Provansa bo očarala vse vaše čute

Kdor potuje z odprtimi očmi, bo našel mnogo enačic znane slikovite vasice Gordes. (foto: Revija Moje stanovanje) Revija Moje stanovanje
21. 7. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Zveza slikovitih mest in pokrajin s sredozemskim življenjskim slogom – tukaj se uresničujejo sanje o počitnicah na sončnem jugu

Kljub občasnim nesoglasjem, kje se dejanska Provansa sploh začne, je to za večino ljudi popolnoma preprosto: zapeljati se je treba na jugovzhod Francije, zapreti oči in globoko vdihniti!

Kjer se mešajo svež morski zrak, aromatičen vonj zelišč in tipična aroma sivke, se začne Provansa

Ta pokrajina nas očara z mondenimi obalnimi kraji na obali Côte d'Azur ter prvobitnimi mesteci in vasicami v goratem zaledju. Začudeni boste nad bogato raznovrstnostjo pokrajine, kot je okrasto skalovje pri Roussillonu, ki z neverjetno nebeško modro in zelenimi drevesi ustvarja mešanico, ki se je človek kar ne more do sitega nagledati.

Tako se je svoj čas godilo tudi znanim slikarjem, od Cézanna do Chagalla in van Gogha, ki so to veličastno igro barv neštetokrat prenesli na platno. Ne smemo pa pozabiti niti na nekdanje papeško mesto Avignon, Arles, Nîmes, Aix­en­Provence ali na sotesko Verdon ter 1.900 metrov visoko goro Mont Ventoux. S te imate ob lepem vremenu razgled nad četrtino Francije – 'fantastique'!

Dežela, ki se dotakne vseh čutov

In ker zdaj za božanski občutek v Franciji manjka še nekaj odločilnega, se podajte na eno izmed pisanih tržnic v regiji, kjer boste dobili navdih za naslednjo jed: sadje in zelenjava, pravkar ulovljene ribe, tapenada iz oliv, aromatični timijan, rožmarin, gomoljike, hrustljave štručke, mastni siri, fini mandljevi konfeti, kandirano sadje ...

Da ne pozabimo na lepo blago s tipičnimi provansalskimi vzorci razsutega cvetja ali motivi sivke, košare vseh barv in oblik, dišeča mila – bogata raznolikost, ki premami čute. Zagotovo boste med vsem tem našli tudi takšno ali drugačno darilce. Ampak najprej je na vrsti uživanje.

Poznavalci Provanse prisegajo na Chambres d'hôtes, sobe na večjih posestvih, kjer vam bo prisrčna družina vsak dan postregla s specialitetami regije. Ob tem je seveda treba z dobro kapljico iz bližnjih vinogradov obilno nazdravljati - Santé! Belle vue v Arlesu, vratih v pokrajino Camargue in mesto umetnosti.