Nemčija, vaša zimska pravljica

23. 11. 2015 Promocijsko sporočilo

Prve snežinke že padajo nežno na vašo polt. Ustnice vam hladi mrzel zimski veter. Vonj po božičnih dobrotah pa vas na vsakem koraku vedno bolj obdaja. Gozdovi in reke, gore in jezera, strehe hiš ter osvetljene ulice – v tem letnem času je vse drugačno. Vse je snežno belo in vse je še malce bolj posebno.

Nasmeh na vašem obrazu in rdeča lica pa brez dvoma potrjujejo, da je pred vrati nova zimska pravljica. Poiščite in odkrijte jo to zimo v Nemčiji.

Nemška turistična organizacija nagrajuje vašo najlepšo pravljično zimsko fotografijo!

Direktni let do nemške prestolnice, bivanje v prijetnem hotelu v središču mesta, ogled znamenitosti, počitek od vsakdanjega vrveža, za piko na i pa še malce nakupovanja. Sliši se odlično, kajne? Nagradna igra – outlet shopping v Berlinu!

NemčijaPraznično vzdušje v Kölnu, foto: Dieter Jacobi

Božični sejmi v prestolnici Porenja

Köln, četrto največje nemško mesto, ima bogato zgodovino, s tem pa seveda tudi veliko turističnih znamenitosti – od mogočne katedrale, ki nosi Unescov pečat in je na prvem mestu najbolj priljubljenih znamenitosti Nemčije, dvanajstih romanskih cerkva in karnevala do kölnske opere, filharmonije ter številnih muzejev in galerij. Metropolo ob Renu vsako leto obišče več kot milijon gostov, še najlepše pa mesto zasije prav v predbožičnem času.

Živahno na mestnih trgih in kölnskih ulicah postane že proti koncu novembra, ko se po mestu otvorijo prvi božični sejmi. Tako lahko npr. obiščete božični sejem pri kölnski katedrali, kjer se lahko sprehodite mimo stojnic s čudovitimi ročnimi izdelki in si ogledate kakšno izmed odrskih predstav na prostem. Ali pa »Palčkov božični sejem« (Heimat der Heinzel) v starem dela mesta, kjer se z vašimi najmlajšimi lahko zavrtite tudi na zabavnem drsališču.

Potem pa je tu še »Angelski sejem« (Markt der Engel), ki vas bo očaral z angelskimi podobami in prikupnimi lesenimi hišicami, ter »Vas Sv. Nikolaja« (Nikolausdorf), kjer vas bodo pozdravili Sv. Nikolaj, Božiček z jelenčki in pravljične vile. V praznični vasi si boste lahko ogledali hišico Sv. Nikolaja ter si z vašimi najmlajšimi v božični pekarni ali božični delavnici sami izdelali darilca. Vzdolž Rena pa se bo odvijal tudi »Pristaniški božični sejem« (Kölner Hafen-Weihnachtsmarkt), s prav posebnim morskim vzdušjem, kjer se boste lahko s toplimi napitki pogreli ob čudoviti veliki leseni jadrnici ali svetilniku. Božično vzdušje se lahko v Kölnu občuti prav v vsaki ulici in na vsakem koraku.

Nemčija

Božični sejem na trgu Gendarmenmarkt, foto: Wolfgang Scholvien

Berlin – mesto, ki ne pozna zimskega spanca

Božično nakupovanje vzdolž znamenite, praznično okrašene nakupovalne ulice Ku'damm, kuhano vino ob zgodovinski kulisi na trgu Gendarmenmarkt ali tek na smučeh preko nekdanjega berlinskega letališča Tempelhof: nemška prestolnica tudi pozimi navdušuje z edinstvenim prazničnim programom in aktivnostmi. Številni berlinski wellness hoteli vas pričakujejo z odličnimi ponudbami za razvajanje in sproščanje, priznane restavracije vabijo na pokušino regionalnih specialitet z modernim kulinaričnim pridihom, s prav posebno »posteljo na kolesih« imenovano BettBike pa se lahko v toplih oblačilih in skriti pod odejo tudi pri temperaturah pod ničlo podate na zabavno odkrivanje nemške prestolnice v adventnem času. V Berlinu bo tudi to leto potekalo okoli 60 božičnih sejmov, ki bodo tako raznoliki kot prestolnica sama – tako se boste lahko npr. sprehodili med božičnimi stojnicami s tradicionalnimi darilci, stojnicami z malce bolj modernim pridihom in ponudbo ali pa stojnicami, na katerih boste lahko kupili izdelke iz trajnostne pridelave. Na berlinskih božičnih sejmih boste resnično lahko našli vse. Že dvanajstič po vrsti pa se boste vse do 3. januarja 2016 lahko na trgu Potsdamer Platz zabavali v zimskem parku, kjer se boste lahko s tubami za sneg spustili po največjem evropskem mobilnem sankališču Snowtubes, se z drsalkami zavrteli na brezplačnem drsališču ali pa se udeležili zabavnega kegljanja na ledu – tako je, zimska zabava vam tudi v Berlinu ne uide. Vsako leto se Berlin resnično spremeni v pravljično prestolnico. Doživite jo tudi sami – ob prijetnem večeru v nemški operni hiši, med številnimi obloženimi stojnicami ob dobri družbi ali v pisanem božičnem cirkusu.

Nemčija, nagradna igra

Pravljični predbožični Nürnberg

Nürnberg, slikovito mestece na severu Bavarske z bogato zgodovino, ne navdušuje zgolj z obnovljenim srednjeveškim obzidjem, veličastnimi cerkvami, romantičnimi pročelji hiš, okusnimi nürnberškimi medenjaki in klobasicami temveč tudi večstoletno zgodovino izdelovanja igrač ter enim izmed najstarejših in največjih božično-novoletnih sejmov Nemčije. Božični sejem v Nürnbergu je bil prvič omejen namreč že leta 1628, njegovi začetki pa verjetno segajo še celo v čas Martina Luthra, kjer obenem ležijo začetki božičnega obdarovanja. Tudi letos bo Božje Dete (nem. »Christkind«) na petek pred prvim adventom pozdravilo in svečano otvorilo nürnberški božični sejem na glavnem trgu pred čudovito kuliso cerkve Frauenkirche. Od 27. novembra naprej bo vse do Svetega večera tako vsak dan dišalo po medenjakih, cimetu, klinčkih, kuhanem vinu in okusnih klobasicah. Več kot 180 božičnih stojnic pa bo odetih v belo in rdeče barvo nudilo kopico odličnih idej za božična darilca – od ročno izdelanega okrasja, nakita in drugih izdelkov do domačih kulinaričnih dobrot. V mestecu pa v božičnem času lahko obiščete tudi t.i. Božični sejem partnerskih mest Nürnberga na trgu pred mestno hišo, kjer bo 20 partnerskih mest in prijateljskih regij na stojnicah predstavljalo svoje okusne regionalne specialitete in čudovite izdelke ročne obrti. Družine pa se podajte tudi na bližnji trg HansSachs-Platz, kjer bo potekal božični sejem za otroke. Tam se boste lahko z vašimi najmlajšimi popeljali na starinskem vrtiljaku, velikanskem kolesu v mini izvedbi ali z vlakcem. Po tem pa jo mahnite še v zabavno božično pekarno, delavnico sveč ali božično »ustvarjalnico« in skupaj ustvarite nekaj prikupnih božičnih darilc.

Nemčija

Božični sejem za otroke v Nürnbergu, foto: Steffen Oliver Riese

Najlepši čas v osrčju Bavarske

Tudi letos bo Altötting, znamenito bavarsko romarsko mestece, ki velja za enega najstarejših in najbolj priljubljenih Marijinih božjepotnih krajev v Evropi, navdušil s čudovitim tradicionalnim božičnim sejmom pred mogočno kuliso baročnega trga Kapellplatz. Božično okrašeno in praznično osvetljeno osrčje mesteca bo zaživelo že od 27. novembra, obiskovalce pa razveseljevalo vse do 20. decembra 2015. Za pravo praznično vzdušje bosta poskrbela tudi pihalni orkester in pevski zbor, vsak dan ob 17. uri pa bo obiskovalce sejma pozdravil tudi Sv. Nikolaj. Med sprehajanjem po predbožičnem Altöttingu in z dobrotami ter unikatnimi izdelki obloženimi stojnicami pa nikakor ne spreglejte tudi znamenitih jaslic, ki imajo v mestecu že več kot 400-letno zgodovino. Celoletne ali mestne jasli si lahko ogledate v zgodovinski mestni hiši, prav posebno razstavo jaslic pa tudi v dvorani Kongregationssaal ob cerkvi Sv. Magdalene. Ne zamudite pa tudi številnih prazničnih koncertov. Dodatno pa bodo v predbožičnem času potekali tudi drugi koncerti domačih zasedb ter mednarodno priznanih glasbenikov – 30. novembra in 1. decembra bo v cerkvi Stiftspfarrkirche na primer na sporedu Sakrales Kirchenkonzert z Oswaldom Sattlerjem, 13. decembra pa tudi veliki adventni koncert s Friedrichom von Thunom in mladinskim pevskim zborom Salzburger Domsingknaben und –mädchen, prav tako v baziliki Sv. Ane. Obiščite Altötting in si ob skodelici kuhanega vina ali koščku slastnega božičnega peciva pričarajte vašo nepozabno zimsko pravljico na Bavarskem.

Nemčija

Božična panorama Altöttinga, foto: H. Heine 

Europa-Park – dežela zimskih pravljic

Europa-Park, največji in najbolj priljubljen tematski park v Nemčiji ter drugi v Evropi, na 95 hektarjih površin blizu Rusta v Baden-Württembergu obiskovalcem nudi več kot sto zabavnih atrakcij, prijetne nastanitvene možnosti, odlično gastronomsko ponudbo in kar 13 evropskih tematskih vasi. Vsako leto pa v zimski sezoni obiskovalce navdušuje tudi z odlično praznično ponudbo. Zimska pravljica v Europa Parku se bo to leto pričela 28. novembra, navduševala pa vse do 10. januarja 2016 z več kot 2.500 okrašenimi božičnimi drevesci in drugo praznično dekoracijo. Potopite se z vašo družino v zimsko idilo zabaviščnega parka in se sprehodite npr. skozi praznični pravljični vrt bratov Grimm ali med stojnicami božičnega sejma na ulici Deutsche Allee, se z drsalkami pozabavajte na velikem drsališču v Historami ali pa se z vašimi najmlajšimi zapeljite s sanmi »Snowflake«. Skupaj si lahko ogledate tudi odlično predstavo na ledu »Surpr'Ice - The Lost Penguin«, parado lučk »Winter Starlight«, čisto nov božični muzikal »A Musical Christmas Market« v teatru Globe, zimske dogodivščine Euromiške in njenih prijateljev pa v 4D-predstavi »The Time Carousel«. Lahko pa seveda obiščite tudi druge priljubljene atrakcije parka, med katere sodita 55 m veliko kolo z gondolami »Bellevue« in lesen vlakec smrti »Wodan-Timburcoaster« oz. se udeležite tudi preostalih večernih prireditev, muzikalov za otroke ali lutkovnih predstav. Za malce sprostitve po praznikih času pa Europa Park od 11. januarja 2016 naprej že pripravlja tudi priljubljene tedne dobrega počutja »Feel Good Weeks«, v času katerih bodo hoteli v zabaviščnem parku navduševali s svojo odlično wellness in kulinarično ponudbo ter velike in male goste razvajali na tisoč in en način.

Nemčija

Europa-Park, foto: Eden Palladium