Rimini - dežela neskončnih peščenih plaž

Rimini - dežela neskončnih peščenih plaž (foto: Profimedia) Profimedia
22. 7. 2017 Vir: Jana

Rimini ali dežela neskončnih peščenih plaž leži ob Jadranskem morju, v provinci Emilija - Romanja. Poleti turisti kar derejo na dolgo plažo, ki se vali ob morju.

Rimini je z malo več kot 140 tisoč prebivalci 28. največje mesto v Italiji, njegovi glavni dejavnosti pa sta ribištvo in turizem.

V Riminiju se združujeta zgodovina in moderno življenje. Ko ga obiščete, nikakor ne pozabite zaviti v kakšno izmed trgovin z lokalnim pivom, ob katerem se boste spominjali lepih doživetij v naši sosednji državi.

Rimini ima še danes kar nekaj zelo ohranjenih antičnih spomenikov, ki si jih mora ogledati vsak pustolovec.

Rimini, Italija

Zgodovina

Rimljani so kolonijo Ariminum ustanovili v 3. stoletju pred našim štetjem. Mesto je imelo odličen strateški položaj ob morju ter je povezovalo severni in južni del polotoka. V svojem času mu je vladal celo Julij Cezar.

V srednjem veku so mestu vladali Goti, Bizantinci in Lombardi, v 13. stoletju pa je na oblast prišla družina Malatesta za kar 300 let. Najbolj znani lord in vojskovodja je bil Sigismondo Pandolfo Malatesta (1417–1468), ki je že pri 15 letih prevzel nadzor ter bil vse življenje v sporu s cerkvijo in papežem Pijem II. Rimini je pozneje padel pod papeško jurisdikcijo, dokler ga niso priključili Kraljestvu Italije.

Avgustov slavolok

Avgustov slavolok je najstarejši še ohranjen rimski slavolok na svetu (27 pr. n. št.). Označuje vhod v stari del mesta, včasih pa je skozi njega tekla glavna ulica za popotnike, ki so potovali iz Rima v Milano.

Arch of Augustus, Rimini, Italija

Zgodovinarji pravijo, da je vhod preširok, da bi imel slavolok lahko obrambno funkcijo, ampak je bil le za okras.

Na vrhu slavoloka je stal ogromen bronast kip cesarja Avgusta na kvadrigi (kočiji), ki pa se ni ohranil. V 10. stoletju so spremenili tudi zgornji del in ga začeli uporabljati za obrambo. Med fašistično nadvlado je Rimini izgubil svoje obzidje, slavolok pa še vedno opominja na mirnejše čase.

Tiberijev most

Na nasprotni strani mesta stoji most (dolg 70 metrov), pod katerim naj ne bi bilo reke, saj so jo zaradi poplavljanja preusmerili. Danes je to le še ostanek rečnega rokava, ki namaka okoliški park s površinami za sprehajalce in kolesarje.

Tiberius bridge/Bridge of Augustus, Rimini, Italia

Most je začel graditi cesar Avgust, dokončali pa so ga pod vladavino Tiberija (21 n. št.), zato je dobil po njem ime. Še vedno je identičen tistemu iz rimskih časov, čeprav po njem že vsa leta normalno poteka promet. To je danes malo nadležno, saj se morate ves čas umikati trobečim avtomobilom in paziti tudi na veliko množico ne najbolj discipliniranih kolesarjev.

Trga Tre Martiri in Cavour

Rimini ima dva glavna trga:

  • Tre Martiri in
  • Cavour.

Večji trg Tre Martiri, poimenovan v čast treh partizanov, je bil srce mesta že od ustanovitve, saj je na njem stal rimski forum. Še vedno se vidi, da je posvečen Juliju Cezarju, saj se na eni strani dviga njegov bronasti kip, na drugi pa stoji marmornat kamen. Po legendi naj bi cesar prav na tem mestu zbral svoje vojake po prečkanju reke Rubikon in izrekel besede: »Alea iacta est.« (Kocka je padla.)

Na trgu Cavour so mestna hiša, gledališče in stara ribja tržnica. Na sredini trga stoji spomenik papežu Pavlu V. (1613), zraven je rimska fontana Pigna s kiparskim storžem iz 19. stoletja.

Center za obiskovalce

Med ulicami najdete center za obiskovalce aRimini Caput Viarum (Corso d'Augusto 235), v katerem z videi in maketami razložijo zgodovino mesta v času Rimljanov, povedo veliko o Juliju Cezarju, kako so živeli v Riminiju, kako je bilo mesto povezano z morjem … Ogled vam bo vzel le nekaj minut, iz centra pa boste odšli z novim znanjem.

Za ogled znamenitosti – med katere spadata tudi grad Sismondo in Malatestianov tempelj – ne potrebujete vodnika, ker je ob vsakem spomeniku tabla, ki ga opisuje. S tabel z imeni ulic se lahko veliko naučite o znamenitih Italijanih; v Riminiju se je rodil filmski režiser Federico Fellini (1920–1993).

Preverite še:

Malatestianov tempelj, Rimini, Italija