Sankt Peterburg - doživite čar belih noči

Sankt Peterburg (foto: Profimedia) Profimedia
24. 3. 2018 Vir: Jana

Mesto ob Nevi je najlepše v zgodnjem poletju, v belih nočeh, ko se nikoli popolnoma ne stemni in je v nežnem severnem polmraku vse kakor začarano.

O Sankt Peterburgu

Sankt Peterburg, med prebivalci ljubkovalno imenovan tudi Piter, je s 4,7 milijona prebivalci drugo največje mesto v Rusiji. Leži na strateško izjemno pomembnem mestu, kjer se reka Neva deltasto izliva v Finski zaliv in dejansko simbolizira rusko okno v Evropo.

Mesto je bilo ustanovljeno 27. maja 1703 na ukaz carja Petra I. Velikega, ki je mestu z najemom tujih – predvsem italijanskih – arhitektov dal evropsko noto. Je eno najpomembnejših ruskih pristanišč, zato je z gospodarskega stališča od nekdaj izjemno pomembno mesto. Od 1914 do 1924 se je imenovalo Petrograd, od 1924 do 1991 pa Leningrad.

Slavni literati

Starejšega moškega, ki je jokal na pogrebu Aleksandra Sergejeviča Puškina, so vprašali, ali je pesnikov bližnji sorodnik. Odgovoril je: »Ne, a sem Rus.« Še zdaj imajo Peterburžani zavzet, skoraj oseben odnos do svojih pesnikov in pisateljev.

Pred številnimi Puškinovimi spomeniki je skoraj vedno šopek svežih rož, prav tako na grobovih Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega in Ivana Sergejeviča Turgenjeva ter lirika Aleksandra Aleksandroviča Bloka. V podzemni železnici je pogosto videti mlade Ruse in Rusinje, ki berejo knjige Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, Andreja Belega ali Anne Andrejevne Amatove.

Poletne rezidence

Petrodvorec velja za najlepšo poletno rezidenco blizu Sankt Peterburga. Tja se je najbolje – po zgledu carjev – odpeljati z ladjo. V poletnih mesecih vozijo od Ermitaža vsakih 15 do 30 minut ladje s podvodnimi krilci. Vožnja traja okoli 20 minut.

Druge carske rezidence – vse so 25 do 50 km zahodno oz. južno od Sankt Peterburga – boste najprijetneje obiskali z organiziranim izletom. Z vlakom se z Baltskega kolodvora lahko pripeljete do Oranienbauma, Petrodvorca in Gačine (sem pripelje tudi vlak z varšavskega kolodvora), z vitebskega kolodvora pa v Pavlovsk in Carsko selo. Podnevi lahko obiščete vse parke.

Zimski dvorec

Peterburški Ermitaž spada med najpomembnejše muzeje na svetu. Zbirko, ki je razstavljena v Zimskem dvorcu in sosednjih palačah, si vsako leto ogledajo trije milijoni obiskovalcev.

V 353 sobanah je na ogled le delček vse zbirke. Skoraj 90 odstotkov muzejskih zakladov leži v skladiščih. Če bi si hoteli vse zaklade vsaj bežno ogledati, bi potrebovali enajst let.

Nekaj odličnih umetnin je kupil že Peter Veliki, Katarina II. Velika pa jih je začela načrtno zbirati. Za ustanovno leto Ermitaža se šteje leto 1764. Tega leta je pri berlinskem trgovcu kupila 225 slik. Kmalu si je pridobila še druge pomembne zbirke.

Vodenje po Ermitažu

Ko prvič obiščete Ermitaž, se raje pridružite vodenemu ogledu. Če tega ni že v potovalnem načrtu, se lahko vključi prek recepcij velikih hotelov ali zasebnih agencij. Med triurnim vodenim ogledom najprej pokažejo reprezentativne prostore.

Obiskovalec pride po Jordanskem ali Poslaniškem stopnišču v prvo nadstropje Zimskega dvorca. Pokažejo vam še nekaj izbranih galerijskih dvoran s slikami. Zaradi restavriranja je nekaj oddelkov občasno zaprtih. Z nakupom dodatne vstopnice si pridobite dovoljenje za fotografiranje. Veliko prostorov je tako dobro osvetljenih, da ne boste potrebovali bliskavice.

Nevski prospekt

Nevski prospekt je najuglednejša peterburška cesta, široka in speljana skoraj naravnost, sega 4,5 kilometra daleč od Admiralitete ob Nevi do samostana Aleksandra Nevskega na vzhodu.

Cesto, začrtano že v času Petra Velikega, so sprva imenovali Velika perspektiva, od leta 1783 pa se imenuje Nevski prospekt. Stalin je hotel iz nje narediti Ulico 25. oktobra, vendar se ime pri Peterburžanih ni prijelo. Preveč spominov jih je vezalo na staro ime, slavljeno v delih leposlovcev in popotnikov.

Nevski prospekt lahko spoznavate le peš. Najzanimivejši je del med Admiraliteto in reko Fontanko, ki je bila dolgo mestna meja.