Najlepši mestni trgi

Najlepši mestni trgi (foto: Shutterstock) Shutterstock
12. 7. 2015 Vir: Lisa

Saj veste, center mesta je vedno kakšen lep, zanimiv, obljuden trg, kjer se križajo poti meščanov in obiskovalcev. Trge imajo velika in majhna mesta, vasi in kraji, a nekaj jih je vseeno tako posebnih. Pa pojdimo na pot po najlepših trgih našega pisanega svetu.

Rynek Glowny

Krakov, Poljska

Izjemni Glavni trg v Krakovu stoji od 13. stoletja dalje in je največji srednjeveški trg v Evropi. Obkrožen je z mestnimi hišami, palačami in cerkvami, na sredi trga pa stoji prelepa renesančna cerkev, imenovana Sukiennice.

Rynek Glowny, Krakov, Poljska

Grote Markt

Bruselj, Belgija

Veliki trg je zaščitil UNESCO z razlago, da je trg izjemen primer homogenosti javnih in zasebnih stavb s konca 17. stoletja, z velikim vplivom na tedanje kot tudi današnje kulturno, društveno in politično življenje Bruseljčanov.

Grote Markt, Bruselj, Belgija

Piazza del Campo

Siena, Italija

Eden najlepših trgov na svetu je prav gotovo srednjeveški trg v Sieni. Na trgu v obliki školjke stoji čudovita gotska palača Publicco s stolpom, ki so jo začeli graditi leta 1297. Na trgu se dvakrat letno ( 2. julija in 16. avgusta) odvija Palio, dirka s konji, kjer tekmovalci predstavljajo različne mestne četrti.

Piazza del Campo, Siena, Italija

Rdeči trg

Moskva, Rusija

Najslavnejši in hkrati osrednji moskovski trg. Meri 695 krat 130 metrov ter ločuje Kremelj od stare trgovske četrti Kitaj-gorod (kitajsko mesto). Na severu trga stoji državni zgodovinski muzej, na vzhodu veleblagovnica GUM, zahodna stran je omejena z zidom Kremlja, na jugu pa stoji znamenita katedrala Vasilija Blaženega.

Rdeči trg, Moskva, Rusija

Trg Svetega Petra

Vatikan, Rim, Italija

Trg je pred glavno in največjo cerkvijo krščanstva, baziliko Svetega Petra (grajena med letoma 1506 in 1626). V središču trga stoji štiri tisoč let star obelisk iz Egipta, ki so ga na tem mestu postavili leta 1568. Skoraj sto let pozneje je Gian Lorenzo Bernini zasnoval trg z mogočnim toskanskim štirivrstnim stebriščem, ki objema obiskovalce kakor materinske roke Matere Cerkve.

Trg Svetega Petra, Vatikan, Rim, Italija

Staromestni trg

Praga, Češka

Staromestni trg je srce stare Prage, ki je začelo utripati že v 12. stoletju. Obkrožen je z baročno, gotsko in rokoko arhitekturo. Znamenitosti na trgu so spomenik Jana Husa, Tinska cerkev, cerkev sv. Nikolaja in stara mestna hiša z astronomsko uro.

Staromestni trg, Praga, Češka

Gendarmenmarkt

Berlin, Nemčija

Na trgu, ki je nastal v 17. stoletju, si nasproti stojita nemška in francoska katedrala, zgrajeni na začetku 18. stoletja. Med njima stoji Konzerthaus (koncertna dvorana), pred njo pa spomenik v poklon poetu Friedrichu Schillerju. Čeprav je bil trg ob koncu 2. svetovne vojne dodobra uničen, je skrbno obnovljen.

Gendarmenmarkt, Berlin, Nemčija

Ciudad de México

Zócalo (piedestal) ali Plaza de la Constitución

Glavni trg enega največjih mest na svetu (ustanovili so ga Azteki, leta 1325) meri 240 krat 240 metrov. Na trgu stojijo katedrala, narodna palača, mestna hiša ter se začenja stari zgodovinski del mesta.

Ciudad de Mexico, Zocalo ali Plaza de la Constitucion

El-Fna

Marakeš, Maroko

Trg in tržnica sta v starem mestnem jedru Marakeša. Ena najbolj privlačnih, zanimivih, pisanih tržnic na svetu je pod UNESCO-vo zaščito in občutiti njen utrip je svojevrstno doživetje, ki ga nikoli ne pozabite.

El-Fna, Marakeš, Maroko

Plaza de Armas

Cusco, Peru

V prevodu Trg orožja je obkrožen s kolonialnimi kamnitimi arkadami, poseben čar pa trgu dajeta dve cerkvi – katedrala in jezuitska cerkev Iglesia de la Compañía. Trg je znan že iz inkovskega obdobja.

Plaza de Armas, Cusco, Peru

Trg Imam ali Shah

Isfahan, Iran

Isfahan, tretje največje mesto v Iranu (2,5 milijona prebivalcev), je približno 340 km južno od Teherana. Najbolj je znan po svojem prelepem trgu, ki meri 160 krat 508 metrov ter je obkrožen s čudovitimi stavbami, palačami, dvema mošejama ter bazarjem. Zgrajen je bil med letoma 1598 in 1629, danes pa je na UNESCO-vem seznamu kot del zgodovinske dediščine.

Trg imam ali Shah, Isfahan, Iran

Plaza Mayor

Madrid, Španija

Trg v Madridu je današnjo podobo dobil leta 1790, za časa Habsburške monarhije v Španiji. Velik je 129 krat 94 metrov in je obdan s tremi čudovitimi rezidenčnimi stavbami, ki imajo točno 237 balkonov s prelepim pogledom na trg.

Plaza Mayor, Madrid, Španija

Foto: Shutterstock