Najlepši muzeji o modi

15. 5. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Poiskali smo najlepše muzeje o modi, skozi katere lahko vidite zgodovino, sedanjost in prihodnost modnega oblikovanja in kostumografije.

FTM – Muzej tekstila in mode

(London, Anglija)

Muzej, v južnem Londonu (Bermondsey) je leta 2003 ustanovila modna oblikovalka Zandra Rhodes. Posvečen je modi, tekstilu in nakitu ter ima poleg zbirk tudi akademijo s tečaji kreativnosti. Zanimivo barvno stavbo (rožnato, rumeno, oranžno, svetlo modro) je obnovil mehiški arhitekt Ricardo Legorreta, muzej pa je danes v lasti kolidža Newham. Več na http://ftmlondon.com.

MoMu – Muzej mode

(Antwerpen, Belgija)

V svetovni prestolnici diamantov (vsaj kar se obdelave in preprodaje tiče) je navdušujoč tudi muzej mode s 25.000 razstavnimi kosi. Veliko razstavljenih eksponatov, orodja, ročno izdelanih čipk in tekstila izvira še iz 16. stoletja. MoMu je na glavni nakupovalni ulici, v prelepi obnovljeni hiši iz 19. stoletja. Muzej si želi postati tudi nekakšno središče domačinov, ki jih zanimata umetnost in moda. Več na http://www.momu.be.

Slovenska čipka v muzeju

(Idrija, Slovenija)

V gradu Gewerkenegg je urejen Mestni muzej Idrija, ki skrbi za ohranjanje čipkarske dediščine. Čipke imajo pomembno mesto med muzejskimi zbirkami. Več na www.icra.si/dezela-cipke/mestni-muzej-idrija.htm.

Muzej mode in tekstila

(Pariz, Francija)

Muzej je od leta 1905 v enem izmed kril stavbe muzeja Louvre in je del zasebne zbirke. Vse od 14. stoletja si lahko ogledate evolucijo mode kot tudi napredek pri razvoju tekstila. Zbirka obsega več kot 16.000 kostumov, več kot 35.000 modnih dodatkov in 30.000 izdelkov iz blaga (skupaj več kot 81.000 razstavljenih kosov). Muzej ima seveda na ogled tudi obleke modnih ikon 20. stoletja, kot so Chanel, Pierre Balmain, Christian Dior, André Courrèges, Paco Rabanne, Yves Saint Laurent, Christian Lacroix in Azzedine Alaïa. Več na http://www.lesartsdecoratifs.fr.

Muzej Viktorije in Alberta

(London, Anglija)

Največji muzej uporabne umetnosti in dizajna na svetu so odprli leta 1885 in je poimenovan po princu Albertu in kraljici Viktoriji. Muzej ima predmete (4,5 milijona) od začetka civilizacije pa do danes. Vsebuje zbirke keramike, stekla, tekstila, oblek, srebra, nakita ... VA je neprimerljiv ter edinstven na svetu in je zagotovo vreden ogleda: http://www.vam.ac.uk/.

Gucci muzej

(Firence, Italija)

Slavna italijanska modna hiša je leta 2011 odprla lastni muzej, v katerem so na ogled kosi prtljage in razkošna oblačila, po katerih slovijo. Muzej je v nekdanji trgovski palači iz 14. stoletja, na trgu Piazza Signoria. V njem je predstavljen razvoj blagovne znamke, ki jo je ustanovil Guccio Gucci, in sicer od leta 1921 do danes. Več na www.gucci.com.

Muzej Balenciaga

(Gatanaria, Baskija, Španija)

Muzej v majhni ribiški vasici Gatanaria je posvečen tu rojenemu baskovskemu modnemu oblikovalcu Cristobalu Balenciagi ter njegovim kreacijam. Pred špansko državljansko vojno so Balenciagove kreacije nosili tudi člani kraljeve družine, a ker so ga med vojno prisilili, da je zaprl svoje trgovine, se je leta 1937 preselil v Pariz. Svojo modno hišo je odprl na pariški aveniji Avenue George V. Več na cristobalbalenciagamuseoa.com.

Muzej mode Vila Doria Pamphili

(Rim, Italija)

V Rimu so leta 2008 odprli Muzej mode. Domuje v prizidku Vile Doria Pamphili, zgrajene leta 1652, ki je od leta 1957 v lasti italijanske države. Okrog vile se razprostira devet kvadratnih kilometrov velik park, kar je največja parkovna površina v Rimu. Muzej je nastal na podlagi pogodbe rimske občine z ugledno šiviljo Micol Fontana, ki je muzeju podarila zbirko 208 oblačil, med katerimi so poročna obleka ameriške igralke Linde Christian, ki jo je ta nosila na poroki z igralcem Tyronom Powerjem, in večerne obleke nekaterih ikon mednarodnega filma, kot so Rita Hayworth, Elizabeth Taylor in Ava Gardner. V muzeju so svoje mesto našle tudi obleke, ki jih je ta rimska modna oblikovalka sešila za znane osebnosti, kot so Jacqueline Kennedy, Edda Mussolini in princesa Soraya. Na ogled bodo postavili modne fotografije iz štiridesetih in petdesetih let ter osnutke za obleke v vrednosti 3,5 milijona evrov. Več na www.micolfontana.it.

Muzej Salvatore Ferragamo

(Firence, Italija)

Modna hiša Salvatore Ferragamo (znana po čevljih) je leta 1995 odprla muzej, posvečen čevljem. Muzej hrani več kot 10.000 modelov čevljev, nastalih v 40-letni karieri Salvatoreja Ferragama, ponaša pa se tudi z majhno zbirko čevljev iz 18. in 19. stoletja, zbirko oblačil, od leta 1959 pa tudi z zbirko torbic od sedemdesetih let dalje in obsežnim arhivskim gradivom. Več na www.museoferragamo.it.

Muzej del Traje

(Madrid, Španija)

Muzej, posvečen modi in kostumom, ima 160.000 dokumentov in razstavnih kosov od srednjega veka pa vse do današnjih dni. Leži poleg madridskega univerzitetnega kampa v modernistični stavbi. Trenutno je v muzeju na ogled razstava avantgardnih oblikovalcev. Več na www.museodeltraje.mcu.es/.

Mude – muzej dizajna in mode

(Lizbona, Portugalska)

Muzej so odprli leta 2009 in je delo Francisca Capela. Imajo več kot 1.200 dizajnerskih kreacij ter več kot 1.500 modnih oblek, večinoma visoke mode. Muzej predstavlja zgodovino dizajna in mode od leta 1930 pa vse do danes. Več na www.mude.pt.

Muzej torbic Hendrikje

(Amsterdam, Nizozemska)

Muzej, ki je posvečen torbicam, denarnicam in kovčkom, ima 4.000 kosov od 16. stoletja dalje. Stoji ob patricijski hiši iz 17. stoletja ob glavnem amsterdamskem kanalu. Na svetu obstajajo samo trije podobni muzeji in amsterdamski je največji. Več na www.tassenmuseum.nl/.

Palača Morando

(Milano, Italija)

Muzej kostumov je tudi v italijanski prestolnici mode v Milanu. Muzej ima ves čas tudi aktualne razstave. Več na www.costumemodaimmagine.mi.it.

Značke: moda muzeji