Se z ljubljenčkom odpravljate na dopust?

Se z ljubljenčkom odpravljate na dopust? (foto: profimedia) profimedia
26. 6. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Kmalu se bodo začeli vrstiti dopusti in kot lastnik mačke ali psa se boste tudi vi znašli pred odločitvijo: Ali žival vzeti na dopust ali jo raje pustiti v začasni oskrbi doma? Mi vas opozarjamo, na kaj vse morate pomisliti pred odhodom na dopust!

Če je žival vajena živeti samo v domačem okolju in se vam zdi, da bi doživela stres zaradi nenadne spremembe okolja – to se dogaja predvsem mačkam, ki so navezane na svoj teritorij –, ji med vašo odsotnostjo raje priskrbite varstvo sorodnikov ali prijateljev, ki se dobro razumejo z živaljo. Če vaš ljubljenček ni vajen biti v bližini drugih živali ali je do njih celo napadalen, žival predajte v oskrbo strokovnjakom, ki dnevno prihajajo na dom ali žival sprejmejo v pasji oz. mačji hotel.

Na kaj moramo biti pozorni pred odhodom?

Če načrtujete dopustniške avanture, med katerimi bi se težko posvetili skrbi za žival, se na pot raje odpravite sami, če pa se že odločite žival vzeti s seboj, le preverite na vseh dopustniških postojankah – ali so naklonjeni prisotnosti živali in kakšni so pogoji bivanja zanje.

Da se boste izognili slabi volji in zapletom, preverite tudi, kakšni pogoji za živali veljajo ob uporabi javnih prevoznih sredstev in javnih površin, kot so nacionalni parki, plaže, področja, na katerih stojijo kulturne znamenitosti ipd.

Katere preiskave mora opraviti žival pri veterinarju pred odhodom?

Zavedajte se, da gre na pot v tujino lahko le popolnoma zdrava žival, ki nima glist ali drugih notranjih zajedavcev in ki je zaščitena tudi pred zunanjimi zajedavci (klopi, bolhami, komarji). Žival mora imeti tudi potrdilo o cepljenju proti steklini – za vsak primer pred odhodom preverite, ali je treba opraviti serološko preiskavo oz. odvzem krvi za merjenje količine protiteles proti steklini.

Če je žival cepljena prvič, mora preteči 21 dni, da se razvije dovolj protiteles, zato dovolj zgodaj načrtujte obisk pri veterinarju! Potrdilo o cepljenju proti steklini mora biti vpisano v evropski potni list za hišne živali, v katerem mora biti navedena tudi številka mikročipa, brez katerega pes ali mačka ne sme v tujino.

Ko boste obiskali veterinarja, se posvetujte tudi o tem, ali žival za na pot potrebuje pomirjevala ali pa tablete proti slabosti. Z veterinarjem se lahko posvetujete tudi o vsebini paketa prve pomoči za svojo žival – morda bo potrebovala antibiotično mazilo, kapljice za oči, rehidracijsko sredstvo, sredstvo proti diareji, ne pozabite tudi na zaščitna sredstva proti bolham, klopom in pikom komarjev, ki vam lahko rešijo dopust.

Pripravljeni za na pot!

Da bo živali na poti udobno, poskrbite, da bo med prevozom bivala v dovolj veliki kletki ali za zaščitno mrežo oziroma imela oprsnico in povodec, če je treba tudi nagobčnik – pomembno je namreč, da med prevozom žival ne bo ogrožala voznika ali potnikov. Na poti poskrbite za dovolj postankov in svežo vodo v potovalnih posodah.

Da se na dopustu ne boste ukvarjali s prehrano, pa je priporočljivo vzeti s seboj briketirano hrano, na katero naj se žival navaja že pred odhodom na dopust. Ko boste prispeli na cilj, se najprej pozanimajte, kje je najbližji veterinar, nato pa brezskrbno uživajte proste dni v družbi ljubljenčka.

Spletna stran www.zazivali.si ozavešča lastnike psov, mačk, glodavcev, ptic, rib in drugih malih živali o pomembnih temah za kakovostno in zadovoljno življenje hišnih ljubljenčkov. Na prvo mesto postavljajo kakovost prehrane in gibanja, poudarjajo pomen raznolike opreme in pripomočkov ter nudijo nasvete o zdravju, negi, vzgoji, zabavi ... Njihove dnevne nasvete lahko spremljate na Facebookovi strani ZaZivali.si ali pa jim pišete na info@zazivali.si.