FOTO: Sanjski Apulija in Kalabrija

Apulija (foto: Shutterstock) Shutterstock
5. 8. 2017 Vir: Jana

Pripravite kovčke, podajamo se na jug Italije! V pregrešno lepi pokrajini Apulijo in Kalabrijo, za mnoge celo najlepši na svetu.

Zaprite oči. V misli prikličite bele peščene plaže, kristalno čisto morje, kamnite vasi in gradove na klifih, neskončne oljčne nasade, vinograde in žitna polja. Ste? Dodajte bivališča nenavadnih oblik, jame, izjemno baročno arhitekturo in okus italijanskih kulinaričnih pregreh. Mmm ... Da, zdaj ste tam, na samem jugu Italije. In pred vami so eni izmed najlepših prizorov na Zemlji.

Čarobna Apulija

Med ostrogo in peto italijanskega škornja se razprostira čarobna Apulija. Največja znamenitost je kraj Alberobello, kjer so nenavadna kamnita bivališča s stožčasto streho in pod Unescovo zaščito, imenovana trullo. V njih lahko celo prespite.

Alberobello, Puglia, Italy

Svetovna kulturna dediščina je tudi osmerokotni grad Castel del Monte iz 13. stoletja, ki kraljuje na osamljeni vzpetini ob mestu Andria.

Castel del Monte, Puglia, Italy

V zgodovinskem mestu Lecce, znanem tudi kot južne Firence, se načudite umetelni baročni arhitekturi, in tam obiščite baziliko Santa Croce z izjemnimi baročnimi letvami.

V bližini so idilični obmorski kraj Otranto, ki jemlje dih z morjem tropskega videza in mozaikom 'drevo življenja' v normanski katedrali.

Otranto, Puglia, Italy

Le streljaj čez mejo Apulije si v nenavadnem mestu Matera v pokrajini Basilicata oglejte jamska bivališča Sassi, v katerih še vedno prebiva okrog 700 ljudi.

Dobrodošli v kulinaričnih nebesih

Na promenadi apulijske prestolnice Bari okusite izvrsten italijanski sladoled, na ulicah poiščite fokačo s paradižnikom in olivami ter tradicionalne apulijske testenine v obliki ušesa orrichete z raznovrstnimi prilogami.

Fokačo s paradižnikom in olivami

V mestu Andria okusite buratte, božanski tradicionalni sir iz mocarele in smetane, izvira namreč ravno od tam. Iz Apulije nikar ne odidite, ne da bi poskusili še slane ali sladke obročke taralli, opečene kruhke z nadevom friselle in mesno specialiteto gnumiridd. Ker gre za bogat vinorodni okoliš, si privoščite tudi požirek njihovega avtohtonega rdečega vina negroamaro.

Doživetja za v zbirko

Slabo uro vožnjo iz Barija se odpravite na podzemni potep v sistem kraških jam Castellana, strah pred višino preizkusite ob pogledu skozi 60-metrski vertikalni tunel La Grave.

Jama Castellana, Puglia, Italy

V začetku julija se v mestu Scorano odvija festival luči. Od 8. do 26. avgusta festival ljudske glasbe La Notte della Taranta v Salentu, 12. in 13. avgusta pa zgodovinska parada Friderika II. Ulice mesta Orio takrat zavzame več kot 800 plemičev, vitezov in šaljivcev, obetajo se tudi srednjeveške tekme in boji.

Odpočijte se v neokrnjeni naravi skupine otokov Tremiti v nacionalnem parku Gargano in se odpravite po izjemen razgled na 47-metrski svetilnik, stoječ 102 metra nad morsko gladino in zgrajen leta 1864 ob svetišču Santa Maria di Leuca.

Rajska Kalabrija

Ste si vedno želeli obiskati Karibe? Evropski Karibi, kot pogosto imenujejo Kalabrijo, vas pričakujejo na konici italijanskega škornja. Kristalno čisto morje, nedotaknjene plaže, starodavni grški templji in šarmantni rustikalni kraji so zagotovo jagodni izbor Italije.

Kalabrija, Italija

Najlepše letovišče na kalabrijski obali Tropea, ugnezdeno na skalni pečini, vas bo navdušilo s prelepimi plažami, zgodovinskim centrom in s cerkvijo Santa Maria dell'Isola, drzno postavljeni na skali ob morju.

Santa Maria dell'isola, Kalabrija

Ob lepem vremenu boste videli vse do eolskih otokov in še aktivni vulkan Stromboli.

Kalabrija je znana tudi po rdeči čebuli, ki je dobila ime ravno po mestu Tropea. Maja in junija jo kupite povsem sveže obrano. Poskusite tudi tamkajšnjo specialiteto, rdečo čebulo, pečeno v soli.

Oglejte si še legendarno ožino Scilia, ki sta jo v legendi iz časa Odiseja varovali pošasti Sciliain Karibda. V tem očarljivem ribiškem kraju se povzpnite na trdnjavo Ruffo in si spočijte oči na barvitih hiškah ob morju.

Edino večje kalabrijsko mesto Reggio di Calabria navduši s pogumno postavljenimi kamnitimi hišami nad prepadnimi klifi in nagradi z neskončno peščeno plažo.

Zaljubljeni? Tudi mi.