki in gorati.

Milford Sound/Piopiotahi, Južni otok, Nova Zelandija

Fjord je na jugozahodu otoka ter je dolg približno 15 kilometrov, okrog njega pa se nad morjem strmo dvigujejo gore, visoke tudi več kot 1500 metrov. V fjordu lahko vidite številne živali, kot so delfini, tjulnji, pingvini, kiti (grbavci) ... Kraj obišče okoli milijon turistov letno ter velja za enega od turistično najbolj obiskanih krajev na Novi Zelandiji.

Foto: Shutterstock