Najlepši slapovi sveta

Niagarski slapovi (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
5. 4. 2015 Vir: Lisa

Velika količina vode, ki silovito pada čez strmo skalovje, je zelo impresivna in vredna vsega spoštovanja. Ni čudno, da ljudi že vso zgodovino vleče k slapovom, ki pred seboj kot nezadržna sila podirajo vse ovire, med njihovimi kapljicami pa se v soncu rada sonči še kakšna romantična mavrica.

Slapovi Niagare

Trije ločeni veliki slapovi na reki Niagara (najbolj vodnati slapovi Severne Amerike) so na meji med Kanado in ZDA. Ime Niagara izhaja iz irokeške (indijanske) besede, ki pomeni 'grmenje voda'.

Slovijo po svoji lepoti in so ena izmed najbolj obiskanih turističnih točk v ZDA, a so tudi pomemben vir električne energije. Načrte za prvo hidroelektrarno ob slapovih (leta 1895) je naredil sloviti izumitelj Nikola Tesla, ki so mu pozneje postavili spomenik v bližini slapov. Poleti preteče 156 milijonov, pozimi pa 84 milijonov litrov na minuto.

Slapovi Iguazu

Slapove na južnoameriški reki Iguazu si delita Argentina (pripada ji večji del 80 odstotkov) in 20 odstotkov Brazilija.

Ime Iguazu izvira iz gvaranščine ter pomeni 'velika voda'. Skupno število vseh slapov je približno 275 posameznih slapov, od tega 19 večjih, njihova skupna širina pa je 2,7 kilometra.

Tako argentinski kot tudi brazilski narodni park sta uvrščena na UNESCO-v seznam naravne dediščine.

Slapovi Iguazu

Angelski slap

Slap izvira z vrha ravne gore Auyan Tepuy in je v oddaljenih džunglah Venezuele na reki Churún.

Slap je s skupnimi 979 metri in 817 metri neoviranega pada kar 16-krat večji od Niagarskih slapov in je najvišji slap na svetu. Imenujejo se po Jamesu C.

Angelu, ki je leta 1936 prvi poročal o tem velikanskem slapu in s tem njegovo slavo ponesel v svet. Domorodni Indijanci imenujejo slap, ki je tudi pod UNESCO-vo zaščito, Kerepakupai Meru.

Angelski slap

Slap Gullfoss

Slap je ena izmed najbolj obiskanih turističnih točk Islandije, najdemo pa ga v kanjonu ledeniške reke Hvita. Gullfoss imenujejo tudi zlati slap in slovi po svoji dih jemajoči lepoti.

Slap Gullfoss

Slap Yosemite

Najvišji slap v Severni Ameriki je v Yosemitskem parku v Kaliforniji. Sestavljen je iz treh delov: zgornjega slapa, vmesnih manjših slapov in spodnjega slapa. Skupna dolžina slapa meri 739 metrov.

Slap Yosemite

Slap Jog

Jog je v bližini mesta Sagara v provinci Karnataka (Indija) in je edinstven v svetu zaradi svojega zelo opaznega menjanja videza. Najlepši, najmogočnejši in najglasnejši je v monsunskem obdobju, ko pade ogromno dežja.

Slap Jog

Slap Steinsdalsfossen

Najbolj obiskani norveški slap (ta čudovita skandinavska dežela jih ima ogromno) je na zahodu Norveške, v bližini mesta Bergen. Steinsdalsfossen je visok 50 metrov in je najlepši maja in junija, ko se v gorah topita let in sneg.

Slap Steinsdalsfossen

Slap Savica

Slap Savica je za Slovence pomemben in kulten tudi zaradi najboljše slovenske pesnitve – Krsta pri Savici (France Prešeren).

Potok Savica (izliva se v Bohinjsko jezero) prihaja na dan izpod podzemlja Doline Triglavskih jezer v steni Komarče kot slap Savica.

Med slapovi v svetu je svojevrstna posebnost, saj se vodni tok že v skritem podzemlju razdeli na dva pramena. Višji je visok 78, nižji pa 25 metrov, oba pa padata v skupni tolmun.

Slap Savica

Slapovi Giessbach

Slap se izteka v švicarsko jezero Brienz v bližini istoimenskega mesta. Slap ima 14 padcev ter se konča 500 metrov niže, ob čudovitem starinskem zgodovinskem hotelu Giessbach.

Slapovi Giessbach

Skradinski Buk – Slapovi Krke

Hrvaška reka pred izlivom v Jadransko morje pri Šibeniku tvori izjemno lep splet slapov in brzic, imenovanih Skradinski Buk.

Skradinski Buk – Slapovi Krke

Slapovi Detian – Ban Gioc

Slapovi na kitajsko-vietnamski meji na zgornjem delu reke Guichun so največji v Aziji. So v značilni pisani azijski pokrajini ter imajo 30-metrski padec. Voda pada naravnost na stene, tako da slapovi povzročajo mogočen zvok, ki se sliši kilometre daleč.

Slapovi Detian – Ban Gioc

Viktorijini slapovi

Slapovi na reki Zambezi so na meji med Zambijo in Zimbabvejem v Afriki. Široki so približno 1,7 kilometra, visoki pa 128 metrov. Slapovi so posebni zaradi ozke kotanjaste razpoke, kamor pada voda.

Po kraljici Viktoriji so ji poimenovali leta 1855, domačini so jim pred tem rekli Mosi-oa-Tunya (dim, ki grmi). So ena od glavnih turističnih atrakcij Južne Afrike in tudi naravni spomenik svetovne dediščine (UNESCO).

Viktorijini slapovi so največji slapovi v svetovnem merilu, če upoštevamo značilnost, da voda pada v eni sami kontinuirani vodni zavesi.

Viktorijini slapovi

Značke: potovanje slap