Oia – slikovita vasica na pečini

Oia – slikovita vasica na pečini (foto: Shutterstock) Shutterstock
22. 7. 2018

Vasica na grškem otoku Santorini leži na pečini. Lahko jo raziščete kar peš, najamete skuter ali lokalnega osla in ujamete pogled na čudovite grške vinograde.

O vasici

Oia je slikovita vasica s 1.500 prebivalci na severozahodnem robu otoka Santorini. Razteza se skoraj dva kilometra vzdolž severnega roba kaldere na višini od 70 do 100 metrov nad morsko gladino.

Na vzhodu je Finikia in približno 500 metrov severno Tolos. Mala ribiška vas Ormos Armeni leži pod Oio na jugu in je dosegljiva po stopnicah. Z nje pelje trajekt na otok Thirasia.

Do pristanišča Oia je 300 korakov. Mali otok Agios Nikolaos leži jugozahodno od Oie. Vas je znana tudi kot gnezdišče orlov, od koder sta vidna vulkana Palia in Nea Kameni.

Glavna ulica v mestu je tlakovana in se imenuje Nikalaou Namikou.

Zgodovina

Oia je bila nekoč znana kot Apano Meria, lokalno se še vedno pojavlja ime Pano Meria in prebivalci se še vedno imenujejo Apanomeriti. Stara grška Oia je bilo eno od dveh pristanišč starega Thera na jugovzhodu otoka, kjer je zdaj Kamari.

Oia je dosegla vrhunec blaginje v poznih letih 19. stoletja in v začetku 20. stoletja. Temeljila je na trgovski floti, ki je trgovala z vzhodnim Sredozemljem in plula zlasti iz Aleksandrije v Rusijo.

Dvonadstropne kapetanske hiše, ki so zgrajene na najvišjem delu vasi, opozarjajo na nekdanje bogastvo vasi, ki ji ni bilo vedno prizaneseno; del vasi je leta 1956 uničil potres.

Arhitektura

Bele hiše so v številnih primerih zgrajene neposredno v niše. Leta 1976 je bilo mesto vključeno v program ohranjanja in razvoja tradicionalnih naselbin, ki ga je vodila grška nacionalna turistična organizacija. Program je poskušal ohraniti, obnoviti in poiskati nove načine uporabe izbranih hiš in arhitekturnih ansamblov, ki predstavljajo tradicionalno grško arhitekturo.

Številne yposkafa spitia, preproste mornarske hiše na robu kaldere, so postale gostilne, hoteli in restavracije. Za svoje delo v Oii je organizacija prejela nagrado Europa Nostra leta 1979 in nagrado Arhitekturnega bienala v Sofiji leta 1986.

Bela in modra

Mesto zaznamujejo hiše z belimi in modrimi kupolami. Hiše so pobarvane z belo apnenčasto vodo, tako da deževnica, ki pade nanje, teče navzdol in jo je mogoče zbrati. Drugi razlog za barvanje hiš v belo je iz estetskih namenov.

Drugo pojasnilo pravi, da v času osmanske vladavine, ki je trajala več kot 400 let, Grkom niso dovolili izobesiti njihovih belih zastav. Zato so vse hiše pobarvali v belo, ki skupaj s kupolami daje vasici učinkovito belo perspektivo in eleganco. Skrite hiše so zgrajene v nišah, izklesanih na pobočjih, opremljene so s črpalkami, napolnjenimi z zrakom, ki zagotavljajo dobro izolacijo zgradb.

Kapitanske hiše

Velike kapitanske hiše iz 19. stoletja izstopajo zaradi svoje lokacije in arhitekture.

Neposredno na kalderi s panoramskim razgledom je dvorec z navdihom beneške renesanse iz leta 1864. Zgradila ga je družina Sigourasa Sarrisa, leta 2002 pa so ga spremenili v zasebni luksuzni hotel. Prvotne lastnosti so ohranili in gostje se počutijo kot kapitani hiše.

Druga hiša stoji na glavni poti; leta 1986 jo je arhitekt Loannis Zaggelidis spremenil v restavracijo Oia 1800. Za tovrstne hiše so značilni visoki obokani stropi, zunanje površine iz vulkanskega kamna z marmorjem, uvožene lesene plošče in ravne terasaste strehe.

Druge znamenitosti

Na najvišji točki vasi stoji uničen grad Fort Londs, ki je bil sedež družine Argyri pod Benečani, zdaj pa služi kot razgledna točka s pogledom v vse smeri.

Ena izmed najbolj prepoznavnih stavb v mestu je stari mlin na veter, ki se pogosto pojavlja na razglednicah.

V pomorskem muzeju so shranjene redke figure, stare navtične karte, skrinjice mornarjev, stara pomorska oprema, modeli starih in novih ladij ter zgodovinske fotografije.

Številni kioski ponujajo vrsto etničnih dobrin, obrtniških izdelkov, nakita in spominkov. Mesto ima veliko manjših umetniških galerij in številne obnovljene cerkve, vključno s cerkvijo Panagia.

Besedilo: Jasna Milinković. Članek je bil objavljen v reviji Jana.

Preverite še:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri