Prekmurje: Tam, kjer živijo topli ljudje z vizijo!

Prekmurje: Tam, kjer živijo topli ljudje z vizijo! (foto: Suzana Golubov) Suzana Golubov
22. 4. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Tokratno raziskovanje, potovanje po Prekmurju, se nas je najbolj dotaknilo zaradi ljudi, vseh tistih, ki stojijo za tistim, kar nas vleče na obisk v Prekmurje.

Njihove zgodbe morda nikoli ne bodo zapisane v svetovno zgodovino ali pa so ravno zato, ker so ti ljudje izhajali iz svojih prednikov in svojih razmišljanj ter sanj in vztrajnosti, prestopile njihove osebne meje, meje Prekmurja, Slovenije in Evrope.

Spomenik zmage

Spomenik zmage v Murski Soboti je bil zgrajen v čast zmagovalcev 2. svetovne vojne: sovjetskih vojakov in jugoslovanskih partizanov. Avtorja kipov dveh vojakov sta brata Zdenko in Boris Kalin. Spomenik je prestal tudi zlom komunizma, ohranil se je kot svojevrsten simbol Murske Sobote in njene zgodovine, obenem pa ohranja spomin na žrtve vojne.

Feri Lainšček - prevod za francoski trg

V Murski Soboti lahko naletite tudi na pisatelja in pesnika Ferija Lainščka, ki se je tokrat predajal užitkom spomladanskega sonca. Ravno te dni je izšel francoski prevod njegove knjige Namesto koga roža cveti pri veliki francoski založbi.

Znameniti Lovenjakovi dvori

Podjetje Lovenjakovi dvori v Polani, ki združuje hotelirstvo (hotel Štrk), gostilničarstvo in tudi prostor za avtodome ter žgajnarijo, je v rokah družine Pavlinjek, na čelu z očetom Štefanom, ki je obenem zelo uspešen podjetnik. Njegovo družinsko podjetje Roto, ki se ukvarja s kovinoplastiko, pa je bilo proglašeno za 10. najbolj uspešno družinsko podjetje na svetu, s tem, da gospoda Štefana lahko srečate tudi na katerih od vodenj po poteh traminca.

Moravske Toplice - direktor je odličen gostitelj

V Moravskih Toplicah nas je pred Sava Hotels& Resorts Moravske Toplice pričakal direktor hotelov Janez Pušnik, ki navdušuje s svojo dostopnostjo in vseprisotnostjo med gosti hotelov. To, kako se je nekoč zavzel za zaposlene na prejšnjem delovnem mestu ter za njih izbojeval plače in obenem povišal promet v hotelu, potrjuje, da je levjega srca, borec, ki se še kako zaveda pomena gostoljubja in je gostitelj v najbolj 'žmohtnem' pomenu te besede.

Dobrote iz Čokoladnice Passero

Zgodba o nastanku Podeželske čokoladnice Passero iz Tešanovec navdušuje z ljubezensko zgodbo Tomaža, ki je svoji izvoljeni Jasmini za božično darilo podaril ročno izdelane čokoladne pralineje, ki jih je sam naredil. Tako zdaj mladi par, zakonca Passero – Sotošek vodita čokoladnico Passero. Njihova zapoved je "misli čokoladno, okusi lokalno". 

Odlična ponudbe gostilne Tonček

Gostilno Tonček v Beltincih so prevzeli mladi in tako sin Tonček poskrbi, da ima moderna gostilna izjemno ponudbo klasične prekmurske kuhinje s precej avtorske primesi.

Orhideje iz Dobrovnika

Tropski vrt v Dobrovniku vabi na 350 m2 džungle z več kot 900 eksotičnih primerkov približno stotih rastlinskih vrst. Roman Ferenčak, soustanovitelj in direktor podjetja Ocean Orchids, je odrastel v Prekmurju. Njegova družina se je že več kot dve desetletji ukvarjala z gojenjem rastlin, on pa je ostal zvest želji, da pomaga razvijati regijo, v kateri je odrastel.

Med študijem je spoznal Tomaža Jevšnika, soustanovitelja in direktorja podjetja Ocean Orchids. Tomaž se je v orhideje zaljubil slučajno, ko jo je želel dati sestri za rojstni dan, a se ni mogel ločiti od nje. Med študijem je postal predsednik slovenskega društva ljubiteljev orhidej in razmišljati o gojenju orhidej v Prekmurju. Rodil se je v Velenju, študiral v Ljubljani, zdaj pa skrbi za proizvodnjo in rastline v Tropskem vrtu čudovitih Ocean Orchidsovih rastlinjakov v Prekmurju.

Okusne Kodilove šunke

S šunkami, predelavo mesa in mesnih izdelkov v šunkarni Kodila v Markišavcih se že tri generacije ukvarja družina Kodila. Njihovo vodilo je: ''Ko veš, kaj ješ!''

Janko Kodila, lastnik in direktor podjetja Kodila, mesnine pa se tudi zaveda, da so šele združeni podjetniki iz Prekmurja, se pravi s skupnimi močmi, močnejši in se zelo zavzema za povezovanje. S kakovostjo svojih mesnin pa je prodrl tudi v Avstrijo, kjer zelo težko sprejmejo tujce.

Jeruzalemske gorice: Zidanica Malek

Zidanica Malek je sredi vinorodnih teras v osrčju Jeruzalemskih goric. Več kot 350 let stara zgradba je nekoč služila kot kmetija za predelavo grozdja in vina. Ogledate si lahko staro zidanico, velikansko prešo, hišno kapelo, mali vinogradniški muzej in staro klet, v vinoteki pa lahko poskusite in kupite vina ter tudi druge lokalne izdelke in spominke.

Svežina tradicionalnih jedi pri Rajhu

Gostilna Rajh z bogato družinsko tradicijo štirih generacij je v Bakovcih. Leta 2005 je vodenje gostilne Rajh prevzela četrta generacija, Tanja in Damir. Ohranila sta tradicijo in jo posodobila tako, da sta jedi preoblikovala, jim dodala svežino, lahkotnost in mikavnost. Njuna otroka Valentina in Leon sta gostilniškim genom dodala še gostinsko izobrazbo v tujini.

Foto: Suzana Golubov

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri