New York – umetnost, ambient in dinamičnost!

New York – umetnost, ambient in dinamičnost! (foto: Petra Rozman, Shutterstock) Petra Rozman, Shutterstock
11. 3. 2013 Vir: Lisa

Najbolj znano mesto na svetu, si med drugim lasti nazive svetovna prestolnica mode, denarja, modernega sveta, oglaševanja in najbrž še marsičesa. Vsekakor je New York mesto presežkov. 

Zaradi svojega globalnega vpliva na področju vseh množičnih medijev je New York alfa in omega med svetovnimi mesti.

New York view

New York street

Po ulicah in avenijah mrgoli rumenih taksijev, ki so večinoma zasedeni, saj se Newyorčani poleg podzemne železnice najraje prevažajo z njimi.

Izkušnja, ki jo morate doživeti: postavite se na rob pločnika in z značilnim gibom roke (flag down) ustavite taksi, pa čeprav se odpeljete le do naslednjega vogala.

Prav zaradi svoje 24-urne podzemne železnice in neprestanega vrveža prometa in ljudi je New York poznan tudi kot mesto, ki nikoli ne spi.

Nočno življenje

Nočno življenje ponuja za vsakogar nekaj. V okolici Wall Streeta lahko v lounge barih v udobnem fotelju ob cigari in konjaku prisluhnete pogovorom newyorških poslovnežev.

Predel SoHo privlači bolj umetniške ljudi, tam se odvijajo tudi večerne razstave v številnih galerijah, v Tribeci pa boste v finih restavracijah in klubih lahko srečali tudi kakšno filmsko zvezdo.

New York night life

Klubska scena se v New Yorku hitro spreminja, zato je najbolje, da si preberete, kaj je in in kaj out na spletni strani: www.papermag.com.

Izvirnost prebivalcev

Da je omejitev prostora izziv, in ne nujno pomanjkljivost, dokazujejo izvirno opremljena stanovanja, ki na samo 45 kvadratnih metrih svojim lastnikom omogoča vse udobje dinamičnega sodobnega bivanja.

Sodobno stanovanje namreč dokazuje, da se je za življenje na dobri lokaciji včasih vredno odpovedati nekaj kvadratom. Pa tudi to, da se lahko na relativno skromni kvadraturi s tehtnim premislekom in funkcionalno zasnovo najde prostor za vse, kar potrebujemo za mestno življenje.

New York flat

Sicer pa je New York arhitekturno nadvse pestro in dinamično mesto, prebivalci in prebivalke pa pri iskanju stanovanja veliko dajo predvsem na lokacijo.

Cene nepremičnin so – še posebej v najbolj zaželenih četrtih na Manhattnu – vrtoglave, tisti z ne tako globokimi žepi pa so prisiljeni sprejemati številne kompromise.

New York

Umetnost

Central park je najbolje obiskati ob koncu tedna. Tam se Newyorčani sprostijo po napornem tednu. Lahko se sprehajate in sončite, hkrati pa lahko poskrbite tudi za rekreacijo in najamete kolo.

Central Park sega kar od 59. do 110. ulice.

New York Central Park

Na vzhodni strani se zvrstijo muzeji Metropolitan Museum of Art, Guggenheim Museum, Jewish Museum, Museum of The City of New York. Na zahodni strani pa si velja ogledati American Museum of Natural History.

Za ljubitelje moderne umetnosti je vsekakor 'poslastica' The Museum of Modern Art – MoMa – med peto in šesto avenijo. V New Yorku je kar nekaj trgovin MoMa shop, kjer lahko izdelki postanejo vaši izbrani dizajnerski predmeti za dom in dušo.

Popoln seznam razstav najdete na www.moma.org.

Navdihujoče

Mesto je vajeno ekscentričnih umetnikov, provokativnih zabav in (pre)drznih novosti, zato je biti drugačen in izstopati prava umetnost. Prenesite vzdušje mesta in detajle v svoj dom.

New York art

Izdelke izbrala in napisala: Petra Rozman, foto: Petra Rozman, Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri