Slavne evropske mestne tirne vzpenjače

Slavne evropske mestne tirne vzpenjače (foto: Profimedia) Profimedia
28. 10. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Tirna vzpenjača, funikular ali železniška vzpenjača je tirnično vozilo, ki se vzpenja in spušča po železniških tirih z velikim naklonom. 

Pri vzpenjači sta oba vagona povezana s kablom – ko se en vagon spušča, se drugi vzpenja, saj se na ta način porabi manj energije. Danes je večina vzpenjač električnih (nekoč volovska vprega ali pa so delovale na paro), poznamo pa tudi primere, ko se za pogon uporablja vodni padec.

Bica, Lavra in Gloria, Lizbona, Portugalska

Portugalsko glavno mesto ima tri vzpenjače, ki so poleg slavnega rumenega lizbonskega tramvaja ene glavnih mestnih znamenitosti.

Lugano, Švica

Mesto Lugano ob istoimenskem jezeru ima tri delujoče vzpenjače. Najbolj fascinantna je tista, ki potnike vzdigne na goro Bre, od koder je osupljiv razgled na jezero in okoliške vršace. Proga je dolga 1599 metrov in v tem času premaga kar 624 metrov nadmorske višine.

Budavári Sikló, Budimpešta, Madžarska

Spodnja postaja vzpenjače, ki s prekinitvami deluje od leta 1870, je na desnem bregu Donave ob znamenitem verižnem mostu Széchenyi. Zgornja postaja je na vrhu grajskega griča, kjer se šopiri veličastni grad – palača Buda. 

Montmartre, Paris, Francija 

Na hrib z znamenito cerkvijo Sacre Coeur, s katerega se odpre izjemen pogled na Pariz, vzpenjača vozi od leta 1900. Letno prepelje več kot 2 milijona potnikov, čeprav je nadmorska višina med postajama samo 36 metrov.

Capri, Neapelj, Italija

V Neaplju imajo štiri vzpenjače, ki povezujejo pristaniščni del z višje ležečimi deli mesta. Vzpenjačo imajo celo na bližnjem čarobnem otoku Capri, ki potnike iz pristanišča vzdigne do vasi, ki je na hribu.

Festungsbahn, Salzburg, Avstrija     

Vzpenjača vas vzdigne 100 metrov visoko do slovite trdnjave Hohensalzburg. Obratuje od leta 1892, do trdnjave pa vozi tudi tovorna vzpenjača, ki je bila zgrajena okoli davnega leta 1500. Seveda je takrat tovor vlekla volovska vprega.

Igueldo, San Sebastian, Španija 

Vzpenjača v baskovskem obmorskem mestu San Sebastian se vzpne na hrib Igueldo, s katerega se ponuja spektakularen in pravljični pogled na zaliv La Concha.

Como-Brunete, Como, Italija 

Lombardijsko mesto Como ob istoimenskem jezeru ima vzpenjačo od leta 1892. Funicular vas popelje 500 metrov nad jezero na vrh hriba do mesteca Brunete.

Floibanen, Bergen, Norveška

Čudovito mesto Bergen, ki je na zahodu Norveške, ima vzpenjačo od leta 1918. Ta vas iz centra mesta vzdigne 302 metra visoko na bližnji hrib, s katerega se ponuja veličasten razgled na mesto in okoliške fjorde.

Fotografije: Shutterstock