Je neodgovorno, da poročena ženska potuje sama?

Je neodgovorno, da poročena ženska potuje sama? (foto: unsplash) unsplash
6. 8. 2018

Sledi zapis ženske, ki je bila v zvezi 11 let in od nekdaj rada potovala – sama. Nato sta se z možem poročila, kar je sprožilo val ogorčenja in nestrinjanj s tem, da še vedno potuje po svetu sama.

Ko je bila Ali stara 15 let je ugotovila, da je zelo odvisna od drugih in se odločila, da bo potovala, kar bo izboljšalo njeno samostojnost in samozavedanje.

Njena želja, da raziskuje svet sama se je nadaljevala tudi po poroki. A ko sta si s partnerjem nadela prstane in podpisala liste, jo je okolica naenkrat pričela obsojati. Partner jo je sicer še vedno podpiral. Odpravila se je za dva meseca v Srednjo Ameriko, da naredi fotografije za eno izmed revij, za katero piše kot novinarka. 

Ljudje so jo spraševali: “Mož ti pusti, da tako dolgo potuješ sama? Ali se nista komaj poročila? Se ti ne zdi, da te bo zapustil v tem času, ko te ne bo?!”

Pa si je mislila: “Če želi izstopiti iz zakona zato, ker me nekaj tednov ne bo, potem že ni oseba, s katero bi si želela postarati.”

 “Zanima me, ali bi bili ljudje enako začudeni, če bi bile vloge zamenjane. Torej, če bi bil on tisti, ki bi šel potovati in žena ostala doma? Verjetno ne. Za moško vlogo je normalno, da odide na daljša poslovna potovanja, tako kot so včasih počeli Vikingi in še vedno počnejo današnji moderni moški. Če to počne ženska, pa se to očitno ne sklada z družbenimi pričakovanji o tem, kakšna naj bi bila žena.

Lagala bi tudi, če bi rekla, da me vse te opazke niso prizadele. Tudi sama sem se začela spraševati, kakšne prioritete imam in ali so te na mestu. Ali bi sedaj kot poročena žena res morala ostajati ves čas doma? Vendar zakaj, kaj bi počela? Sem pisateljica, poskušam narediti svoj posel in hkrati hočem potovati sama. Bi bila najina zveza zares močnejša, če bi ostajala doma? Odgovor je: "Seveda, da ne." To pišem v kafiču nekje ob Karibskem morju. Nisem zapustila moža. A zaradi mojih aktivnosti, ki mi služijo, da postajam vedno boljša oseba, bom posledično tudi boljša žena.

Ko potujem sama, se naučim, da sem odgovorna sama zase, da nisem odvisna od drugih, postanem bolj kreativna pri reševanju problemov. Stereotipna verzija hišne gospodinje 50-ih let očitno res ni zame.

Poleg tega, biti samski, poročen ali kjerkoli vmes, ne bi smelo imeti vpliva na to, da ne počnemo in dosegamo stvari, ki nas osrečujejo.

Vir: misavdenturesmag