Potovanje z otroki: Kam in kako s svojimi otročki to poletje na fin dopust oziroma izlet

Potovanje z otroki: Kam in kako s svojimi otročki to poletje na fin dopust oziroma izlet (foto: Profimedia) Profimedia
13. 7. 2017 Vir: Jana

Ko potujemo sami ali s partnerjem, se zdi vse razmeroma preprosto – uživanje sto na uro, načrtovanje v zadnjem hipu, dolge ure čakanja na letališčih niso težava. Pri potovanju z otroki pa ...

Se starši neredko znajdejo v zagatah, potovanje na drug konec sveta pa se zdi nemogoče za vsaj nekaj let.

Iva, Tina, Cica, Urša so štiri mamice, ki v svojem prostem času z zapisi in nasveti na svojem blogu razbijajo mit, da so potovanja z otrokom nemogoča ter frustrirajoča.

Z eno od ustanoviteljic portala Kam z mulcem Ivo Jarm, ki trenutno živi v Nemčiji in si življenja brez potovanj sploh ne predstavlja, smo poklepetali o tem, kam in kako s svojimi otročki to poletje na fin dopust oziroma izlet.

Ste štiri polno zaposlene mamice, ki neskončno rade potujete – kdaj in zakaj ste se odločile, da boste pisale blog o potovanjih, izletih z otroki.

Vse štiri smo skoraj v istem obdobju dobile otroka. Ko so bili naši otroci stari približno leto in pol, smo se začele z Uršo in Cico pogovarjati, da ni nikjer pametnih informacij na enem mestu, kam bi denimo lahko mlade mamice, ki hočejo še vedno 'imeti življenje' in biti dejavne, aktivne, šle v Ljubljani na kavo, na izlet skupaj s svojimi dojenčki. Odločile smo se, da bomo me poskrbele za to. Šle smo v akcijo in ustvarile blog.

Ste pričakovali, da bo blog dobil takšen odziv? Na Facebooku vam denimo sledi skoraj 18 tisoč oseb.

Ne, zelo smo bile presenečene. Prvi dan smo dobile tisoč všečkov – adrenalin je res zrastel. (smeh) Nismo pričakovale, da smo zadele takšno nišo, predvsem ker je zadnje čase res veliko mamic, ki blogajo. Ampak me smo se odločile, da bomo pisale izključno o nasvetih glede potovanj, izletov z otroki in da bodo v prispevkih informacije izključno iz prve roke in stvari res preverjene v praksi. Ne želimo pisati in objavljati nekaj, česar nismo doživele.

Zakaj se starši tako bojimo/bojijo potovati z otroki?

Ko imaš prvega otroka, se dejansko res bojiš. Ko si sam, si precej svoboden, v zadnjem trenutku se lahko odločiš za potovanje, greš lahko kamorkoli hočeš. Ko pa dobiš otroka, se sprašuješ, kako naprej, kaj vzeti s seboj, ali je to dobro ali ni, ali lahko gremo na potovanje ali ne. Me smo se odločile, da otrok ne bo 'ovira' za naša potovan­ja. A kot starš ugotoviš, da so stvari res malce bolj prilagojene, saj moraš biti na nekatere stvari bolj pozoren.

Kaj so najpogostejše zagate staršev?

S prihodom otroka si starši predstavljajo, da potrebujejo veliko več časa za pakiranje stvari za počitnice, da je z otrokom neznosno čakati na letališču, da je grozno leteti, če začne otrok jokati na vse grlo. To so strahovi. Lahko se vse to zgodi, otroci so lahko res kdaj neznosni, ampak končna destinacija potovanja ali izletna točka poplača tudi takšne 'neprijetnosti'. Gre predvsem za to, da se staršem pove, da se vse da.

Verjetno je odvisno od potovanja. Ampak pri čem moramo starši 'komplicirati' in pri čem 'kompliciranje' res ne pride v poštev?

Po izkušnjah bi rekla, da je treba nedvomno dati poudarek na zdravstvo, torej da je zdrav­stvo v kraju, kamor gremo, do določene mere dobro urejeno. Da je tam, če se otroku karkoli zgodi, bolnišnica, kjer bodo razumeli angleško. Dobro je recimo razmišljati tudi, da je pri daljšem potovanju z letalom čim manj prestopanj in da je večina leta nočnega.

Zdi pa se mi denimo, da se starši preveč omejujejo, da recimo kam ne morejo, ker imajo otroka, da ne morejo leteti več kot dve ali tri ure – otrok se na letalu zelo zabava, če greš na potovanje z otrokom, ki je mlajši od šestih mesecev, pa je idealno, ker je otrok do takrat razmeroma nezahteven z vidika potovanja. Pa še to, zdi se mi, da so starši prepričani, da lahko otrok zaspi samo v svoji posteljici, ker je je navajen. Te stvari v večini primerov 'skreiramo' pri otroku mi, starši.

Na kaj moramo naprej pomisliti, ko začnemo načrtovati potovanje z otrokom?

Naprej je pomemben cilj, in sicer v smislu, da se pozanimamo, da tam ni kakšnih bolezni (npr. malarija). Da se odločimo za kraje, ki so varni. Da se pozanimamo glede bolnišnic in da je čim manj čakanja med poleti oziroma prestopanj.

Katere turistične cilje bi priporočali in odsvetovali za letošnje poletje z mulci, če počitnice rezerviramo v zadnjem hipu?

Vsaka družina ima svoj okus. Me priporočamo grške otoke – morje in kulinarika so super, prijazni domačini in ugodne cene (denimo otoke Lefkada, Naxos, Paros, Kreta, Kos) –, Kanarske otoke, Hrvaška je sicer najlažja možnost, saj nam je najbližje.

Za začetniško potovanje družin za eksotiko pa priporočam Tajsko, Indonezijo in Mavricij. Italija je poleti zelo vroča, zato jo priporočam raje jeseni. Z otrokom pa zdaj ne bi šla na kakšna nevarna območja – na Bliž­nji vzhod in v severnoafriške države. Država Jemen mi je recimo zelo všeč, ampak v tem obdobju zaradi okoliščin tja z otrokom ne bi šla.

Kaj pa Slovenija? Kam na krajši poletni izlet?

Slovenija je čudovita! Priporočam Belopeška jezera, naravna kopališča (Bohinjsko jezero, Velenjsko jezero itd.), primerni so pohodni izleti, ki imajo na končni točki tudi igrala (recimo Kofce, Pristava na Dolenjskem), Bovec in Kolpa se mi zdita super destinaciji za poletje, kjer se lahko osvežite. Prav tako imajo Karavanke veliko lepih izletniških točk.

Besedilo: Ksenija Sedej. Članek je bil objavljen v reviji Jana.