Nina Simić: Butična načrtovalka potovanj

Nina Simić: Butična načrtovalka potovanj (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
10. 2. 2019 Vir: liza.aktivni.si

Ljudje smo različni. 

Veliko jih hodi na dopust vedno na isti kraj, v isti apartma, na isto plažo ali smučišče. Potem so popotniki, ki si vse uredijo sami, pa avanturisti in tisti, ki zaupajo turističnim agencijam. Zdaj pa je v Sloveniji na voljo tudi pravo butično načrtovanje potovanj po želji, za vse pa poskrbi Nina Simić, sicer po izobrazbi ekonomistka, ki dela tudi kot novinarka in mojstrica javnega nastopanja. 

Nina že od nekdaj rada potuje. Pred kratkim se je vrnila iz Rusije in Poljske, za pomlad že načrtuje daljše potovanje po Filipinih, ki se ponašajo s čudovitimi plažami, vse skupaj pa bi združila še z obiskom Hongkonga in Macaa. A vrnimo se k vprašanju, zakaj je Nina postala načrtovalka potovanj. “Potovanje si vedno dobro načrtujem, vse pregledam, rezerviram vstopnice prek interneta, skratka, ko grem na potovanje, sem praktično brez skrbi, ker imam vse urejeno.

Za seboj imam že številna potovanja, z mojo organizacijo so bili vedno zelo zadovoljni tudi moji sopotniki in tako so mi predlagali, da bi lahko postala načrtovalka potovanj,” se smeji energična Nina, za katero lahko že po petih minutah pogovora z gotovostjo trdite, da na potovanjih nima niti najmanjših težav s komunikacijo z domačini, kjerkoli na svetu se že znajde. Če ne zna jezika, brez dvoma vse jasno razloži z rokami in velikim nasmehom.“Informacije so zares dostopne vsem, vse se lahko rezervira in kupi prek interneta, a veliko ljudi internetu še vedno ne zaupa ali pa ga ne obvlada. Moja storitev je odlična za kakšne zelo zaposlene ljudi, ki se nimajo časa ukvarjati z načrtovanjem svojega potovanja, a ne bi radi odkrivali sveta skupaj s turističnimi agencijami. Prav tako za kakšne starejše ljudi, ki vedo, kam bi šli, a ne obvladajo interneta in vseh zank, ki jih moraš vedeti, če načrtuješ potovanje. Kdor želi na kakšno eksotično destinacijo, ima še toliko več dela, prave ponudbe pa pri turističnih agencijah ne najde. Tukaj je butični načrtovalec odličen posrednik, ki najde vse informacije.”

Načrtovanje potovanja z Nino

Nina vsaki stranki navodila in spoznavni vprašalnik posreduje po elektronski pošti. Nato sledi spoznavno srečanje, kjer se s strankami pogovori o željah in idejah. Seveda je zelo pomembno, kam stranka potuje, koliko bo popotnikov in seveda, kaj točno jih zanima. “Določitev kraja, ki ga ima oseba v mislih, je seveda velikega pomena. Ključen je tudi termin, saj vseh držav ni pametno obiskati v vseh letnih časih. Zagotovo si nihče ne želi obiskati tropskih krajev v deževnem obdobju. Spoznavni vprašalnik je zelo pomemben, saj stranka dobro razmisli o svojih željah in interesih, tudi strahovih in omejitvah. Za par, družino ali skupino je dobro, če se o tem pogovorijo že pred sestankom. Tako hitro najdemo aktivnosti, ki bi bile zanimive za vse. Seveda pa se o vsem dogovarjamo sproti.”

Ni le za premožne

Butična organizacija ni namenjena le tistim z debelejšo denarnico. Nina se potrudi, da potovanje organizira po najboljših cenah. Enotedenski obisk Rusije lahko pripravi tudi za kar 400 evrov nižjo ceno, kot katera od uveljavljenih turističnih agencij. Nina ima toliko izkušenj, da vam bo našla, kdaj so muzeji brezplačni, kdaj je najmanj obiska, kje se odlično je in kje varno, a poceni spi.

Kateri kraji Nine niso preveč navdušili

“Od določenih destinacij sem pričakovala več, nobena pa me ni v popolnosti razočarala. Običajno je ovira slabša varnost, zlasti če ženska potuje sama. Na primer na Bahamih (Nassau) sem ugotovila, da poleg prečudovitega morja tam zame ni veliko zanimivega, pa tudi ponoči ni zelo prijazno do turistov. Vsesplošna vojaška prisotnost v Parizu (v času brez izgredov) in ogromno postopačev je žal nekoliko razblinilo mojo romantično podobo Montmartra in celotnega mesta, ki je polno tudi postopačev. Podobno je tudi v Neaplju. Nekoliko me motijo tudi ogromni kupi smeti povsod zunaj urejenih območij, na plažah in v morju v določenih azijskih državah, na Karibih, v Tuniziji, Egiptu in še kje.”

Kam odpotovati spomladi?

“V spomladanskem času, ko so temperature pri nas še nekoliko prenizke za kopanje, se lahko odpravimo na praktično vse destinacije, ki ležijo v tropskem pasu. Močnejša deževja se večinoma začnejo šele proti poletju, februarja in marca pa tudi temperature še niso previsoke – aprila in maja znajo biti trekingi že kar naporni. Če si želite predvsem kopati v morju, so zanimivi karibski otoki, za raziskovanje je zanimiva Mehika, z vidika varnosti so mogoče še bolj sproščene azijske dežele od Tajske, Malezije, Kambodže in druge. Najbolje, da se čim prej lotite iskanja, saj se najde veliko ugodnih letalskih vozovnic za ta čas. Za tiste, ki imate na voljo le nekaj dni, pa si lahko pozno spomladi, ko bodo temperature bolj prijazne, ogledate na primer cvetoče tulipane na Nizozemskem, naredite roadtrip po bližnjih toskanskih mestecih ali gradovih Bavarske,” stresa podatke in ideje za potovanja kot za stavo Nina Simić, načrtovalka potovanj.

Potovalni načrt od A do Ž: Zakaj se sploh odločiti za načrtovalca potovanj?

• Da ne zapravljate svojega dragocenega prostega časa za iskanje po spletu in razbijanje glave z možnimi kombinacijami.
• Načrtovalec ima veliko osebnih izkušenj in se znajde hitreje ter ima več zanimivih idej.
• Cena storitve na koncu predstavlja mogoče 10 % ali še manj v primerjavi s ceno celotnega potovanja (kar je še vedno veliko ceneje kot pri turistični agenciji).
• Lahko vam prihrani veliko denarja pri iskanju letalskih vozovnic, pri namestitvah, organiziranih izletih na lokaciji ipd.
• Radi bi imeli poseben aranžma, ki vam ga turistične agencije ne ponujajo.
• Naveličani ste potovanj v skupini, ker se preveč časa porabi za nepotrebne stvari.
• Radi bi vnesli nekaj avanturizma v svoja potovanja in ste se odločili, da se tokrat podate na pot sami.

Fotografije: osebni arhiv

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri