Skriti biseri - Fuerteventura

Skriti biseri - Fuerteventura (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
10. 10. 2016 Vir: Jana

Najstarejši in najbolj pristen otok Kanarskih otokov vas bo očaral z rajskimi peščenimi plažami, mistično vulkansko pokrajino in večno pomladjo.

Podnebje večne pomladi

Fuerteventura v prevodu pomeni 'močan veter'. In tako tudi je. Otok, na katerem zna biti zelo vetrovno, prinaša vse leto božajoče sonce in pomlad, zato je priljubljena zimska destinacija za pobeg od mraza in megle. Temperatura januarja ne pade pod 18 stopinj Celzija, poleti se dvigne do prijetnih 25 stopinj. Takrat ima ocean 22 stopinj in je najprijetnejši za kopanje. Občudovali boste lahko eksotične rastline in se podali po puščavskih sipinah. Radi se boste vračali tja.

Vulkanska pokrajina

Najemite avtomobil vsaj za en dan in se podajte po celotnem otoku. Tega doživetja ne boste nikoli pozabili. Poleg rajskih plaž vas bodo nedvomno očarali vulkani, ki vas spremljajo na vsakem koraku. Nanje se lahko povzpnete in pokukate v njihovo notranjost. Brez skrbi, zadnji je izbruhnil pred 4000 leti. Najlepši so v večerni svetlobi, ko se dvigajo nad rdečkasto puščavsko pokrajino. Na otoku so ene najstarejših kamnin na Zemlji. Te so omogočile raziskovalcem odkrivanje podnebnih sprememb skozi milijone let. Fuerteventura je od leta 2006 Unescov biosferni rezervat.

Najlepše plaže

Fuerteventura ima toliko čudovitih peščenih plaž, da jih je težko vse našteti. Vsekakor obiščite plaže okrog živahnega severnega mesta Corralejo, kjer se boste lahko povzpeli na grebene čudovitih peščenih sipin. Ob jugovzhodni strani otoka vam bodo vzeli dih kilometri belih peščenih plaž s turkiznim morjem. Kot na rajskih razglednicah! Do neokrnjenih plaž na polotoku Jandia lahko dostopate, toda le s terenskim vozilom. Na zahodni strani otoka obiščite črno peščeno plažo v ljubkem kraju Ajuy. Čudovito mistična je!

Deskanje na valovih

Otok je raj za deskarje na valovih. Naj vas nikar ne preseneti, koliko Slovencev utegnete srečati. Vsako leto namreč tja roma na stotine slovenskih deskarjev, ki na plažah, kot je El Cotillo, lovijo svoj sanjski val. Na severu otoka, v krasnem mestu Corralejo, je skupina slovenskih srferjev ustanovila srfersko šolo Manawai. Če vas mika, da bi se podali med valove, lahko prespite in jeste v njihovi hiši, se udeležite njihove šole, spoznate ključne točke za deskanje na vodi in si pri njih izposodite opremo.

Hrana in nakupovanje

Fuerteventura je španski otok, zato se za kakovost hrane ni treba bati. Cene in vrste živil v trgovinah ustrezajo slovenskim, toda eksotično sadje, kot je na primer papaja, je veliko bolj okusno. Ljubitelje nakupovanja pričakujejo veliki trgovinski centri v večjih mestih, odprti so do desetih zvečer. Kličejo vas številne prijetne restavracije z odlično morsko hrano in živo glasbo. Vsekakor si kupite vsaj eno kremo iz aloe vere, ker so ene najboljših na svetu. Fuerteventura ima namreč največjo predelovalnico aloe vere v Evropi. Poskusite jo lahko tudi kot jed.

Koristne informacije

Obisk Fuerteventure vas lahko pride celo ceneje kot počitnice na Hrvaškem. Ryanair vas v decembru iz Milana popelje tja že od 60 evrov naprej. Apartmaji so zaradi celoletne sezone zelo ugodni, poiščite svojega na www.ownersdirect.co.uk. Zelo dobro in domačno so opremljeni. Večina apartmajev ima zraven bazen, ki omogoča kopanje tudi ob bolj vetrovnih dnevih. Pri kopanju na plaži upoštevajte zastavice. Če je rdeča, nikar v vodo. Veter, tokovi in valovi so na nekaterih plažah lahko zelo nevarni.

Besedilo: Sanja Macur; foto: Shutterstock, Članek je bil objavljen v reviji Jana.