Pravljični adventni Gradec s 14 božičnimi tržnicami

Pravljični adventni Gradec s 14 božičnimi tržnicami (foto: Profimedia) Profimedia
25. 12. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Adventni čas v Gradcu, cesarskem mestu in prestolnici avstrijske Štajerske, ki je biser renesanse, mesto znanosti, arhitekture … je nekaj posebnega.

Drugo največje avstrijsko mesto v predbožičnem času zablesti v praznični podobi s 14 romantičnimi božičnimi tržnicami z različnimi tematikami. Svetlikajoče se ulice, okrašene izložbe in sproščeno predbožično vzdušje prav kličejo k pravljičnemu sprehodu. Posebna točka adventa v Gradcu so vsekakor ledene jaslice, ki jih v Deželni hiši razstavljajo že od leta 1996. Gradec pa ni samo pražnje odet, temveč temu primerno tudi diši po zimskih in prazničnih dobrotah.

Na grajskem griču obiskovalce pričaka znameniti graški stolp z uro. Z griča je čudovit razgled na staro mestno jedro, ki je zaradi svoje arhitekture uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine.

Gradec pa se za časa adventa ne blešči samo navzven, živopisne in pravljično mamljive so tudi notranjosti trgovin, lokalov, javnih prostorov …

Stolp na grajskem griču je tudi simbol mesta, zato ne preseneča, da ga lahko v Gradcu najdete tudi v obliki okraska.

Majhen in zabavni vlak obiskovalce Gradca popelje skozi zgodovinsko mestno jedro in božične tržnice na toplem in v sede.

Praznično okrašeno mesto na vsakem koraku ponuja okraske.

Glede na to, da so božične tržnice vsebinsko različne, ena od tržnic ponuja izdelke iz Južne Amerike in Azije. Dobrodošli v živopisanost drugih kultur!

Na grajskem griču pa ni samo razgled tisti, ki očara, mamljiva je tudi kulinarična ponudba, recimo v Aioli upstairs, kjer je te praznične dni še posebej prijetno.

Staro mestno jedro, ki si ga lahko ogledate med vožnjo z 'velikim kolesom', deluje verjetno malo drugače kot z grajskega griča. Naj se vrti!

Noč ima svojo moč, tako praznična okrasitev mesta zablesti v polnem sijaju šele ponoči.

Besedilo: Suzana Golubov // Fotografije: Suzana Golubov, Profimedia