Kam na izlet? Razkrivamo skrite kotičke slovenske obale, ki vas bodo povsem navdušili

8. 5. 2024
Deli
Kam na izlet? Razkrivamo skrite kotičke slovenske obale, ki vas bodo povsem navdušili (foto: Instagram @treasuresofistria (Posnetek zaslona))
Instagram @treasuresofistria (Posnetek zaslona)

Slovenska obala ponuja veliko več, kakor samo plaže. Odkrijte obalno zaledje, ki vas bo navdušilo s pestrimi doživetji, čudovito pokrajino in slastno kulinariko.

Obalno zaledje se ponaša s številnimi atributi: razgibana pokrajina je odlična za pohod ali izlet s kolesom, čudoviti razgledi očarajo prav vsakogar, mnogi pa slovensko Istro radi obiščejo zaradi okusnih jedi in izvrstnega vina. Kljub temu, da ponuja veliko, pa je zaledje obale nekoliko manj obiskano in zato odlična izbira tudi za vse, ki si želite miru.

Kaj početi na območju obalnega zaledja?

Kot že omenjeno, se po zaledju obale lahko sprehodite ali odpravite s kolesom in si tako ustvarite aktiven izlet. V spomladanskem času se odpravite v gozd in naberite divje šparglje, ki so slastni in hkrati koristni za zdravje. 

Privoščite pa si lahko tudi druga doživetja: v vasi Trsek vas denimo čaka Zeliščni Raj Slovenske Istre, kjer se lahko sprehodite in naučite več o uporabi zelišč, ki so posajena na posestvu. Na koncu ture vas čaka tudi degustacija domačih dobrot.

Če bi radi bolje spoznali Istrsko kulinariko, skočite na kulinarične delavnice v Villi Carla, kjer se boste naučili priprave istrskih fužov, kroštol, jedi iz špargljev ter drugih specialitet.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Villa Carla - Istrian house (@villacarlaistrianhouse)

Še več domačih dobrot vas čaka v Hiškah slovenske Istre v Truškah, kjer lahko okusite tipičen Istrski zajtrk, sestavljen izključno iz dobrot lokalnih kmetovalcev s slovenske Istre. 

Tudi ljubitelji zgodovine boste na območju obalnega zaledja prišli na svoj račun. V vasi Lopar vas čaka Hiša od Bardinca, ena izmed tipičnih istrskih hiš v vasi. Zgrajena je bila pred več kot 200 leti, danes pa je v njej muzej, sestavljen iz istrske črne kuhinje, vinske kleti ter domoznanske zbirke.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Treasures of Istria (@treasuresofistria)

Seveda pa ne smemo pozabiti še na izvrstna vina, ki jih ponuja slovenska Istra. Če tudi vi obožujete refošk, malvazijo in druge vinske specialitete, obiščite vasico Montinjan, kjer se nahaja Ekološko vinogradniška – oljkarska kmetija Vina Montis & Eko Laura. Njihova ekološka vina navdušujejo tudi najbolj zahtevne brbončice.

Raziščite zaklade slovenske Istre

Za več idej, kaj početi na območju obalnega zaledja, obiščite spletno stran Zakladi Istre, kjer lahko raziščete številne nastanitve in doživetja, kakor tudi aktualne dogodke.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Treasures of Istria (@treasuresofistria)