10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Šarmantni Koper in čudovita Pretorska palača

Šarmantni Koper in čudovita Pretorska palača (foto: T. L.) T. L.
5. 8. 2012

Rimljani so ga poimenovali Capris, v času papeža Gregorja I. je bil Insula Capraria (Kozji otok), za Bizantince Justinopolis, za oglejske patriarhe Caput Histriae. Šele Benečani so mu nadeli italijansko inačico današnjega imena Koper – Capo d'Istria.

Ob romantičnem Piranu, turističnem Portorožu in simpatični Izoli je Koper, šesto največje slovensko mesto, kar malo spregledan.

A Koper je v resnici zanimivo, dvojezično mesto, z bogato zgodovino, čudovito arhitekturo, pristaniščem in mestno plažo, ki mu poseben šarm dajo še živahni in prijazni meščani, ki tako radi posedajo in klepetajo ob kavici.

Mesto je obogatil tudi navtični turizem, zlasti pristajanje velikih križark, ki s turisti napolnijo mestno jedro, trgovinice in kavarne.

Titov trg

Redkokje v Sloveniji boste srečali toliko amaterskih turističnih fotografov kot pred Pretorsko palačo na arhitekturnem beneškem biseru – Titovem trgu.

Ponavljamo zgodovino

Najdlje je Kopru vladala Beneška republika (1279–1797), ko je mesto doživelo močan gospodarski (trgovina, sol) in kulturni razcvet (slikarstvo, glasba).

Še danes lahko občudujemo ostanke beneškega obdobja v mestni arhitekturi, ki je kljub velikim novodobnim posegom ohranila svoj srednjeveški videz, zato je Koper vključen v združenje evropskih srednjeveških mest.

Takrat je bil Koper otok, obdan z obzidjem, s kopnim povezan z lesenim mostom (proti Škocjanu), varovala ga je mogočna trdnjava Levji grad, okrog Kopra pa so se raztezale obširne soline.

Koper

Svojo vodilno vlogo začne Koper izgubljati v 18. stoletju, ko je Trst proglašen za svobodno pristanišče, in jo dokončno izgubi s propadom Beneške republike.

Iz Lise, foto: T. L.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri