Največja posebnost kvarnerske kuhinje je preplet morske in kontinentalne klime

Največja posebnost kvarnerske kuhinje  je preplet  morske in kontinentalne klime (foto: Cveto Sonc) Cveto Sonc
16. 11. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Če mislite, da jeseni, pozimi in zgodaj spomladi na obali nimate kaj početi, se motite.

Najmanj, kar si lahko privoščite, so dolgi sprehodi in potem razvajanje z dobro morsko hrano. Kjerkoli na obali boste, vam bodo gotovo postregli z nečim okusnim. Na Kvarnerju, ki je regija z največjo koncentracijo vrhunskih restavracij na majhnem prostoru, gotovo ne boste ostali lačni dobre hrane.

Kar se tiče predstavitve jesenske kulinarične ponudbe Kvarnerja so tokrat krmilo prevzeli kar vrhunski kvarnerski kuhar chef Dražen Lesica, ki ima na Krku v Njivicah Kvarner gourmet restavracijo Rivica, in chef v njegovi restavraciji Igor Eržen ter chef Dalibor Perinčić iz Gospoje v Vrbniku na Krku.

Zgodovina kvarnerskega gostinstva sega v konec 19. stoletja, v čas Avstro-Ogrske, ko se je pričela regija turistično razvijati kot mondena destinacija takratnega plemstva, pri čemer je bila že takrat pomemben del prav njena kulinarika.

Vpliv

Na kvarnersko gastronomijo je vplivalo kar nekaj evropskih kuhinj, vse od italijanske do avstrijske, delno tudi madžarska in francoska kuhinja, po drugi strani pa je tu sočasno bila prisotna vsakodnevna 'uboga' kuhinja, ki so jo ustvarjali ribiči in njihove družine. Največja posebnost kvarnerske kuhinje je preplet morske in kontinentalne klime: sredozemskih vplivov morskega dela z elementi zelenega predalpskega območja. Ribe, raki, školjke ...

Obmorska kvarnerska kuhinja temelji na ribah, rakih (najbolj značilen je slavni kvarnerski škamp), školjkah, glavonožcih, jagnjetini, sredozemskem sadju in zelenjavi, začimbah, oljčnem olju in vinu. Kuhinja hribovitega predela (tako imenovana gorska kuhinja) pa temelji na divjačini, gobah, mlečnih izdelkih, žabah, sladkovodnih ribah, zelenjavi (predvsem krompirju in zelju), gozdnem jagodičevju, gorskih zeliščih in domačih žganjih (rakijah), recimo z brinovimi jagodami, borovnicami, gorskimi travami ali medom. Zaradi te raznolikosti so si v Kvarnerju omislili slogan: Raznolikost je lepa!

Vrh hrvaške gourment scene

Glede na to, da je Kvarner regija z največjo koncentracijo restavracij, že leta tvori vrh hrvaške gourment scene. Nagrajevani so z visokimi ocenami in priporočili, še posebej pa je poudarjena njihova avtentična kvarnerska kuhinja, ki poseduje uravnovešeno razmerje med tradicijo in sodobnostjo. Seveda pa se gostinci držijo tiste stare in znane, da je dobro jed najlažje pripraviti iz kakovostnih, svežih, sezonskih in lokalnih živil, se pravi iz vrhunskih in svežih sestavin, kar Kvarner dejansko ponuja.

Foto: Cveto Sonc