Nenavadni muzeji po svetu

Nenavadni muzeji po svetu (foto: arhiv revije Liza) arhiv revije Liza
26. 6. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Imamo vse vrste muzejev. Narodne, etnografske, zgodovinske, arheološke, mestne, umetniške ... in imamo malce drugačne muzeje – na primer nenavadne.

Pred počitnicami smo za vas naredili seznam, kje boste našli najbolj neobičajne muzejske zbirke.

Vohunski muzej, Washington, ZDA

Vohunjenje je staro toliko kot človeštvo, v zadnjih stotih letih pa so Američani z vsemi svojimi tajnimi službami prav gotovo vodilni v svetu. V glavnem mestu ZDA si lahko v muzeju ogledate več kot 700 vohunskih pripomočkov. Od starejših do tistih najmodernejših, za katere niti ne veste, da obstajajo. Muzej je trenutno zaprt, saj se seli na novo lokacijo. Ponovna otvoritev bo v letu 2018. Več na spymuseum.org.

Muzej kondomov, Bangkok, Tajska

Če niste vedeli, je Tajska, ki slovi tudi po seks turizmu, ena od največjih svetovnih proizvajalk kondomov. Odprtje muzeja v Bangkoku ni presenečenje, saj z njim opozarjajo in poučujejo varen seks. Kondome imajo v vseh barvah, različnih okusov in velikosti, seveda pa obiskovalce tudi poučijo o zgodovini tega pripomočka, ki nas obvaruje pred nezaželeno nosečnostjo in tudi pred spolno boleznijo. Seveda v muzeju ne manjkajo tudi drugi spolni pripomočki, kot so tlačilke (pumpe) za penis, lubrikanti, vibratorji ...

Podvodni muzej, Cancun, Mehika

Podvodni muzej (MUSA) je projekt, namenjen reševanju lokalnih grebenov. Tropske nevihte in tudi ljudje so jih precej uničili, zato so si zamislili kipe naravnih velikosti, da bi ustvarili umetne grebene, kjer bi lahko rasle korale ter bi lahko živel in se prehranjeval morski svet. Pod vodo je več kot 460 skulptur (upodabljajo lokalne ljudi), ki so jih ustvarili lokalni umetniki pod vodstvom Jasona de Caires Taylorja. Muzej si lahko ogledate s potapljaško opremo, lahko snorklate ali pa greste na ogled z ladjico, ki ima stekleno dno. Več na musamexico.org.

Muzej slabe umetnosti, Boston, ZDA

Muzej slabe umetnosti MOBA (Museum of Bad Art) je muzej, kjer kuratorji muzeja zbirajo in razstavljajo dela, ki so se jih lotili umetniki z resnim pristopom in z željo po vrhunskosti, vendar jim ni uspelo pritegniti pozornosti in pohval, saj se je nekaj zalomilo. Lahko bi rekli, da gre že za tako slaba umetniška dela, da si zaslužijo pozornost. Lastniki muzeja se 'slabe umetnosti' lotevajo zelo resno, saj imajo visoke standarde, kaj naj bi bila 'slaba' umetnost, in zavrnejo mnogo preveč kakovostnih del. Več na www.museumofbadart.org.

Muzej kanalizacije, Pariz, Francija

Muzej predstavi zgodovino kanalizacije mesta Pariz, ki se je začela v 13. stoletju in velja za eno najstarejših. 'Zbirka' je seveda pod zemljo, kjer lahko praktično v živo vidite in vonjate, kako so nekoč odplakovali umazanijo, kako je potekal njen razvoj skozi stoletja in kako kanalizacija deluje danes. Več na: egouts.tenebres.eu/visite.php.

Muzej falusov, Reykjavík, Islandija

Muzej, ki ga je leta 1997 ustanovil upokojeni učitelj Sigurður Hjartarson, je z leti postal zelo popularen, zaradi svoje edinstvenosti pa je znan že po vsem svetu. Muzejska zbirka vsebuje 280 penisov od 93 različnih vrst živali od tega je 55 falusov različnih vrst kitov (najdaljši je gromozanski – 170 cm), 36 penisov pripada tjulnjem, 118 penisov pa je od kopenskih sesalcev. Muzej prav tako vsebuje skulpture penisov 15 islandskih rokometašev, ki so leta 2008 na olimpijskih igrah v Pekingu osvojili srebrno kolajno. Ni treba poudarjati, da je muzej še posebej priljubljen pri ženskah, ki predstavljajo 60 % vseh obiskovalcev. Več na phallus.is.

Sulabh – mednarodni muzej straniščnih školjk, New Delhi, Indija

V muzeju, ki so ga odprli leta 1992, si lahko ogledate zgodovino globalnega razvoja straniščne školjke. Od leta 3000 pr. n. št. do današnjih modernih in tehnološko dovršenih školjk. Muzej tudi poziva k ozaveščanju kar se tiče higiene in sanitarij, zlasti ima v mislih države v razvoju. Pomanjkanje stranišč je v Indiji resen problem.  Več na sulabhtoiletmuseum.org.

Muzej srednjeveških mučilnih naprav, Amsterdam, Nizozemska

V majhnem, temačnem muzeju lahko najdete nekatere izmed najbolj strašljivih iznajdb, namenjenih prisilnemu priznanju. Skupaj z vezmi, obtežilniki, špicami in noži vas bodo te naprave ponovno spomnile, kako krut in pošasten je lahko človeški um. Muzeji mučenja so še v Pragi, Krakovu in San Gimignanu, mala zbirka pa je tudi na Ljubljanskem gradu. Več na torturemuseum.com.

Muzej vampirjev in drugih legendarnih stvorov, Pariz, Francija

Muzej je odprl 'vampirolog' Jacques Sirgent, ki je znan po tem, da je v francoščino prevedel najbolj znano knjigo o vampirjih Drakula, pisatelja Brama Stokerja. Če ste ljubitelji krvosesov in vas zanima vampirska mitologija, je to zagotovo pravi kraj za vas. Več na museevampires.fr.

Značke: liza revija