Portugalska – dežela na koncu Evrope

12. 4. 2014

Portugalska je znana po portovcu in dolgih plažah ob Atlantiku, ponuja pa še veliko drugega – zanimivo arhitekturo, odlične jedi in tradicionalno glasbo.

Metropola, ki ne pozna dolgočasja

V Lizboni bodo romantiki uživali v četrti Alfama, ki je znana po čarobnem labirintu ozkih uličic in prehodov pod gradom, ljubiteljem zgodovine pa bo všeč Casa do Fado, kjer bodo spoznali zgodovino otožnih pesmi žena ribičev.

Lizbona - staro središče

Središče nočnega življenja je Bairro Alto, do tja pa bo treba po številnih stopnicah ali se odpeljati z vzpenjačo. Po svetovni razstavi Expo '98 je tu ostal oceanarij in tudi mogočen most Vasco da Gama.

Mesto kot darilo kraljici

Približno 40 kilometrov od Lizbone leži na grebenu osamljen svetilnik Cabo da Roc, ki je najbolj zahodna točka Evrope.

Na severu dežele ne izpustite srednjeveške naselbine Obidos. S tamkajšnje trdnjave se ponuja čudovit razgled po celotni okolici.

Kraljica Isabella se je leta 1228 tako zaljubila v to mesto, da ga je kasneje dobila za poročno darilo.

Obidos, Portugalska

Slavni portovec

V dolini reke Douro, ki se razteza 200 kilometrov od španske meje, leži regija s posebno klimo. Številni vinogradniki v tem področju pridelujejo vino, ki mu dodajo dodaten alkohol (vinski destilat).

Večinoma gre za rdeče vino z višjo vsebnostjo sladkorja in stopnjo alkohola od 19–22 %. Britanci so namreč v preteklosti bojkotirali francoska vina in jih obremenili s carino, zato so raje trgovali s Portugalci. Ker pa bi se portugalsko vino na dolgi pomorski poti pokvarilo, so ga ‚konzervirali' z dodanim alkoholom.

Čeprav je prepir s Francijo že zgodovina, imajo Britanci zelo radi portovec in z njim ob uradnih priložnostih celo nazdravljajo kraljici.

Poleg portovca je zelo znano tudi mlado vino vinho verde. Vsebuje malo alkohola in se poda k ribjim jedem.

Ribe na prvem mestu

Tradicionalna portugalska kuhinja izhaja iz jedi kmetov in ribičev, ki so se morali nasititi s poceni hrano. Tako vsebuje predvsem veliko rib, mesa, krompirja in riža.

V njej je mogoče zaslediti tudi vplive španske in severnoafriške kuhinje nekdanjih portugalskih prekomorskih kolonij. To je vidno predvsem v uporabi začimb, na primer začimbna mešanica piri piri s pekočim čilijem, potem cimet, žafran in vanilja.

Veliko se uporabljajo tudi česen, kapre, oljke in različna zelišča. K tradicionalnim domačim jedem spada juha caldo verde iz pretlačenega krompirja, čebule, ohrovta in bacalhau – jed iz posušenih in v soli vloženih trsk.

Pastéis de bacalhau (polpete iz trske)

Sestavine za 4 osebe:

  • 250 g trskePolpete iz trske
  • 200 g krompirja
  • 1 čebula
  • 1 žlica sesekljanega gladkega peteršilja
  • 100 ml portovca
  • sol in poper
  • muškatni orešek
  • 4 jajca
  • olje za peko

Priprava:

1. Trsko skuhajte v majhni količini vode. Vodo odlijte in ribo natrgajte na majhne koščke. Skuhajte krompir v oblicah. Nekoliko ohlajenega olupite, zmečkajte z vilicami in ga zmešajte z ribo. Čebulo olupite, sesekljajte in jo skupaj s sesekljanim peteršiljem in portovcem dodajte ribi in krompirju. Dobro premešajte. Maso začinite s soljo in poprom ter muškatnim oreškom. Dodajte jajca in maso dobro pregnetite.

2. S pomočjo dveh jedilnih žlic oblikujte majhne polpete in jih zlato popecite na vročem olju. Postrezite jih s krhlji limone.

Priprava: približno 1 ura 15 minut.
Na osebo: približno 420 kcal B: 18 g, M: 32 g, OH: 12 g.

Pastéis de nata (vaniljeve tortice)

Sestavine za 10 kosov:

Za testo:

  • 250 g mokeVanilijeve tortice
  • 125 g sladkorja v prahu
  • 70 g masla
  • 1 jajce
  • 1 žlička vaniljeve arome

Za nadev:

  • 250 ml vode
  • 500 g sladkorja v prahu
  • 500 ml mleka
  • 50 g moke
  • 25 g koruznega škroba
  • 6 rumenjakov
  • 1 žlička vaniljeve arome

Priprava:

1. Moko presejte na delovno površino. Dodajte sladkor, kocke masla in vse skupaj zgnetite v grudice. Primešajte jajce in vaniljevo aromo ter zgnetite v ne preveč lepljivo testo. Zavijte ga v prozorno folijo in ga za 15 minut postavite v hladilnik.

2. Testo razvaljajte približno 0,5 cm debelo in ga razdelite na 10 kosov. S testom obložite majhne modelčke za tortice. Pečico segrejte na 200 °C.

3. Iz vode in sladkorja skuhajte sirup. Zmešajte mleko, moko, koruzni škrob, rumenjake in vaniljo ter vse skupaj vmešajte v vroč sirup. Nadev razdelite po modelčkih in tortice pecite v pečici približno 30 minut.

Priprava: preprosta.
Peka: približno 30 minut.
Na kos: približno 490 kcal B: 8 g, M: 12 g, OH: 89 g.