Perpignan: francoska atmosfera in španski ogenj

23. 10. 2010

V Lyonskem zalivu, na skrajnem jugozahodu Francije in v bližini španske meje, leži mesto Perpignan. Do sredine 17. stoletja je bilo del kraljestva Aragoncev – se pravi je bilo del Španije. Šarmantno mestece s 120.000 prebivalci je vse do danes ohranilo svojo katalonsko prvobitnost.

Obiskovalca očara staro mestno jedro s trgi, ki jih obdajajo palme, senčne promenade in idilične ozke uličice. Vsakdanjik določata tako francoski kot tudi španski način življenja – in pri tem uročita tudi obiskovalce mesta.

Vredno ogleda

Najprej navzgor do trdnjave! Na hribčku Puig del Rey stoji Palais des Rois de Majorque, rezidenca mallorških kraljev, saj je bil Perpignan nekoč celo glavno mesto te kraljevske hiše (1276–1344). Za obrambo pred zavojevalci so predvsem vladarji iz 16. stoletja, Karl V. in Philipp II., zgradili mogočno obzidje in tako zaščitili še danes ohranjeno citadelo.

Razgled z vrha stolpa je fantastičen: levo Pireneji, desno morje! Pohajkovanje po starem delu mesta vodi mimo Place de la Loge s staro borzo in mestno hišo, Hôtel de Ville. Zelo markantna je tudi katedrala St.-Jean-Baptiste z najstarejšimi zvonovi v Franciji.

Zabava

Visoko umetnost kreativne kulinarike vam bo v La Galinette predstavil vrhunski kuhar Christophe Comes. Degustacijski meni dobite že za 19 evrov. Priljubljeno zbirališče v starem delu mesta je Les 3Sœurs, kjer imajo še posebej slastne predjedi. Zvečer pa vas bo v mesto zvabil živahen kulturni program (www.mairie-perpignan.fr). Do 17. oktobra v mestu poteka džezovski festival Jazzèbre!

Bivanje

Majhen, a zelo eleganten Hôtel de la Loge je v stavbi iz 17. stoletja. Prenočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi stane od 30 evrov dalje. Tel.: 00 33/4/68 34 41 02 (www.hoteldelaloge.fr). Romantičen hotel v zelenju, a s stilsko urejenimi sobami je Hôtel Can Artists, kjer boste za prenočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi odšteli 70 evrov na osebo. Tel.: 00 33/4/68 53 28 89 (www.canartists.fr).

Nakupovanje

Na Rue Paratilla vas bodo zapeljale trgovine druga za drugo: ste že poskusili limone, vložene v soli? Zelo aromatično! Vsako dopoldne pa oživi tržnica na Place Cassanyes – sveža živila in regionalna umetna obrt.

Dodatne informacije: www.perpignantourisme.com.