Porto - čudovita pokrajina, arhitektura, morje in križarjenje po reki

Porto - čudovita pokrajina, arhitektura, morje in križarjenje po reki (foto: Shutterstock) Shutterstock
13. 8. 2017 Vir: Jana

Porto, drugo največje mesto Portugalske, leži na severu države, ob izlivu reke Douro v Atlantski ocean. Ima nekaj mističnega, kar je težko opisati in kar se spreminja, odvisno od kraja, dela dneva in svetlobe.

O Portu

Porto je izjemen na več načinov. V preteklosti so po reki Douro z lesenimi čolni prevažali sode vina portovca, po katerem je Porto tudi znan. V mestecu Vila Nova de Gaia na drugem bregu reke je približno 50 vinskih kleti, v katerih lahko poskušate različne vrste portovca.

V očarljivem mestu prebivalci živijo v sožitju s svojo reko. Lahko se sprehajate vzdolž reke, s helikopterjem preletite mesto ali odkrivate arhitekturo Porta, čudovito pokrajino in mostove med križarjenjem po reki. Tramvaj vas bo v najkrajšem času prepeljal na plaže v Fozu do Douro, kjer boste lahko uživali v Atlantskem oceanu.

Porto, Portugalska, svetilnik

Zgodovina

Za časa Rimljanov je na tem območju obstajala naselbina, ki se je imenovala Portus Cale. Vladal ji je Henrik Burgundski, njegov sin Afonso Henriques pa je Portugalski priboril naziv neodvisnega kraljestva. Leta 1387 se je vladar Janez I. poročil z Angležinjo Philippo iz Lancastra, kar je simboliziralo dolgoročno vojaško zavezništvo med Portugalsko in Anglijo. Imela sta več sinov, najbolj poznan je Henrik Pomorščak.

Skozi stoletja si je Porto pridobil sloves uporniškega mesta. Leta 1822 je dobil prvo liberalno ustavo. Prebivalci Porta so 31. januarja 1891 začeli vstajo, ki je pripeljala do ustanovitve republike Portugalske leta 1910.

Sodobno mesto

V Portu živi približno 264 tisoč prebivalcev. Mesto ima zelo razvit sistem podzemne železnice; proge so označene z različnimi barvami (oranžna, modra, zelena, rumena) in v zelo kratkem času lahko pridete z enega konca mesta na drugi.

avenida dos Aliados, Porto, Portugalska

Središče Porta predstavlja Avenida dos Aliados. Na severu avenije so mestna hiša, glavna pošta in različne banke. Na južni strani avenije je Trg svobode, ki je glavni trg mesta. Leta 2001 je bilo mesto evropska prestolnica kulture. Takrat so začeli graditi veliko koncertno dvorano Casa da Música, ki jo je oblikoval nizozemski arhitekt Rem Koolhaas in ki so jo dokončali leta 2005.

Torre dos Clérigos

Ena od znamenitosti, ki leži zahodno od centra, je stolp Torre dos Clérigos na klerikalni cerkvi. V 18. stoletju je stolp z 225 ovalnimi stopnicami zasnoval italijanski arhitekt Nicolau Nasoni, ki je pokopan v tej cerkvi.

Torre dos Clerigos, Porto, Portugalska

Z vrha stolpa v poznobaročnem slogu, ki od leta 1910 spada med državne spomenike, je prelep razgled na celotno mesto.

Prav tako na zahodni strani leži park z zgradbo Palácio de Cristal. V 19. stoletju je bila v centru vrta kristalna palača, danes pa je v središču parka športni paviljon. Park vsebuje razne vrtove in ribnike, pave in druge živali, obiskovalci pa se lahko okrepčajo v samopostrežni restavraciji.

Vredno ogleda

Glavna železniška postaja Sao Bento leži tik ob centru mesta. Na notranjih stenah vhodne hale so na ploščicah naslikani prizori iz vsakdanjega življenja in bitk.

Sao bento železniška postaja, Porto, Portugalska

Baročna cerkev Sao Francisco je odprta le za turistične oglede. Vzhodni del cerkve Santa Clara, ki je polna pozlačenega lesa, je bil včasih frančiškanski samostan. Cerkev Misericórdia je danes muzej, v katerem si lahko ogledate anonimno renesančno sliko Fons Vitae (vodnjak življenja). Palácio da Bolsa je neoklasičen spomenik, zgrajen v letih od 1842 do 1910. V muzeju fotografije je bil nekoč zapor. Muzej vina portovca je odprl svoja vrata šele leta 2004.

Za lačne in žejne

Najboljše restavracije so v Matosinhosu blizu plaže in pristanišča Leixões. Poskusite vampe in soljeno trsko. Ne pozabite na tradicionalno jed, imenovano francesinha.

Porto, francesinha

Gre za sendvič z mesom, s sirom in pekočo omako, za dodatek pa si lahko naročite še ocvrt krompirček.

V Portu je na tisoče pekarn, slaščičarn, kavarn in barov. Lokali vstran od obale reke privabljajo turiste z dobro hrano po nizkih cenah. Odlično vegetarijansko hrano boste dobili v restavracijah Paladar da Alma (Rua de Santo Ildefonso 293/5) in Capa Verde (Rua da Nossa Senhora de Fatima), kjer postrežejo tudi veganom. Hrano zalijte s portovcem.

Besedilo: Jasna Milinković