Obujte čevlje in si oprtajte nahrbtnik – Slovenija je raj za pohodništvo!

Obujte čevlje in si oprtajte nahrbtnik – Slovenija je raj za pohodništvo! (foto: Profimedia) Profimedia
26. 4. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Prvomajski prazniki so kot nalašč za krajše izlete in pohode!

Morje je krasno, ležanje na plaži sanjsko, a verjemite, bolj se boste spočili, oddahnili in odklopili, da o zadovoljstvu s seboj sploh ne govorimo, če jo boste mahnili na kakšen pohod.

Preživite počitnice v osrčju hribovite Slovenije. Sprehodite se skozi razgibano neokrnjeno pokrajino z več kot 10.000 kilometri označenih in urejenih pohodnih poti. Ustavite se lahko v 175 planinskih kočah, prenočujete v pohodniških hotelih in kampih. Ne pozabite na naše lepe kraje

Trenta

Dolina Trenta leži v Triglavskem narodnem parku in je čarobna v vseh letnih časih. Kraji ob smaragdni reki Soči privlačijo tako iskalce miru kot izzivalce adrenalina. Pohodniki, plezalci, ribiči, lovci, družine in romantiki – vsak odkriva Trento po svoje. Vdihnite naravo in se napolnite s trentarsko energijo.

Super izlet: Krnsko jezero

Pot na Krnsko jezero se prične na koncu doline Lepena, ob planinskem domu Klementa Juga. Pot se vije večinoma prek gozda, ki nam v vročih poletnih mesecih zagotavlja senco. Steza se ob gornji postaji tovorne žičnice zravna in po 15 minutah pridemo do Koče pri Krnskih jezerih. Do jezera je še kakih 15 minut nezahtevnega sprehoda mimo leta 1997 opuščenih, a še vedno dobro ohranjenih pastirskih stanov na planini Duplje. Steza vodi preko opuščenih pašnikov do Krnskega jezera, ki velja za naše največje visokogorsko jezero. Leži na višini 1391 metrov, je 400 metrov dolgo in na najglobljem mestu globoko 17 metrov. Jezero skoraj popolnoma poplavlja kotanjo v vznožju Krna, na katerega se odpira pogled prav z jezerskega brega. Takoj pod Kočo pri Krnskih jezerih najdemo še manjše Dupeljsko jezero. Do Krnskega jezera potrebujemo 2 uri in 15 minut hoje. Višinska razlika: 690 metrov.

Kranjska Gora

Kranjska Gora v Julijskih Alpah ponuja izjemne možnosti za poletna in zimska doživetja. Pohodniki se lahko odpravite na Tromejo, Mojstrovko, Špik in Prisojnik, z žičnico ali peš se povzpnite na razgledni Vitranc nad Kranjsko Goro ali na bližnji Ciprnik z razgledom daleč naokrog. Obiščite slikovite doline Vrata, Kot in Krma, ki so tudi odlično izhodišče za vzpon na najvišji slovenski vrh Triglav. Dovje–Dovška Baba je lahka označena pot, ki vam bo vzela okoli tri ure hoda.

Bled

Bled najbolj slovi po slikovitem jezeru z otokom, hkrati pa je enako privlačen kot izhodišče za pohodniške izlete v dele Triglavskega narodnega parka. Blizu sta Vintgar in Pokljuška soteska, medtem ko gorska planota Pokljuka in vrhovi nadnjo prav tako niso daleč. Podajte se v kraljestvo gozdov in gora na številne raziskovalne poti.

Ideja za pohod: Seveda jo lahko za ogrevanje mahnete le okoli jezera, za bolj resno aktivnost pa na primer izberite tako imenovani blejski hišni planinski izlet – planina Lipanca nad Pokljuko, kjer ima planinsko kočo Planinsko društvo Bled.

Bovec

Na Bovškem vas bo navdušil prvinski samoten skalnati svet, poln kraških pojavov. Označene poti razveseljujejo tako zahtevne gornike in alpiniste kot tudi tiste, ki se želijo sprehoditi po lahko dostopnih poteh ter si ogledati naravna čudesa in kulturne znamenitosti. Posebej zanimivi so pohodi po tematskih poteh, kot sta Pot miru in Soška pot.

Ideja za bolj lene pohodnike: Kozlov rob (domačini mu pravijo Grad) je kopasta vzpetina nad Tolminom. Za čudovit razgled na Tolminsko kotlino in okoliške gore boste potrebovali pol ure lahkotne hoje.

Logarska dolina, Solčavsko

Krajinski park Logarska dolina je ena od najlepših alpskih ledeniških dolin v Evropi. Ponuja različne možnosti za planinske ture ali kratka pohajkovanja. Skozi dolino pelje naravoslovno‑etnografska pot, na kateri boste doživeli pristen stik z naravo. Vrhunec poti vas čaka pri slapu Rinka, ki je eden od najvišjih slapov v Sloveniji, pot pa lahko nadaljujete proti planinskemu domu na Okrešlju. Za krasen razgled na zgornji del Logarske doline obiščite planinski dom na Klemenči jami.

Velika planina

Peš se podajte do znamenitih pastirskih koč in pašnikov. Uživajte na sprehodu po zeleni planoti, kjer boste začutili posebno pravljično lepoto pastirskega življenja in okusili pristne domače mlečne dobrote.

Bohinj

Uživajte na pohodih po bližnjih hribih ali pa se z ladjico zapeljite po jezeru. Bohinj je idealna destinacija za vse, ki okolico radi raziskujete peš, s kolesom ali po vodi. Največje naravno jezero v Sloveniji leži sredi Alp, obdajajo pa ga številne sprehajalne, planinske in tematske poti, kot so Lipanca, Komna, Planina pri Jezeru, slap Savica, Vogar, Planina za Liscem, Vogel, Uskovnica, Voje in Velo polje. Za najbolj pripravljene je tukaj tudi pot na Triglav, najvišji vrh v Sloveniji.

Cerkno z okolico

Ponuja prijetno zatočišče vsem, ki radi dopust preživljate aktivno. Kje drugje boste težko našli prijaznejše območje za spoznavanje čarov pohodništva. Tukaj so številne planinske poti in pohodniške transverzale. Cerkljansko hribovje je pestro razčlenjeno, precej strmo in sega do povprečne višine 1000 metrov.