Potujete? To je 5 pasti, ki potovanje močno podražijo

Potujete? To je 5 pasti, ki potovanje močno podražijo (foto: Shutterstock) Shutterstock
5. 3. 2018 Promocijsko sporočilo

Ne glede na to ali se med potovanjem strogo držite načrtovanega proračuna ali ne, nihče noče po nepotrebnem zapravljati težko zasluženega denarja, sploh če se je temu mogoče kakorkoli izogniti. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako se izogniti pastem, ki vaše potovanje lahko močno podražijo.

1. Pazite, kaj pijete

Na potovanjih ste ponavadi zelo aktivni, zato vas lahko med raziskovanjem mest pogosto zgrabi huda žeja. Eno pivo, predraga kava, nekaj plastenk vode po močno zasoljeni ceni in kaj kmalu boste spoznali, da denar kar polzi iz vaše denarnice.

To je 5 pasti, ki potovanje močno podražijo

Največji udarec za vaš žep so ponavadi alkoholne pijače, zato če pijačo naročate v lokalu, povprašajte po lokalnih pijačah, ki so ponavadi cenovno ugodnejše od uveljavljenih znamk ali pa pijačo nabavite v bližnji trgovini in jo pred odhodom na zabavo spijte v vaši sobi. Pa tudi ko greste na kavico, se raje držite espresa, saj bodo razni nenavadni dodatki dodše bolj obremenili vašo denarnico. 

2. Spominki

Spominki so obvezen del vsakega potovanja in kupovanje spominkov zna biti prav posebno doživetje, saj je lahko to tudi svojevrsten način druženja z domačini. Vseeno pa se lahko nepričakovano ujamete v past. Zelo hitro lahko tako zapravite veliko več denarja, kot ste si lahko sploh predstavljali.

To je 5 pasti, ki potovanje močno podražijo

Svetujemo vam, da že v naprej pripravite seznam stvari, ki jih nameravate kupiti in tako sami sebi preprečite, da bi kupovali preveč impulzivno.

3. Plačevanje s karticami in dvigovanje denarja na bankomatih

Preden se odpravite v tujino se je dobro pozanimati, koliko vas bo stalo vsako plačevanje s kartico in koliko dvigovanje denarja na bankomatih. Mnoge banke namreč zaračunavajo odstotek za vsako transakcijo in za vsak dvig denarja na bankomatu.

Dobro je tudi, da banko opozorite na potovanje v tujino, saj lahko v nasprotnem primeru blokira vaše kartice in to bi znalo biti zelo neprijetno presenečenje.

4. Nezgodno zavarovanje

Nesreče se pogosto zgodijo, ko to najmanj pričakujete. Želodčne težave ali zvin gležnja lahko vaše potovanje spremenita v pravo nočno moro. V takih primerih vam bo zelo prav prišlo, če boste imeli urejeno nezgodno zavarovanje za tujino. Stroški zdravniške oskrbe so namreč lahko zelo visoki in bodo prav gotovo pokvarili vaše potovalne načrte.

To je 5 pasti, ki potovanje močno podražijo

Dobro je imeti urejeno tudi zavarovanje za dražje predmete, kot je prenosni računalnik, fotoaparat,…V primeru, da vam nepridipravi kaj od tega ukradejo, zna tudi to neprijetno vplivati na končne stroške vašega potovanja.

5. Telefon

Če v tujini uporabljate telefon, vas majhna nepazljivost lahko privede do zelo visokega zneska na vašem naslednjem računu za telefon. To velja predvsem za države izven EU. Uporaba podatkovne povezave zna močno vplivati na visoko ceno vašega potovanja, zato aplikacije na vašem telefonu uporabljajte le tam, kjer imate možnost brezplačnega WiFi-ja ali pa se pri vašem operaterju pozanimajte, kako lahko oklestite stroške gostovanja v tujini.

Imamo pa dobro novico za Telemachove uporabnike. S 1.marcem 2018 bo v veljavo stopil nov cenik storitev v tujini, kar pomeni, da se bodo znižali stroški gostovanja na določenih destinacijah izven EU. Telemachovim uporabnikom bo v izbranih destinacijah na voljo bistveno cenejši prenos podatkov, veliko cenejši pa bodo tudi odhodni in dohodni klici ter SMS sporočila.

Te destinacije so: Srbija, Bosna in Hercegovina, Kanada, Kitajska, Šri lanka, Rusija, ZDA, Makedonija, Švica, Turčija, Japonska in še nekaj drugih.

Več o ponudbi na www.telemach.si. ali TUKAJ.