Postojnska jama praznuje 200 let turizma

Postojnska jama praznuje 200 let turizma (foto: Postojnska jama) Postojnska jama
18. 8. 2019

V Parku Postojnska jama obeležujemo še eno pomembno obletnico – 200 let od prvega uradnega turističnega obiska Postojnske jame. 

  • Edinstveni jamski vlakec, več kot 39 milijonov obiskovalcev v 200 letih, rekordni obiski, zibelka speleobiologije, svetovna slava »zmajčkov« in jamskega laboratorija, eno najuglednejših slovenskih podjetij, »redna tema« globalnih medijev in barometer slovenskega turizma. Natanko 200 let po prvem turističnem obisku, je Postojna jama vse to in še več.
  • Posebna železna vrata, nov most, vokalna in instrumentalna glasba ter napis »Vivat Ferdinandus«. Tako so v Postojnski jami pospremili uradni začetek organiziranega turizma 17.8.1819.  
  • Najlepše dele jame so odkrili le leto dni prej, prvi pa jih je obiskal prestolonaslednik Ferdinand. Takrat se verjetno še nikomur ni sanjalo, kaj bo Postojnska jama v svetu predstavljala 200 let pozneje. Nadvojvoda Ferdinand se je tudi prvi vpisal v Kontrolno vpisno knjigo obiskovalcev, ki je od letos na ogled v našem Expu. Vse ostalo so postale strani iz zgodovine. 200 let stare zgodovine, ki jo ponosno pišemo tudi sami.
  • »To je obletnica, ki ni pomembna samo za Postojnsko jamo, ampak tudi za slovenski in svetovni turizem,« je ob 200-letnici prvega turističnega obiska povedal predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj.
  • Postojnska jama že od nekdaj postavlja trende v turizmu, znanosti, pa tudi tehnologiji. Ne pozabimo, da je bila jama osvetljena prej kot marsikatera evropska prestolnica in tudi prej kot Ljubljana, drugi tir pa imamo že od leta 1967.
  • Sicer v Parku Postojnska jama znova beležimo izjemno sezono. Ta je vidna na ravni vsakodnevnih obiskov celotnega parka, ki z obema turističnima biseroma Postojnsko jamo in Predjamskim gradom ter ostalimi atrakcijami ostaja glavni pokazatelj turizma.
  • V primerjavi z enakim obdobjem lani, beležijo več kot 10-odstotno rast obiskov na ravni celotnega parka. Obisk Parka Postojnska jama je pomemben tudi zato, ker ustvarja nočitve in dodatno porabo gostov tako v gostinstvu in hotelu Parka Postojnska jama kot tudi v naši širši okolici.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri