Nasveti za načrtovanje potovanja s prijatelji

Nasveti za načrtovanje potovanja s prijatelji (foto: Profimedia) Profimedia
3. 6. 2017

Če se to poletje podajate na potovanje s prijatelji in destinacije ne boste izbirali isti dan na železniški postaji, morate za nekaj stvari poskrbeti vnaprej. Kaj bi morali načrtovati in kaj prepustiti spontanosti, preverite v spodnjih nasvetih.

Naredite skupno datoteko, do katere boste imeli dostop vsi. Najbolj pregledno bo, če bodo vse informacije zbrane na enem mestu. Zato je priporočljivo, da datoteko razdelite na več delov, in sicer: informacije o sporedih avtobusov, vlakov in letal, možnosti in cene nastanitve, splošen finančni proračun, seznam restavracij in znamenitosti.

Vozovnice rezervirajte čim prej. Kupovanje v naprej je pogosto ceneje in prinaša večje zagotovilo, da še najdete prosto mesto. Pozanimajte se tudi o morebitni ceni prtljage in skupinskem popustu.

Ustvarite veliko možnosti. Naredite dolg seznam stvari, ki jih lahko počnete, krajev, ki jih boste obiskali, restavracij in možnih prenočišč. Včasih se nekatere stvari ne obnesejo tako, kot ste načrtovali ali so prezasedene in v takih primerih je rezervni načrt obvezen. Ugotovite, kje si lahko odpočijete, če boste preutrujeni za nadaljevanje poti, kje napolnite zaloge hrane in vode na poti ter kaj boste počeli v primeru dežja.

Pozanimajte se o izkušnjah drugih. Ne bojte se vprašati ljudi za pomoč. Vsak se rad pohvali s prednostmi, ki jih nudi njegovo domače mesto in doživetji s potovanj. Izvedeli boste, kaj je vredno vašega ogleda in kaj raje preskočite. Morda odkrijete zabavne stvari, ki še niso na vašem seznamu aktivnosti. Pobrskajte po spletu, vprašajte prijatelje in znance, morda celo domačine.

prijatelji

Primerjajte cene nastanitve in prevoza (predvsem letalskega). Pri tem bodite pozorni, da primerjate tudi kvaliteto in preberete drobni tisk. Obstaja veliko spletnih strani, ki namesto vas primerjajo cene, vendar nekatere ne upoštevajo razlik v ugodnostih in kvaliteti. Preden dokončno rezervirate prenočišče in prevoz, se prepričajte, da vsi poznajo ceno potovanja in si bodo vzeli proste dni.

Začnite varčevati. Nikoli ni prehitro, da pričnete vsak mesec dajati na stran manjše vsote denarja. Upoštevajte standard države, v katero se odpravljate in ne pozabite na dodaten denar za hrano, spominke in vstopnine. Vnaprej pripravite seznam krajev, ki bi jih obiskali in se pozanimajte o dodatnih stroških.

Razmislite o podrobnostih. Upoštevajte nasvete ljudi, ki so že obiskali kraj kamor ste namenjeni in zapišite opombe pri izbranih aktivnostih. Pozanimajte se, ob katerih dneh so določene restavracije zaprte, kdaj se je najbolje udeležiti ogleda muzeja zaradi dodatnih ugodnosti, katere posebne večere nudi bližnji bar …

Shranite pomembna elektronska sporočila in račune. To boste potrebovali za morebitno deljenje računov s prijatelji in potrditve plačila v hotelu ter pri stvareh, ki ste jih morali poravnati vnaprej. Naredite si posebno mapo, v katero boste hranili vse račune in elektronsko pošto ter boste imeli dostop do nje tudi iz prenosnega telefona. Hitro se zgodi, da v poplavi rezervacij hotel založi podatke o rezervaciji in plačilu, zato imejte s seboj dokaz.

Bodite spontani. Kljub vsemu načrtovanju, se ne trudite zapolniti vsake minute. Bistvo potovanja naj bo zabava in sproščenost. Načrt naj ne bo nekaj, kar morate storiti, ampak bolj vodilo, katere možnosti imate na razpolago. Če se kakšen dan zavleče, ker uživate v aktivnosti in zato ne boste videli predstave, nič hudega. Na vas čaka še veliko neverjetnih pustolovščin.

Preberite tudi: