Praga

7. 10. 2010

Zlata Praga, staro mesto ob reki Vltavi, velja za eno najlepših in čarobnih mest Evrope. V vseh obdobjih, od zgodnjega srednjega veka do modernih časov, se je na Češkem oblikovala bogata arhitekturna dediščina, ki so ji vojne prizanesle.

Znamenitosti

Karlov most: Karl IV. je leta 1357 dal postaviti 520 metrov dolg most, svetovno znane kipe pa so postavili šele v 17. stoletju. Pomemben primerek: sveti Nepomuk, ki naj bi ga prav tu vrgli v Vltavo. Danes za živahnost mostu skrbijo karikaturisti, lutkarji in glasbeniki.

Praški grad Hradčany, največje gradišče na svetu, je že več kot tisoč let politično in kulturno središče češkega naroda. Vzemite si čas za obisk in se sprehodite po parkovnih površinah. Vredno obiska: kapela sv. Trojice in narodna galerija. (Pražský Hrad, zunanji del odprt vsak dan od 6. do 23. ure, notranjost pa od 9. do 16. ure. )

Namig: Vzemite si čas za kratek sprehod po ozkih uličicah z majcenimi barvitimi hišicami. Na številki 22 je med letoma 1916 in 1917 deloval Franz Kafka.

Cerkev Sv. Nikolaja: Mojstrovina praškega baroka naredi vtis predvsem z velikansko stropno poslikavo, fresko v kupoli in tudi ogromnimi kipi štirih cerkvenih očetov, ki so delo Ignaza ­Platzerja. (Malostranské námesti, odprto vsak dan od 9. do 16. 30. )

Plečnikova Praga

  • Projekt prenove gradu Hradčany je v času predsednika Masaryka izdelal prav slovenski arhitekt Jože Plečnik, ki je bil med leti 1920 in 1935 tudi t. i. uradni arhitekt.
  • Z odstranitvijo posameznih delov previsokega obzidja je meščanom pokazal najlepše vedute, novo vlogo pa je dobil tudi zanemarjeni angleški park. Plečnik je tako lepo približal naravo prebivalcem mesta.

Gostinstvo & Zabava

U Fleků: Najmanjša praška pivovarna, ki ima najlepšo pivnico. Starodavno in prijetno vzdušje. (Křemencova 11, odprto vsak dan od 9. do 23. ure. )

Narodno gledališče: V čudoviti stavbi v stilu nove renesanse si lahko ogledate opero, balet ali gledališko predstavo. Na programu so klasična dela pa tudi dela mladih čeških avtorjev. (Národni Divadlo, Národni 2, program in vstopnice: www. narodni-divadlo. cz)

USP Jazz Lounge: Obisk najbrž najboljšega džezovskega lokala v mestu je skoraj obvezen. Koncerti v živo se odvijajo skoraj vsak dan, v lokalu pa najdete tudi prodajalno zgoščenk z lokalno glasbeno sceno. Restavracija ponuja internacionalne jedi. (Michalská 9, www. jazzlounge. cz, odprto vsak dan od 20. do 2. ure. Vstopnina:približno 7 evrov. )

Brasserie M: Očarani boste nad francoskimi klasičnimi jedmi, kot so na primer čebulna juha, gosja pašteta ali pa coq au vin. Ambient je sproščen, cene sprejemljive. (Vladislavova 17, tel. : 0042/2 24 05 40 70, www. brasseriem. cz, odprto od 12. do 22. ure, ob nedeljah pa od 12. do 16. 30. )

Več informacij …

… na kraju samem – v turističnem uradu v stari mestni hiši – Staromestské námestí 1, odprto od ponedeljka do petka od 9. do 18. ure.

Ugodni poleti: www. germanwings.com, v Prago pa lahko s Czech Airlines poletite tudi z domačega letališča.

Nakupovanje

Pariška ulica (Pařížská): V nekdanji židovski četrti Josefov je danes najbolj elegantna praška nakupovalna ulica z modnimi butiki, starinarnicami, restavracijami in drugimi razkošnimi stvarmi.

Dobro je vedeti: Večina trgovin je odprtih od 9. do 20. ure, nekatere pa tudi ob nedeljah.

Moser: V središču mesta najdete prodajalno zahodne češke steklarske in keramične dinastije – najvišja umetnost pihanja stekla v dveh nadstropjih. (Na Přikopě 12)

Havlova tržnica: Ena izmed najstarejših praških tržnic, kjer med drugim prodajajo poceni zelenjavo. Najdete pa tudi lesene igrače, nakit in tudi čudovite marionete. (Havelský trh, Havelská, odprto vsak dan od 10. do 19. ure. )

Hard-De-Core: Josefina Bakošová in Petra Kr? kova se uvrščata v mladi val praških oblikovalcev. V njuni prodajalni boste pod imenom Handmade Originals našli modo, nakit, modne dodatke, steklo, keramiko, porcelan, pohištvo in igrače. (Senovážné námaesti 10, www. harddecore. cz)

Voden ogled židovske Prage

 

  • Josefstadt je nekdanja židovska praška četrt z dolgo in gan­ljivo zgodovino. Na vodenem ogledu boste spoznali ozadje in zgodbe znanih židovskih prebivalcev. Vsak dan, razen ­sobote, ob 10. 30.

Bivanje

Andel's Hotel Prag: Hotel sta zasnovala britanska arhitekta in oblikovalca Jestico & Whiles. 239 sob in suit je moderno opremljenih. (Stroupežnického 21, www. andelshotel.com. Nočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi na osebo stane od 75 evrov. )

Hotel 16: Majhen, okusno opremljen hotel v bližini botaničnega vrta. (Katerinská 16, www. hotel16. cz. Nočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi na osebo stane od 58 evrov. )

Iron Gate Hotel: Hotel s petimi zvezdicami leži v stranski uličici v starem delu mesta v stavbi iz 14. stoletja. Vseh 53 luksuznih suit in sob je individualno opremljenih s ­starinskim pohištvom. (Michalská 19, www. irongate. cz. Nočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi na osebo stane od 75 evrov. )

Apartmaji

Lepi apartmaji v starem mestnem jedru sprejmejo do 6 oseb. (Rezervacije: www. akrizo.com, Nočitev z zajtrkom v apartmaju na osebo stane od 18 evrov. )

Slovarček

Dober dan Dobrý den.

Hvala Dekuji.

Da/Ne Ano/Ne.

Oprostite Omluva

Na svidenje. Naschledanou.