Oddih za dušo in telo

2. 8. 2018 Promocijsko sporočilo

Širom po svetu slovi lepota in gostoljubnost šibeniškega območja: prekrasne plaže, stoletna dediščina, kristalno čisto morje, skrivnostni otoki … Mnogi med vami so se sigurno enkrat v življenju, če ne drugega, vsaj peljali skozi ta del ob hrvaški obali. Pa plaže in morje, čeprav jemljejo dih, niso vse, s čimer se ti kraji lahko pohvalijo. Zakaj se letos ne bi odločili raziskati nekaj novega in drugačnega?

Vodice, Pirovac, Rogoznica … je samo nekaj slikovitih in šarmantnih mestec na šibeniški obali. Vsako od njih ima svojo zgodbo, tisto kar jih povezuje, so številne plaže, čisto morje, vrhunski gastronomski užitki in številni dogodki skozi vse leto. Nekateri od njih se odvijajo na enkratnih lokacijah. Sigurno ste že bili na koncertih v koncertnih dvoranah ali na livadah in mislite, da ste doživeli najboljše. Prepričani smo, da niste, doživeti morate koncert na vrhu trdnjave sv. Mihovila z neverjetno akustiko in prekrasnim razgledom, ob sončnem zahodu ali pod čistim zvezdnatim nebom.

Trdnjava sv. Mihovila

Šibeniška regija skriva tudi lepote in skrivnosti številnih otokov, najlažje pa jih je doživeti z ladjo. Vsekakor obiščite otok Krapanj, najmanjši naseljen hrvaški otok, znan po spužvarjih, kjer se lahko sami odločite in potopite v globine Jadranskega morja. Ali pa otok Kaprije, katerega obronki so kot ustvarjeni za trekking in dolge sprehode ob morju. Na otoku Zlarinu  obiščite Muzej koraljarstva , otok Prvić pa skriva brezčasne izume škofa Fausta Vrančića v memorialnem centru z istim imenom, ki ga morate vsekakor obiskati. Ne zamudite priložnosti za jadranje okoli Kornatov, te posebne skupine otokov, ki s svojo lepoto jemljejo dih. 

otok Krpanj

Ne smete pa se zadrževati samo na obali in otokih, ker ni notranjost šibeniškega območja nič manj zanimiva. Nasprotno! Surovi teren Dalmatinske zagore, ki je stoletja kljuboval številnim napadom Otomanskega cesarstva, danes ponuja idealno kuliso za aktiven oddih. Ena od najbolj atraktivnih destinacij v regiji je vsekakor narodni park Krka, ob reki Krki, ki teče po globokem in slikovitem kanjonu, dolgem več kot 75 km ter ustvarja bučne slapove ter največje sadraste kaskade v Evropi.

Za ljubitelje aktivnega oddiha ima Šibeniško-kninska županija izvrstne pogoje za pešačenje, planinarjenje, kolesarstvo in potapljanje  z jeklenko. Poleg tega to območje nudi še znatno več raznolikosti in navdušujočih trenutkov, kot tudi možnosti za razburljive užitke in zabavo, polno energije. Če si zaželite uživati v resnični lepoti narave, doživeti bogastvo stoletnih kulturno zgodovinskih spomenikov pri vožnji s kolesom ob izredno razčlenjeni in razburljivi obali ali raziskovati skrivnosti zaledja, je pravi kraj za to šibeniška regija. Kolesarske steze samo čakajo na vas in vaši dve kolesi, vse koristne informacije pa lahko dobite na spletni strani www.bikeandhike.hr. Ob vsem tem se lahko vmes odločite za soteskanje, prosto plezanje, zip line, veslanje v kanujih ali pa za bungee jumping … možnosti je nešteto.

Po številnih aktivnostih vam preostane samo še odkriti bogato gastronomsko raznolikost regije. Poskusite sestavljene tradicionalne jedi, uživajte v sočnih kontinentalnih dobrotah, poskusite izvrstne morske in lahke dalmatinske specialitete, prepustite se užitku ob raznovrstnih lokalnih sladicah, vrhunskih vinih in aromatičnih žganjicah.

Katerikoli del šibeniške regije boste na koncu izbrali – obalo, otoke ali notranjost – ne boste se zmotili. Domov se boste vrnili bogatejši za kopico novih izkušenj in pripravljeni na nove izzive, po katerih pa se vedno lahko vrnete. Pričakujemo vas z nasmeškom! 

'must-do' aktivnosti

  • potapljanje z jeklenko in na dih v šibeniškem in kornatskem arhipelagu
  • pešačenje na planini Promina, po otokih Šibeniškega arhipelaga in vzdolž reke Krke
  • veslanje v kajakih po spodnjem toku reke Krke, okoli otokov Prvića, Zlarina in Zmajana
  • soteskanje, prosto plezanje in zip line v kanjonu Čikole
  • gorsko kolesarjenje na Dinari, v Primoštenu in Rogoznici, otoku Žiriju ter v okolici Vodic in Šibenika
  • obisk NP Krka in NP Kornati
  • planinarjenje po južnih obronkih Velebita
  • plovba z ladjo ob trdnjavi sv. Nikole v Šibeniku, enem od najnovejših dodatkov na seznamu svetovne dediščine UNESCA