Riga - prestolnica božičnega drevesca

28. 1. 2011
Deli

Latvijsko glavno mesto je leta 2010 slavilo prav poseben jubilej: pred 500 leti so v starem delu Rige postavili prvo okrašeno jelko. To je bilo rojstvo božičnega drevesa!

Vredno ogleda

Mestni trg slikovitega starega mestnega jedra navduši s črno osrednjo stavbo, kjer so se včasih srečevali cehovski latvijski trgovci. Največja cerkev na Baltiku je katedrala iz 13. stoletja, orgelski koncerti v njej pa so neponovljivi. Izpred cerkve sv. Petra iz starih opečnih zidakov se ponuja sanjski razgled do Baltika. V četrti okrog Alberta Iela pa lahko občudujete več kot 800 stavb iz obdobja secesije.

Zabava

Vincents velja za najboljšo restavracijo na Baltiku. Kuharski mojster Martins Ritins pričara poslastice – od kokoši v omaki iz jurčkov pa vse do ročno izdelanih čokoladnih pralinejev (www.vincents.lv). Več o dogodkih na www.liveriga.com.

Nakupovanje

Secesijske spominke najdete v Art Nouveau Riga (www.artnouveauriga.lv), moderne dodatke in zanimive keramične izdelke pa v Riiji. Latvijska oblikovalka Natalija Jansone navduši z barvitimi plašči (www.natalijajansone.lv).

Bivanje

Old City je v starem delu mesta – za prenočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi boste odšteli 35 evrov na osebo. (www.oldcityhotel.lv). Hotel Elizabete je moderen in je v secesijski četrti – prenočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi vas bo stala od 45 evrov na osebo. (www.elizabetehotel.lv).

Informacije

www.rigatourism.lv, www.airbaltic.de

Latvija na kratko ...

Latvija leži ob obali Baltskega morja, je ravninska država s širokimi gozdovi in bogato divjo naravo. Je ena od treh baltskih držav, ki se je od Sovjetske zveze osamosvojila leta 1991. V državi živi 59 odstotkov etničnih Latvijcev, 29 odstotkov pa je Rusov. Več kot tretjina vsega prebivalstva živi v širši okolici prestolnice Rige.

Riga, glavno mesto Latvije od leta 1201, je največje mesto vseh treh baltskih držav, kjer živi 730 tisoč ljudi. Prebivalci Rige so najbolj ponosni na svoj kip svobode, ki je s 43 metri eden izmed najvišjih v Evropi. V enodomnem latvijskem parlamentu (Saeima) sedi 100 poslancev, ki so izvoljeni na neposrednih volitvah za obdobje štirih let. Parlament je tisti, ki imenuje predsednika republike.

Glavne panoge latvijskega gospodarstva so dobrine, tekstilna in strojna industrija ter gradbeništvo in papirna industrija. Pomemben sektor je tudi turizem, saj naravne lepote države privlačijo turiste z vsega sveta. Vir. europa.eu.

Latvijska kuhinja

Na latvijsko kuhinjo so vplivale kuhinje sosednjih držav, zlasti nemška, švedska in ruska. Njihova prehrana je večinoma močna in težka. Na latvijskem krožniku prevladujejo poljedelski pridelki in meso, zaradi vzhodne obale Baltika pa tudi ribje jedi.

Latvijci uporabljajo veliko pšenice, ječmena, krompirja, čebule, zelja in jajc, zelo malo uporabljajo začimbe. Glavno vlogo v prehrani ima kruh. Največji specialiteti latvijske kuhinje sta pita iz slanine (speķa pīrādziņi) in osvežujoča mrzla juha iz kisle smetane.

Najbolj tradicionalen napitek, ki se tudi danes uporablja, je mlečni napitek  rūgušpiens. Pijejo tudi kefir in kvas.

Žepki (rolice) s slanino – SPEĶA PĪRĀDZIŅI

Sestavine:
Kvasovo testo: • pol litra mleka • 1 kg bele moke • 50 g kvasa • 100 g masla • 25 g sladkorja • sol • slanina • čebula • črni poper • jajce za premaz

Priprava:
Naredite kvašeno testo in ga dajte na toplo, da vzhaja. Slanino narežite na majhne koščke in jih zmešajte s poprom, soljo in narezano čebulo. Ko testo vzhaja, ga na pomokani površini oblikujte v valj in narežite na enake kose. Kose nato oblikujte v majhne kroglice. Kroglice sploščite, položite v sredino nadev iz slanine, zložite testo skupaj in zadelajte robove. Namestite pekač, vanj enakomerno položite rolice ali žepke, pustite jih še 10 minut, da testo še malo naraste, nato jih premažite s stepenim jajcem in dajte v pečico, segreto na 180–200 stopinj, za 10–15 minut.

Iz Lise

Na latvijsko kuhinjo so vplivale kuhinje sosednjih držav, zlasti nemška, švedska in ruska. Njihova prehrana je večinoma močna in težka. Na latvijskem krožniku prevladujejo poljedelski pridelki in meso, zaradi vzhodne obale Baltika pa tudi ribje jedi. Latvijci uporabljajo veliko pšenice, ječmena, krompirja, čebule, zelja in jajc, zelo malo uporabljajo začimbe. Glavno vlogo v prehrani ima kruh. Največji specialiteti latvijske kuhinje sta pita iz slanine (speķa pīrādziņi) in osvežujoča mrzla juha iz kisle smetane. Najbolj tradicionalen napitek, ki se tudi danes uporablja, je mlečni napitek  rūgušpiens. Pijejo tudi kefir in kvas.

Žepki (rolice) s slanino – SPEĶA PĪRĀDZIŅI
Sestavine:
Kvasovo testo: • pol litra mleka
• 1 kg bele moke • 50 g kvasa
• 100 g masla • 25 g sladkorja • sol • slanina • čebula • črni poper
• jajce za premaz

Priprava:
Naredite kvašeno testo in ga dajte na toplo, da vzhaja. Slanino narežite na majhne koščke in jih zmešajte s poprom, soljo in narezano čebulo. Ko testo vzhaja, ga na pomokani površini oblikujte v valj in narežite na enake kose. Kose nato oblikujte v majhne kroglice. Kroglice sploščite, položite v sredino nadev iz slanine, zložite testo skupaj in zadelajte robove. Namestite pekač, vanj enakomerno položite rolice ali žepke, pustite jih še 10 minut, da testo še malo naraste, nato jih premažite s stepenim jajcem in dajte v pečico, segreto na 180–200 stopinj, za 10–15 minut.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord