Je neodgovorno, da poročena ženska potuje sama?

Je neodgovorno, da poročena ženska potuje sama? (foto: unsplash) unsplash
27. 7. 2022

Preberite si zapis ženske, ki je bila v zvezi 11 let in je od nekdaj rada potovala – sama. A ko sta se s partnerjem poročila, je dejstvo, da še vedno potuje, sprožilo val ogorčenja in nestrinjanja.

Ko je bila Ali stara 15 let, je ugotovila, da je preveč odvisna od drugih. Zato se je odločila, da bo potovala – kar bo podprlo njeno samostojnost in hkrati bo to koristna spodbuda samozavedanja. Njena želja po samostojnem raziskovanju sveta pa je ostala tudi po poroki.

A ko sta si s partnerjem nadela prstane in podpisala dokumente, jo je okolica pričela obsojati.

Ko se je za dva meseca odpravila v Srednjo Ameriko, da naredi fotografije za eno izmed revij, za katero piše kot novinarka, je bilo veliko začudenja. Partner jo je vedno podpiral, drugi pa so jo spraševali: "Mož ti dovoli, da tako dolgo potuješ sama? Ali se nista komaj poročila? Se ti ne zdi, da te bo zapustil v tem času, ko te ne bo?!"

Pa si je mislila: "Če želi izstopiti iz zakona zato, ker me nekaj tednov ne bo, potem že ni oseba, s katero bi se želela postarati."

"Zanima me, ali bi bili ljudje enako začudeni, če bi bile vloge zamenjane. Torej, če bi bil on tisti, ki bi potoval in bi žena ostala doma? Verjetno ne. Za moškega je normalno, da odide na daljša poslovna potovanja, tako kot so včasih počeli Vikingi in še vedno počnejo današnji moderni moški. Če to počne ženska, pa se to očitno ne sklada z družbenimi pričakovanji o tem, kakšna naj bi bila žena."

"Lagala bi tudi, če bi rekla, da me vse te opazke niso prizadele. Tudi sama sem se začela spraševati, kakšne prioritete imam in ali so te na mestu. Ali bi sedaj kot poročena žena res morala ostajati ves čas doma? Vendar zakaj, kaj bi počela? Sem pisateljica, poskušam narediti svoj posel in hkrati hočem potovati sama. Bi bila najina zveza zares močnejša, če bi ostajala doma? Odgovor je: "Seveda, da ne." To pišem v kavarni nekje ob Karibskem morju. Nisem zapustila moža. A zaradi svojih aktivnosti, ki mi pomagajo, da postajam vedno boljša oseba, bom posledično tudi boljša žena."

"Ko potujem sama, se učim, da sem odgovorna sama zase, da nisem odvisna od drugih, postanem bolj kreativna pri reševanju problemov. Stereotip gospodinje iz 50-ih let očitno res ni zame."

Poleg tega, biti samski, poročen ali kjerkoli vmes, ne bi smelo imeti vpliva na to, da ne počnemo in dosegamo stvari, ki nas osrečujejo.

Vir: misavdenturesmag 

Preberite še:
Zakaj srečni pari na delijo svojega življenja na družbenih omrežjih?