Salzburg - mesto z izredno bogato kulturno zgodovino

Salzburg - mesto z izredno bogato kulturno zgodovino (foto: arhiv) arhiv
6. 7. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Mesto Salzburg je nekdanja prestolnica neodvisne knezoškofovske države in danes glavno mesto avstrijske zvezne dežele Salzburg, kjer so razen kulturnih znamenitosti tudi živele in ustvarjale ugledne osebnosti, ki so zaznamovale mesto: skladatelja Wolfgang Amadeus Mozart in Michael Haydn, pisatelja Stefan Zweig in Peter Handke, dirigenta Arturo Toscanini in Herbert von Karajan, pevka Maria von Trapp, ki je tudi glavna junakinja filma Moje pesmi, moje sanje, ki se je snemal v Salzburgu.

Letošnja bogata ponudba zaobjema skoraj 4.000 kulturnih dogodkov, vključno z mednarodno uveljavljenim salzburškim festivalom, Mozartovim tednom in adventnimi petji.

Letos so obeležili 50-letnico hollywoodskega muzikala Moje pesmi, moje sanje (The Sound of Music), pravzaprav pa že od leta 1970 Salzburg privablja goste iz vsega sveta, ki jih je muzikal navdušil in želijo videti lokacije, kjer se je snemal hollywoodski film z glavnima igralcema Julie Andrews in Christopherjem Plummerjem.

Zanimivo je, da je vsak tretji Japonec videl film Moje pesmi, moje sanje, nagrajen s petimi oskarji, ki je za tri četrtine turistov iz ZDA tudi glavni motiv za obisk Salzburga. Ni redkost, da na različnih lokacijah, kjer se je film snemal, srečate oboževalce z različnih koncev sveta, oblečene v podobne obleke, kot so jih v filmu nosili Marija in otroci.

Ogled se začne na trgu Mirabellplatz, s poudarki na palačah Leopoldskron in Hellbrunn in jezeru Mondsee. Možen pa je tudi voden ogled s kolesom in peš.

V Salzburgu pa je tudi nemalo glasbenih predstav, ki vsebino črpajo iz bogate glasbene dediščine mesta, kakor tudi iz muzikala Moje pesmi, moje sanje. Tako si je recimo možno ogledati šov Sound of Salzburg, ki poteka ob večerji s svečami v restavraciji Sternbräu, kjer lahko obiskovalci od maja naprej vsak večer praznujejo 50-letnico filma The Sound of Music. Film pa ima tudi svojo uspešno marionetno inačico.

Resnična zgodba družine von Trapp

Družinsko kroniko Hvalnica družine Trapp je napisala Marija von Trapp. Sreča in uspeh družine, ki je prebegla v ZDA, je dobila svojo filmsko ameriško verzijo, ki se v veliki meri ni držala Marijinih zapisov. Nekdanja redovniška pripravnica, ki je v družino von Trapp prišla kot učiteljica enega od sedmih otrok, se je menda bolj kot v Georga zaljubila v otroke.

Teh je bilo sedem, po njuni poroki pa deset. Družina v resnici ni skrivaj prebegnila čez Alpe iz zasedene Avstrije, temveč so ljudem povedali, da odhajajo na turnejo v Ameriko. Ničesar niso skrivali, saj so odšli z vlakom, in to v Italijo. Ko je baron von Trapp leta 1948 umrl, je Marija z otroki nadaljevala letoviške 'glasbene tedne'.

Leta 1956 so Marijo v ZDA izvolili za 'mater leta', njeni prvi knjigi pa so sledile še druge, ki predstavijo njihovo nadaljnjo pevsko kariero. O družini Trapp so posneli dva filma, avstrijski Družina Trapp, ki se bolj drži Marijine knjige, medtem ko je ameriški muzikal Moje pesmi, moje sanje (The Sound of Music) posnet mnogo bolj 'filmično' in z manj posluha za dejstva.

Več o turistični ponudbi mesta Salzburg www.salzburg.info